Turkish university students blame attributions and attitudes toward people with AIDS
Türk üniversite öğrencilerinin AIDS'li insanlara karşı suç yüklemeleri ve tutumlar
- Tez No: 105043
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN HORTAÇSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: AİDS, AİDS'e Karşı Tutumlar, Suç Yüklemesi, AlDS'li Etiketi. VUl, AIDS, Attitudes Toward AIDS, Blame Attribution, AIDS-Related- Stigma
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
öz TÜRK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN AIDS'Lİ İNSANLARA KARŞI SUÇ YÜKLEMELERİ VE TUTUMLARI Kökdemir, Hülya Yüksek Lisans Tezi, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu Aralık, 2001, 121 sayfa. Türk üniversite öğrencilerinin cinsel davranışları ve geçmişleri, kondom kullanım oranları ve kondom kullanımına ilişkin tutumları, AlDS'li insanlara karşı tutumları ve farklı bulaşı yollarıyla AİDS olmuş kişilere karşı atıfları incelenmiştir. İkiyüz yirmialtı üniversite öğrencisinden, 8 ayrı versiyondan oluşan soru formunun bir versiyonunu doldurmaları istenmiştir. 4 bölümden oluşan soru formunun, ilk 3 bölümü birbirinin aynıdır. Birinci bölüm demografik verileri içermektedir. İkinci bölüm katılımcıların AİDS'li insanlara yönelik tutumlarını içeren sorulardan oluşmaktadır. Üçüncü bölüm çalışmaya katılan öğrencilerin cinsel davranış ve geçmişleri ile kondom kullanımına VIilişkin tutumlarını belirlemeye yönelik soruları kapsamaktadır. Dördüncü bölümde AİDS tanısı almış bir hastayı tanımlayan 8 ayrı kısa hikayeden biri yer almaktadır. Yükleme boyutlarıyla ilgili denenceleri test edebilmek için hikayeler sınıflandırılmış ve planlanmış karşılaştırmalar yapılmıştır; 1) Kurban grubu, hastalığı nedeniyle kan verilmesi sonucu AİDS olan biri ve evli olup eşinden AİDS kapan bir kadından oluşmaktadır. 2) Etiketlenmemiş grup, evlilik dışı cinsel ilişki yoluyla AİDS kapan heteroseksüel bir erkek ve kadını içermektedir. 3) Etiketlenmiş grupta, bir damar-içi uyuşturucu kullanıcısı, bir homoseksüel ve bir hayat kadını yer almaktadır. 4) Kontrol grubu, AİDS olma sebebi hakkında hiç bilgi verilmeyen bir hastayı tanımlayan hikayeden oluşmaktadır. Hikayeleri AİDS hastalarına yönelik nedensel algıları içeren 30 soru izlemektedir. Yükleme sorularının etmen analizi sonucu beş boyut belirlenmiştir. Bu boyutlar; içsel-kişi, içsel-kategori, dışsal, suç ve tahmin- edilebilirlik'tir. İçsel boyutun kişi ve kategori olarak ikiye ayrılmış olmasını Toplumsal Kimlik Kuramı taraftarlarının bilişsel toplumsal psikolojiye yönelttikleri eleştirileri destekler niteliktedir. Sonuçlar, katılımcıların farklı gruplara farklı ve değişik ağırlıkta yükleme yaptıklarını göstermiştir. Suçun, içsel-kişi, içsel-kategori ve tahmin-edilebilirlik ile pozitif korelasyona sahip olduğu bulunmuştur. Beklendiği gibi, kurbanların etiketlenmişler ve etiketlenmemişlerden içsel-kişi, içsel-kategori, dışsal ve tahmin-edilebilirlik boyutlarında farklı olduğu bulunmuştur. Etiketlenmiş ve etiketlenmemiş AİDS hastalarına yapılan yüklemelerin bu dört boyutun hiçbirinde farklı olmadığı vıı TtiC YfKSHtACRrrtM KUKDUJ tOKOMANTASVO* MERKlUgörülmüştür. Sonuçlar, bu çalışmaya katılan öğrencilerin kontrol ve etiketlenmiş gruba, dışsal yüklemeler hariç, benzer yüklemeler yaptığını göstermektedir. Etiketlenmemiş hastalara yapılan suç yüklemelerinin manidar şekilde en yüksek olduğu, ve bu grubun kurbanlardan ve kontrol gruptan farklı olduğu bulunmuştur. Heteroseksüel erkek en çok suçlanmış ve hem kişi hem de kategori içsel yüklemelerin en yükseğini almıştır. Bununla birlikte tüm diğer AİDS hastalarına yapılan suç yüklemeleri birbirinden farklı bulunmamıştır. En yüksek dışsal yüklemeler kan nakliyle AİDS kapan hemofili hastasına yapılmıştır. Hayat kadını ve heteroseksüel erkek AlDS olabileceğini tahmin etmesi gerektiğine en çok inanılan hastalar olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH UNIVERSITY STUDENTS' BLAME ATTRIBUTIONS AND ATTITUDES TOWARD PEOPLE WITH AIDS Kökdemir, Hülya M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Nuran Hortaçsu December, 2001, 121 pages. Turkish university students' sexual behaviors and history, condom use rates and attitudes toward condom using, attitudes toward people with AIDS (PAWs), and attributions concerning PWAs contacting AIDS by different means were examined. Participants were 226 university students. Respondents were asked to answer one of 8 different versions of a questionnaire which consisted of 4 parts. The first 3 parts were identical. The first part included the questions about background variables. The second part included questions about subjects's attitudes toward people with AIDS. The third part contained questions about participants' sexual experience and history, attitudes to and preferences about condom (un)use. The fourth part iiiincluded one of eight different versions of a vignette describing a person who was diagnosed as having AIDS. In order to test the hypotheses about attribution dimensions, vignettes were categorized and planned comparisons were carried out.; 1) Victim group included a patient receiving blood by transfusion because of his or her ilness and a married woman getting AIDS from her husband. 2) Non-stigmatized group consisted of a heterosexual man and of a heterosexual woman engagining in extra - marital sexual relationship. 3) Stigmatized group contained an intravenous drug user and a homosexual, and a prostitute. 4) Control group covered control vignette in which no information was given about the cause of AIDS. The vignettes were followed by 30 items related to causal perceptions and perceptions of the patient. Attribution questionnaire was found to have 5 distinct factors called internal-person, internal-category, external, blame, and predictability. Results showed that participants gave different weight to different attributions for different groups. Blame was found to be positively correlated with internal- category, internal-person and with predictability. As expected victims were different from stigmatized and non-stigmatized groups in terms of internal- person, internal-category, external and predictability dimensions. Attributions made toward stigmatized and non-stigmatized AIDS patients were not different in terms of neither of these four dimensions. Results indicated that participants of the present study made similar attributions to control group and stigmatized group, except externality. Results also indicated that blame IVattribution were highest for non-stigmatized and that this group was significantly different from victims and the control group. Heterosexual man was blamed the most and had the highest both person and category internality attributions. However all of the other AIDS patients were not different from each other with respect to blame attributions. The most external attributions were made for hemophilia patient who got AIDS through blood transfusion. The prostitute and heterosexual man was believed to predict to get AIDS the most by particicipants of the study.