Sovereignty challenged: A critical evaluation of the American objections to the permanent International Criminal Court
Egemenliğe yönelik tehdit: Amerika'nın Uluslararası Daimi Ceza Mahkemesi'ne karşı gösterdiği tepkilerin eleştirel değerlendirmesi
- Tez No: 105057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Yargı yetkisi, Harp Suçlan, İnsanlık Suçlan, Uluslararası Ceza Hukuku, Egemenlik. iv, International Criminal Court, Jurisdiction, War Crimes, Crimes Against Humanity, Genocide, International Criminal Law, Sovereignty. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz EGEMENLİĞE YÖNELİK TEHDİT: AMERİKA'NIN ULUSLARARASI DAİMİ CEZA MAHKEMESİ'NE KARŞI GÖSTERDİĞİ TEPKİLERİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRMESİ Kaufman, Lewis Eugene Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Prof. Dr. Necati Polat Mayis2001, 105 sayfa Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Nizamnamesi 'ne, Amerika Birleşik Devletleri'nin gösteridiği itirazların değerlendirilmesi bu tezin temel hedefidir. Tez, yirminci yüzyılda uluslararası ceza kanununun tarihi gelişim süreciyle başlıyor, Roma Nizamnamesi 'nin kabul edildiği dönemi yorumlayarak sona erecektir. Daha sonra, Mahkeme'nin temel yargılama hükümleri incelenecektir. Mahkeme'nin yargı yetkisi, geçici yargı yetkisi, kişisel yargı yetkisi, bölgesel yargı yetkisi hükümleri, bütünleyicilik ve evrensel cezai yargılama prensipleri ışığında değerlendirilecektir. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargısal yapısı incelendikten sonra, Roma Nizamnamesi'ne Amerika'nın gösterdiği tepkiler incelenecektir. Son olarak, Roma Nizamnamesi'nin yargısal yapısına karşı Amerika'nın gösterdiği tepkiler, egemenlik konusu gözönünde tutularak değerlendirilecektir. Amerika Birleşik Devletleri'nin Roma Nizamnamesi'ne karşı itirazlarının yasal ancak şüphe dolu temellerden oluştuğu ve bu itirazların Amerika Birleşik Devletleri'nin siyasi gerçekliğini tüm dünyaya yayma girişimlerini ortaya koyduğu dile getirilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOVEREIGNTY CHALLENGED: A CRITICAL EVALUATION OF THE AMERICAN OBJECTIONS TO THE PERMANENT INTERNATIONAL CRIMINAL COURT Kaufman, Lewis Eugene M.S., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Necati Polat May 2001, 105 pages The purpose of this thesis is to evaluate the objections that the United States has raised regarding the Rome Statute of the International Criminal Court. The study first deals with the historical background of international criminal law in the twentieth century, culminating with adoption of the Rome Statute on 17 July 1998. Then, the major jurisdictional provisions of the proposed Court are analyzed. The Court's subject matter jurisdiction, temporal jurisdiction, personal jurisdiction, and territorial jurisdiction provisions are evaluated in light of the principles of complementarity and universal criminal jurisdiction. After the jurisdictional regime of the ICC is detailed, the American objections to the Rome Statute are analyzed. Finally, the American objections to the jurisdictional scope of the Rome Statute are critically evaluated with respect to the broader issue of sovereignty. It is argued that the American objections to the Rome Statute have dubious legal foundations, and instead represent the attempt of the United States to impose its version of political reality upon the rest of the world.