The Predictor variables of post-traumatic stress syptoms in children and adolescents following 1999 Marmara earthquake: Exposure to traumatic experiences and coping
1999 Marmara Depremi sonrasında çocuk ve ergenlerde travma sonrası stres belirtilerini yordalayan değişkenler: Travmatik yaşantılara maruz kalma ve başaçıkma
  1. Tez No: 105044
  2. Yazar: ILGIN GÖKLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk ve Ergenler, Doğal Yıkım, Travma Sonrası Stres, Maruz Kalma, Başaçıkma VI, Children and Adolescents, Natural Disaster, Post-Traumatic Stress, Exposure, Coping IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı doğal yıkımların çocuk ve ergenler üzerindeki etkilerini çeşitli yordayıcı değişkenler yönünden bütüncül bir kavramsal model içerisinde incelemektir. Kavramsal model içerisinde sırası ile çocuğun sosyodemografik özellikleri, travmaya maruz kalma düzeyi ve başa çıkma davranışları yer almaktadır. Araştırmanın birincil varsayımı kavramsal model içinde yer alan her bir değişkenin, doğal yıkımlar sonrasında çocuk ve ergenlerde ortaya çıkan travma sonrası stres belirtilerini yordamada anlamlı katkı sağlayacağı yönündedir. Ayrıca çocuk ve ergenlerin deprem sırasında ve sonrasında maruz kaldıkları travmatik yaşantıların sistematik olarak dökümünün yapılması amaçlanmıştır. Örneklem grubu Adapazarı ilinde yaşayan ve 17 Ağustos 1999 Marmara Depremine maruz kalan 519 çocuk ve ergenden oluşmaktadır. Araştırma verileri, Depreme Bağlı Travmatik Yaşantılar Formu, Çocuklar İçin BaşaçıkmaÖlçeği (KIDCOPE) ve Çocuk Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tepki Ölçeği olmak üzere üç ölçek aracılığıyla toplanmış ve hiyerarşik regresyon yöntemi ile incelenmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgular, doğal yıkımlar karşısında çocuk ve ergenlerin tepkilerini anlamada kavramsal modelin işlevselliğine işaret etmektedir. Çocukların depremden altı ay sonra aktardıkları travma sonrası stres belirtilerindeki varyansın yüzde otuz sekizi modeldeki üç temel yordayıcı değişken tarafından açıklanmaktadır. Bu üç temel değişken modelde öngörülen sıra ile analize sokulduğunda her biri travma sonrası stres bozukluğu semptomatoloj isinin yordanmasına tek başına anlamlı katkıda bulunmaktadır. Bu alanda daha önce yapılmış olan çalışmaların çoğundan farklı olarak, söz konusu çalışma, çocuk ve ergenlerin travma sonrası tepkilerini etkileyen etmenlerin ele alınmasında, araştırmacılar ve klinisyenler için sistematik bir çerçeve sağlamaktadır. Araştırma bulguları kavramsal modeli desteklemektedir. Sonuçlar, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to examine the emergence of post-traumatic stress disorder (PTSD) in children and adolescents who have been exposed to a severe disaster, by utilising an integrative conceptual model. The model incorporated 3 primary factors: sociodemographic characteristics, exposure to traumatic experiences and coping efforts. The global hypothesis was that each of the predictive variables in the model would account uniquely for variance in PTSD symptomatology. It was also of interest to document systematically the actual experiences that comprise the reports of children and adolescents considering the traumatic experiences. The sample consisted of 519 children and adolescent living in Adapazarı who had experienced the 17 August 1999 Marmara Earthquake. The data were gathered by Earthquake-Related Traumatic Experiences Questionnaire, KIDCOPE and PTSD Reaction Index for Children. Hierarchical Regression mTechnique was used to analyze the data. The results provide initial support for the utility of the model with Turkish sample of children and adolescents for understanding their disaster responses. Overall, thirty eight percent of the variance in children's self-reported PTSD symptoms 6 months after the earthquake was accounted by the factors in this model. Each of the 3 primary factors had a unique contribution the prediction of PTSD symptomatology. Contrary to the previous research in this area which has tended to be unsystematic, this model has the potential to provide a useful framework to organize researchers' and clinicians' thinking about children's and adolescents' trauma responses and the factors that influence them. The results were discussed within the context of relevant literature.