Çalışan ve çalışmayan kadınların spor yapma durumları (Sivas ili örneği)
- Tez No: 103627
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKAİ PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kadm ve Spor, Woman and Sport. XU
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1279
Özet
ÖZET Bu araştırma; sağlıklı, sosyal ve kültürel alanda çağdaş bir toplum yaratmada kadınlarımızın spor yapmasının öneminden hareketle, Sivas il merkezinde özel ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve çalışmayan kadınların spor yapma durumlarını araştırmak ve kadınlarımızın daha fazla spora katılımını sağlamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi evreni temsil edecek biçimde Sivas il merkezinde yaşayan, 20-40 yaş arası çalışan 122 ve çalışmayan 196 olmak üzere toplam 318 kadından oluşmuştur. Araştırmada kullanılan veriler 34 sorudan oluşan anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Hazırlanan anket formu, kadınların evli-bekar, bir işte çalışan ve çalışmayan, spor yapan-yapmayan ve spora katılımlarım engelleyen nedenler ile kadınların beklentilerine yönelik verilerin toplanmasını sağlayacak nitelikte düzenlenmiştir. Araştırmada elde edilen verilerle ilgili istatistiksel işlemlerde SPSS (7.5 ver.) paket programı kullanılmıştır. Grupların frekans dağılımı arasındaki farklılığın önemli olup olmadığını açığa çıkarmak için X2 (Chi-Square) istatistik tekniği uygulanmıştır. Araştırmada hata payı düzeyi a: 0.05 olarak alınmıştır. Birden fazla yanıt gerektiren sorularda frekans sıralaması yapılarak yüzde (%) tekniği kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; kadınların %28.0'ımn spor yaptığı, %36.8'inin bazen spor yaptığı, %35.2'sinin ise spor yapmadığı bulunmuştur. Araştırmaya katılan kadınların %38.4'ü çalışmakta ve %61.6'sı çalışmamaktadır. Çalışan kadınların ise %1 1.3'ünün spor yaptığı ve %10.4'ünün spor yapmadığı bulunmuştur. Bu oranlar analiz edildiğinde çalışan kadınların çalışmayan kadınlara oranla daha fazla spora katıldıkları görülmüştür. Spor yapan kadınları spor yapmaya yönelten etkenlerin başmda sağlıklı olma amacının geldiği ve daha sonra ise kilo vermek, fiziksel görünümü korumak, günlük sıkıntılardan uzaklaşmak ve boş zamanlan değerlendirmek gibi etkenlerin kadınları spora yönelttiği görülmüştür. Kadınların spor yapmasını engelleyen faktörlerin başmda ise boş zamanın olmaması ve sırasıyla çevrede yönlendirecek kimsenin olmaması, ev işleri ve çocukların bakımı, spor yapmaya ilgi duymama ve spor tesislerinin yetersiz olması, etkenler içinde yer almaktadır. IXAraştırma bulgularına göre kadınların spora katılımlarını etkileyen faktörlerin çok boyutlu olduğu görülmüştür: Kadınların bir işte çalışıp-çalışmama durumu, eğitim seviyeleri ve meslekleri, kadınların anne-baba ve eşlerinin eğitim seviyeleri, kadınların aylık gelir seviyeleri, aile yapısı, ailenin spora katılımı, spor tesislerinin durumu, yaşanılan sosyal çevrenin uygun olması, yalan çevrenin ve arkadaş gruplarının etkisi, kadınların kilo durumları, zaman olgusu ve bu konudaki ilgi ve istekleri spora katılımlarında önemli etkileri olan faktörler olarak bulunmuştur. Kadının aile ve toplum içindeki görev ve sorumluluklan da spora katılımında önemli rol oynamaktadır. Kadınlarımızı spor konusunda bilinçlendirerek, spor yapılabilir ortamları arttırmak yoluyla sporun içine çekmek ve sporun topluma yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this research was to create a modern society related to the importance of women's sports activities in health, social and culturel fields. It was researched in the city center of Sivas on non-working and working women at private or public institutions and organizations. The research samples represented in total 318 women between the ages of 20 and 40, 122 of whom work and 196 who are housewives. The data which was used in this research, consisted of 34 questions in the form of a questionnaire. The questionnaire was arranged through the expectations of women according to their marital status, whether they work or not, whether they do sport or not. Statistical processes on the data of the research were carried out by using the SPSS (7.5 data) packet program. The X2 (Chi-Square) statistics technique was applied to bring out the difference among the frequency dispersion in the groups and find out if they are important or not. The error numerator level in this research was taken as a: 0.05. If a question had more than one answer, the percentage (%) technique was using a frequency order. According to the finding of the research, it was found that 28% of the women did sport, 36.8% of women sometimes did sport and finally 35.2% of women didn't do sport. Of the women who participated in this research, 38.4% of them worked and 61.6% of them didn't work. It was found that 11.3% of the working women do sport and 10.4% do not. By analysing this proportion, we can see that women who work do more sport than who do not work. The most important factor why women do sport, is to be healthy which follows to lose weight, to protect physical appearance, to escape from daily distress and to assess their spare time. There are some main factors which hinder women not to do any sport such as having no free time, nobody around her who can direct, housework, the care of children, no insert in sport and the lack of sport complexes. All these effect women negatively. According to the research findings, it has been seen that the factors effecting women's sport life have great dimensions. Some of these factors had been found as the following. For example, working and non-working positions, education levels and then- jobs, their parents and husband's education levels, their salaries, family structure, the XIfamily' snterest in sport, the position of the sport places, the suitable social enuironment, the effects of the enuronment and the close-friends, their weight, time fact and the interest and willing in this topic. Women's duties and responsibilities also take great place on doing sport. It must be supplied that by rendering them about sport and creating more sport places, they can be pulled inside sport more easily and efficiently.