Voltametrik metotlarla sularda bor tayini
Determination of boron in waters by voltametric methods
  1. Tez No: 104527
  2. Yazar: A.AYBÜKE İSBİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KENAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bor, Azomethine-H, Osteryoung Kare Dalga Voltametrisi, Dönüşümlü Voltametri, Diferansiyel Puis Polarografisi, Su ortamı, Boron, Azomethine-H, Osteryoung Square Wave Voltammetry, Cyclic Voltammetry, Differential Puis Polarography, Water Media
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi VOLTAMETRİK METOTLARLA SULARDA BOR TAYİNİ Aybüke A. İSBİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Adnan KENAR Bu çalışmada, borun eser miktarlarının Osteryoung kare dalga voltametrisi ile tayini için bir yöntem geliştirilmiştir. Bu metot asılı duran civa damlası elektroduna, Bor-Azomethine-H kompleksinin adsorbe olmasına dayanır. Adsorbe olmuş bor kompleksine ait indirgenme pikinin akımı, Osteryoung kare dalga voltametrisi kullanılarak ölçülmüştür. Pik potansiyeli -0,850 V civarında (Ag/AgCl'e karşı) gözlenmiş ve çeşitli parametrelerin (ligand ve destek elektrolit konsantrasyonları vb.) etkisi incelenmiştir. Daha sonra bu pik analitik amaçlı olarak değerlendirilmiştir. Geliştirilen metodun çalışma aralığı ve tespit limiti belirlenmiştir. Bazı katyonların muhtemel girişim etkileri incelenmiştir. 2001, 84 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis DETERMINATION OF BORON IN WATERS BY VOLTAMMETRIC METHODS Aybüke A. İSBİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Adnan KENAR In this work, a new method was developed for the determination of boron using Osteryoung square wave voltammetry. This method is based on the adsorption of the Boron-Azomethine-H complex on the surface of the hanging mercury drop electrode. The reduction current for the adsorbed boron complex was measured by Osteryoung square wave voltammetry. A reduction peak at about -0,850 V (vs. Ag/AgCl) was observed, and the effects of various parameters (such as ligand and supporting electrolyte concentrations etc.) were investigated. Then, this reduction peak was exploited for analytical purposes. The working range and the limit of detection were investigated. The possible interference effects of some cations were also investigated. 2001, 84 pages