The Impact of adult attachment styles on romantic jealousy
Yetişkin bağlanma stillerinin romantik kıskançlık üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 105042
  2. Yazar: GÜNNUR KARAKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kıskançlık, bağlanma, romantik ilişkiler, bağımlılık, yetersizlik, Jealousy, attachment, close relationships, dependency, inadequacy
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada temel bağlanma boyutları (bağlanma zihinsel modelleri ve bağlanmada kaygı ve kaçınma boyutları) ile romantik kıskançlıktaki temel süreçler (kıskançlık boyutları, yetersizlik ve bağımlılık duygulan ve kıskançlıkla başa çıkma) arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışmaya bir aydan daha uzun süredir romantik ilişki içinde bulunan 306 üniversite öğrencisi katılmıştır. Katılımcılar bağlanma stilleri, yetersizlik duygusu, bağımlılık, kıskançlık ve kıskançlıkla başa çıkma yöntemleri ile ilgili çeşitli anketleri doldurmuşlardır.Sonuçlar, bağlanma stillerinin davranışsal kıskançlık üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu gösterirken duygusal ve bilişsel kıskançlığın bağlanma stillerini anlamlı düzeylerde etkilemediğini göstermiştir. Korkulu bağlanma stiline sahip olanların güvenli stile sahip olanlardan daha yüksek düzeylerde davranışsal kıskançlık gösterdikleri saptanmıştır. Kıskançlığa yönelik tepkilerin incelenmesi, bağlanma stillerinin yetersizlik, kendinden şüphe etme, korku ve endişe duygulan üzerinde anlamlı etkileri olduğunu göstermiştir. Genel olarak, saplantılı bağlananlarda güvenli bağlananlardan anlamlı olarak daha yüksek düzeylerde olumsuz duygular ve yetersizlik duygusu rapor ettikleri bulunmuştur. Kıskançlıkla başa çıkmaya ilişkin olarak, güvenli bağlanma stiline sahip bireylerin ilişkiyi korumaya daha fazla, içselleştirme ve dışsallaştırma yötemlerine başvurmaya ise daha az yatkın oldukları ve, kayıtsız bağlanma stiline sahip olanların en düşük düzeyde ilişkiyi koruma eğilimi gösterdikleri gözlenmiştir. Öte yandan, saplantılı bağlananlar en fazla içselleştirme gösteren grup olmuşlardır. Korkulu bağlananlar, en düşük düzeyde özsaygı koruma eğilimini göstermişlerdir. Yapısal eşitik modellerinin incelenmesi, benlik (kaygı) ve başkaları (kaçınma) modellerinin yetersizlik, bağımlılık ve kıskançlık üzerinde doğrudan yordayıcı güce sahip olduğu gösterilmiştir. Benlik modeli ayrıca yetersizlik değişkeni aracılığıyla kıskançlık üzerinde anlamlı dolaylı etki göstermiştir. Bu çalışma, bağlanma temel boyutlarının kıskançlığın yaşanması, gösterilmesi, ve kıskançlıkla başa çıkılmasında önemli bir rol oynadığını ve yetersizlik duygusunun bağlanma ile kıskançlık arasında aracı bir değişken rolü oynadığını göstererek, hem bağlanma hem de kıskançlık literatürüne katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the interplay between the dimensions of attachment (i.e., mental models, anxiety and avoidance dimensions of attachment) and the fundamental process in romantic jealousy; dependency, inadequacy, and coping with jealousy. Participants (N=306) of the study were students who were currently involved in a romantic relationship for more than one month. Participants completed several measures of attachment styles and dimensions, feelings of inadequacy, emotional dependency, jealousy, and coping strategies with jealousy. mResults revealed that behavioral jealousy was significantly affected by attachment styles while emotional and cognitive aspects of jealousy were not. Those with fearful attachment style reported higher levels of behavioral jealousy than those with secure. Investigation of attachment style differences on the affective reactions to jealousy showed that attachment styles had significant impact on inadequacy, self- doubt, fear, and worry. Overall, preoccupieds appear to have higher levels of negative affect and inadequacy feeling than secures. Regarding coping with jealousy, secure individuals were more likely to protect the relationship and less likely to show the strategy of internalization and externalization than those with insecure styles. As expected, dismissing individuals reported the lowest tendency to protect the relationship. On the other hand, preoccupied participants had highest internalization strategy to cope with jealousy. Finally, fearful individuals had the lowest levels of self-esteem protection. Examination of structural equation models demonstrated that both models of self (anxiety) and others (avoidance) latent variables had significant direct effects on inadequacy, dependency and jealousy. Model of self also had marginally significant indirect effect on jealousy via inadequacy. Current study has contributed to both attachment and jealousy literatures by showing that fundamental dimensions of attachment play a significant role in experiencing, expressing, and coping with jealousy and inadequacy feeling mediate the link between attachment dimensions and jealousy.