Humik asitin ham fosfattaki fosfor ve toprakta demir, çinko ve manganın yarayışlılığına etkisi
Effects of humic acids on the availability of rock phosphate phosphorus and soil iron, zinc and manganese
- Tez No: 104583
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK USTA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Humic acid, rock phosphate, incubation, plant growth, phosphorus, micro elements IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ HUMİK ASİTİN HAM FOSFATTAKİ FOSFOR VE TOPRAKTA DEMİR, ÇİNKO VE MANGANIN YARAYIŞLELIĞINA ETKİSİ Dilara ERDEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. Sadık USTA Jüri : Prof. Dr. Ahmet KORKMAZ : Prof. Dr. Sadık USTA : Doç. Dr. Aydın GÜNEŞ Bu çalışmada toprağa uygulanan ham fosfatların çözünebİlirliğine ve bitki gelişimi için mutlak gerekli olan Fe, Zn ve Mn'ın yarayışhlığı üzerine humik asitin etkisi araştırılmıştır. Çalışma inkübasyon ve sera denemesi olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İnkübasyon aşamasında birer kg'lık saksılara 0, 50, 100, 200 ve 400 mg kg -I düzeylerinde humik asit (Polymeric polyhydroxy %85) ve Mardin-Mazıdağı ham fosfatından 0, 2.5, 5, 7.5, 10 g kg“1 uygulanmıştır. Toprakta su tarla kapasitesinde tutularak, inkübasyonun 0, 15, 30, 60 ve 90. günlerinde toprak örnekleri alınarak bunlarda yarayışlı P, Fe, Zn ve Mn analizleri yapılmıştır. Humik asitin yarayışlı P miktarına etkisi inkübasyonun 0. ve 15.günlerinde istatistiki olarak önemsiz bulunurken 30, 60 ve 90. günlerinde önemli olmuştur. Yarayışlı P miktarına ham fosfat uygulamalarının etkisi inkübasyonun tüm uygulamalarında istatistiki olarak önemli olmuştur. Yarayışlı Fe miktarı humik asit uygulamalarına bağlı olarak artış göstermiş, ham fosfatın artan dozlanyla azalmıştır. Ham fosfat inkübasyonun tüm uygulamalarında yarayışlı Zn miktarım artırırken, humik asitle sağlanan artış 30, 60 ve 90.günlerde önemli bulunmuştur. Topraktaki yarayışlı Mn miktarına humik asit ve ham fosfatın birlikte etkisi tüm inkübasyon süresince önemli olmuştur.Sera denemesinde 2 kg'lık saksılarda O, 50, 100, 200, 400 mg kg J humik asit ve O, 2.5, 5, 7.5, 10 g kg”1 ham fosfat uygulanarak mısır bitkisi yetiştirilmiştir. Deneme sonunda bitki kuru ağırlığı, bitkide N, P, Fe, Zn ve Mn analizleri yapılmıştır. Humik ash ve ham fosfat uygulamaları bitkinin kuru ağırlığını, N, P, Fe ve Mn kapsamım önemli düzeyde artırmıştır. Ham fosfat bitkinin Zn kapsamını artırırken, humik asit bariz bir etki sağlamamıştır. 2001, 121 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Humik asit, ham fosfat, inkübasyon, bitki gelişimi, fosfor, mikro elementler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EFFECTS OF HUMIC ACIDS ON THE AVAILABILITY OF ROCK PHOSPHATE PHOSPHORUS AND SOIL IRON, ZINC AND MANGANESE Dilara ERDEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor : Prof.Dr. Sadık USTA Jury : Prof. Dr. Ahmet KORKMAZ : Prof. Dr. Sadık USTA : Assoc Prof. Dr. Aydın GÜNEŞ In the present study, the effects of humic acid on solubility of soil applied rock phosphate the availability of essential nutrients for the plant growth such as Fe, Zn and Mn were evaluated. For this purpose, two experiments one with corn plant in greenhouse conditions and the other in laboratory conditions by incubating the soil were conducted. In the incubation experiment, humic acids (polymeric polyhydroxy acids, 85%) at the rates of 0, 50, 100, 200 and 400 mg kg“\ and Mardin-Maadağı rock phosphate at the rates of 0, 2.5, 5, 7.5 and 10 g kg”1 were applied to the soil. Then, the soil moistened to its field capacity and incubated in laboratory. Soil was sampled at 0, 15, 30, 60 and 90 th days of incubation, and analysed for available P, Fe, Zn and Mn. Effects of humic acids on available P was not found significant at 0 and 15 th days of incubation. But, available P at 30, 60 and 90 th days of incubation was affected significantly by humic acids. Available P was affected significantly by rock phosphate on every individual periods of incubation. Iron availability increased by increasing rates of humic acids whereas decreased by increasing rates of rock phosphate. While rock phosphate increased Zn availability on all the terms of incubation, humic acids maffected significantly only on the 30, 60 and 90 th days of incubation. Humic acid and rock phosphate interactively affected the available Mn in soil on each period of incubation. In the greenhouse experiment, com plant was grown in pots holding 2 kg soil. Before seed sowing, soil was applied 0, 50, 100, 200 and 400 mg kg humic acid and 0, 2.5, 5, 7.5 and 10 g kg"1 rock phosphate. At the end of the experiment, dry weight of corn and N, P, Fe, Zn and Mn contents were determined. Dry weights of plant increased by both humic acid and rock phosphate. Humic acid and rock phosphate affected N, P, Fe and Mn contents of plants significantly. While rock phosphate increased the Zn content of plants, humic acids did not create significant increases. 2001, 121 pages