Kadının kaynak kullanımında tatmin olma düzeyine çalışma statüsünün etkisi
The Influence of employment status on women's satisfaction level with resource use
  1. Tez No: 104584
  2. Yazar: MERYEM SALMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Çalışma Statüsü, Kadın, Kaynak Yönetimi, Tatmin Düzeyi, Family, Employment Status, Women, Resource Management, Satisfaction Level
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZET Doktora Tezi KADININ KAYNAK KULLANIMINDAN TATMİN OLMA DÜZEYİNE ÇALIŞMA STATÜSÜNÜN ETKİSİ Meryem SALMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. Meltem BAYRAKTAR Bu araştırma; kadınların eğitim, zaman, gelir, tasarruf ve yatırım gibi kaynakların kullanımından tatmin olma düzeyine çalışma durumunun etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma; Ankara İlinde üst sosyo ekonomik düzeyi temsil eden semtlerde yaşayan, yüksek öğrenim gören, 6 yaşında ve 6 yaşmdan küçük en az bir çocuğu olan, evli (100 çalışan 100 çalışmayan) toplam 200 kadınla yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında“Soru Formu”ve“Odak Grup”tekniğinden yararlanılmıştır. Veriler, özelliklerine göre, önemlilik testi (khi-square) uygulanarak, ortalamalar arası farkın önemliliğine bakılarak (t-testi) ve Pearson Korelasyon katsayıları dikkate alınarak analiz edilmiştir. Çalışmayan kadınların iş yaşammdan vazgeçmelerinin en önemli nedenleri çocukların bakımı ve aile sorumluluklarıdır. Araştırma bulgularına göre, ev işleri ve çocuk bakımıyla ilgili olarak eşlerinden yardım alan çalışan kadınların oranı çalışmayanlardan yüksektir. Kadınlar kendilerine ve yapmak istedikleri faaliyetlere ayırdıkları zaman ile bireysel bakımlarına ayırdıkları zamanı çok az bulmaktadırlar. Çalışan ve çalışmayan kadınlar öğrenim düzeylerini sabip oldukları zaman ve ekonomik kaynaklara göre daha tatmin edici bulmaktadırlar. Öğrenim düzeyinden sağlanan tatmin, çalışan kadınlarda çalışmayan kadınlara göre daha yüksektir. Çalışan kadınların ailede para, tasarruf ve yatırım kararlarına katılımları ve bu katılımdan sağladıkları tatmin düzeyinin çalışmayan kadınlardan daha yüksek olduğu bulunmuştur. Hem çalışan hemde çalışmayan kadınların“ aile yaşammdan duyulan”tatmin obua düzeyleri“aile yaşam standardından”sağladıktan tatmin düzeyinden fazladır.Bulgulara göre; çalışan kadınlar öğrenim düzeyinden, bireysel bakıma ayırdıkları zamandan, özgürce harcama yapabilmekten ve sosyal faaliyetlere katılabilmekten tatmin sağlarlarken; çalışmayan kadınlar eşlerinin mesleki prestijinden, ev işlerinin kalitesinden, aileleri ile birlikte zaman geçirmekten, çocuk bakımı ve aile üyelerinin bakımından, aile gelirinden daha fazla tatmin sağlamaktadırlar. Bununla birlikte; araştırma sonuçlan, çalışmayan kadınların genel olarak yaşamdan sağladıkları tatmin düzeyinin çalışan kadınların yaşamdan sağladıkları tatmin düzeyinden daha yüksek olduğunu göstermiştir. 2001, 192 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis THE INFLUENCE OF EMPLOYMENT STATUS ON WOMEN'S SATtSF ACTION LEVEL WÎTH RESOURCE USE Meryem SALMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics Supervisor : Prof.Dr. Meltem BAYRAKTAR This research is carried out to examine the effect of employment the status of the women on their satisfaction levels while using the resources such as education, time, income, saving and investment The study has been conducted on totally 200 women (a hundered of them are employed and the others are not employed) who are living in the regions that are representing the upper socio-economic degree of the capital city Ankara, who are well educated, married, with at least one child that is six years or less than six years old. In order to obtain the data,“Interview Form”and“Focus Group”tecniques has been utilized. The data has been analised by taking care to the Pearson Correlation multiplier in using independent khi-square test with also paying attention to the importance of the difference between averages (t-test). The reason of ceasing from the business-life amongst the nonemployed women is the need for looking after their babies and the responsibilities for their families. According to the results of this study the rate of the women who are getting aid from their husbands in children care and in houseworks amongst the employed group is higher than the non-employed group. Thus, the given time to their personal needs, to private activities and personal care not satisfying for the women groups. Both of these groups find their education level more satisfactory than the personal time that they own and their potential to make personal expenses. The degree of the satisfaction from their education level in the employed group is higher than the non-employed group. The rate of joining the decisions in family-life about money, saving and investments is higher between the women who are employed.In both of the woman groups, the degree of satisfaction about“family-life”is higher than the expected degree of satisfaction according to their“family life- standards”. According to the results; while employed women seem to be more satisfied with their education level, time for their personal care, indepence in their personal expenditures and participating social activites the non-employed women seemed to be more satisfied with husband's occupational career, quality of housework, time for family and child care with family income. Nevertheless; the results of this research showed that the nonemployed women were generally more satisfied with their over all life than employed women. 2001, 192 pages.