Seçilmiş kişniş (coriandrum sativum L. ) hatlarının verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma
A Research on yield and yield components of some selected coriander (coriandrum sativum L. ) lines
- Tez No: 104526
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kişniş, Coriandrum sativum, tohum verimi, bin tohum ağırlığı, uçucu yağ oranı, Coriander, Conundrum sativum, seed yield, one thousand seed weight, essential oil content
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SEÇİLMİŞ BAZI KİŞNİŞ {Coriandrum sativum L) HATLARININ VERİM VE VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Rabia ÖZCAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Bilal GÜRBÜZ Bu çalışma, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında 1998-1999 vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Araştırmanının amacı, tek bitki seleksiyonu ile geliştirilmiş olan 6 kişniş hattının Ankara şartlarında tohum verimi ve bazı özellikleri bakımından denenmesi ve uygun hatların belirlenmesidir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamah olarak kurulmuştur. Bu çalışmada materyal olarak tek bitki seleksiyonu ile geliştirilen 6 kişniş hattı ve bir kontrol çeşit loıuaııılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, kişniş hatlarında tohum verimi 45.08-87.07 kg/da, bitki boyu 82.25-109.30 cm, biyolojik verim 414.10-619.60 kg/da, bitkide dal sayısı 5.10- 8.30 adet, bitki başına meyveli dal sayısı 3.79-5.79 adet, bitki basma tohum verimi 0.87-1.68 g, bin tohum ağırlığı 5.03-12.76 g, şemsiyecik sayısı 5.03-5.73 adet, hasar indeksi % 8.76-15.14 ve uçucu yağ oranı % 0.37-0.66 arasında değişim göstermiştir. Sonuç olarak tohum verimi dikkate alındığında iri tohumlu olanlardan Hat-5, küçük tohumlu olanlardan Hat-20' nin daha iyi özelliklere sahip olduğu görülmüştür. 2001, 38 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME SELECTED COWANDER(Coriandrum sativum L.) LINES Rabia ÖZCAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Bilal GÜRBÜZ This study was conducted at the trial field of Field Crops Department, Agricultural Faculty of Ankara University in 1998-1999 period. The aim of this study was to determine the seed yield and some characteristics of 6 coriander lines that developed by single plant selection method in Ankara conditions. The experiment was designed on the basis of randomised blocks design with 4 replications.In this study, 6 coriander lines developed by single plant selection and standart variety were used as study material. According to the results of this research following traits varied as indicated: seed yield 45.08-87.07 kg/da, plant height 82.25-109.30 cm, biological yield 414.10- 619.60 kg/da, branch number per plant 5.10-8.30, branch number with seed 3.79- 5.79, seed yield per plant 0.87-1.68 g, one thousand seed weight 5.03-12.76 g, umbellet number 5.03-5.73, harwest index 8.76-15.14 % and essential oil content 0.37-0.66 %. As a result, Line-5 in big size seed and Line-20 in small size seed were found to be the most promising lines in terms of seed yield. 2001, 38 pages