Suburbanization and a suburban community in Turkey: The case of Bahçeşehir
Türkiye'de uydu yerleşmelerin yaygınlaşması ve bir uydu yerleşme topluluğu: Bahçeşehir araştırması
- Tez No: 105058
- Danışmanlar: PROF.DR. SENCER AYATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Uydu yerleşimlerin yaygınlaşması, uydu yerleşim toplulukları, orta smıf yaşam tarzı, toplumsal-mekansal parçalanma. VI, suburbanization, suburban community, middle-class lifestyle, socio-spatial fragmentation. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz TÜRKİYE'DE UYDU YERLEŞMELERİN YAYGINLAŞMASI VE BİR UYDU YERLEŞME TOPLULUĞU: BAHÇEŞEHİR ARAŞTIRMASI Danış, Aslı Didem Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sencer Ayata Ocak 2001, 149 sayfa Bu tezde, Türkiye'de uydu yerleşim konut alanlarının ortaya çıkışı ve gelişimi incelenmiştir. Bu amaçla, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, İsveç ve Latin Amerika gibi çeşitli toplumlarda uydu yerleşimlerin yaygınlaşmasındaki farklı modeller araştırılmıştır. Farklı uydu yerleşim modellerinin incelenmesi, Türkiye'deki 1980 sonrası üst-orta sınıf uydu yerleşimlerinin bu farklı modellere birebir uymadığını göstermektedir. Bu tezde ayrıca, 19. yüzyıl ortalarından bugüne Türkiye'deki kentsel konut alanlarının dönüşümü ele alınmıştır. Son bölümde, İstanbul'da özgün ve yeni bir uydu yerleşim alanı olan Bahçeşehir'in toplumsal ve kültürel özellikleri, sosyo-ekonomik yapısı, şehiriçi taşınma kalıplan, aile vetoplumsal cinsiyet ilişkileri, komşuluk ilişkileri, ve sakinlerinin diğer kent nüfusuyle ilişkisi tartışılmıştır. Yeni kentsel parçalanma, kent alanında gitgide artan bir toplumsal ve mekansal kutuplaşmaya işaret etmektedir. Uydu yerleşim toplulukları, kent toplumuna kıyasla görece daha homojen bir yapıya sahip olmasına rağmen, Bahçeşehir araştırması, bu yeni uydu yerleşim alanlarının toplumsal ve kültürel bir farklılık barındırdığını tespit etmiştir. Bahçeşehir'deki bu iç farklılaşmanın iki ana toplumsal grubu, bir yanda daha modern ve çocuk-merkezli bir yaşam tarzını benimsemiş, yüksek- eğitimli ve yönetici-meslek sahibi grup, diğer tarafta Anadolu kökenli, daha geleneksel bir yaşam tarzını sürdüren girişimci gruptur. Uydu yerleşim sakinleri arasında güvensizlik ve korku söyleminin yaygınlaşması, ve uydu yerleşim sakinlerinin kent yaşamından çekilmesi gibi uydu yerleşim topluluklarında görülen diğer özellikler Bahçeşehir'de de gözlenmiştir. Bu iki grup uydu yerleşimin güvenliğine atfedilen önem açısından da farklılaşmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBURBANIZATION AND A SUBURBAN COMMUNITY IN TURKEY: THE CASE OF BAHÇEŞEHİR Danış, Aslı Didem MSc, Department of Sociology Supervisor: Prof. Sencer Ayata January 2001, 149 pages This thesis aims to analyze the emergence and evolution of the suburban residential areas in Turkey. It examines different suburbanization patterns in various societies, including Great Britain, the United States, Sweden and Latin America. The analysis of various patterns of suburban expansion demonstrates that the post- 1980 upper-middle class suburbanization in Turkey does not exactly fit in these different models. The thesis also explores urban residential transformation in Turkey from mid- 19th century until today. Lastly, it investigates social and cultural 111characteristics of a specific and new suburban environment in Istanbul, namely Bahçeşehir, with a focus on the socio-economic structure, residential mobility patterns, family and gender relations, neighbor relations and the suburban community's relationships with the outside world. The new urban fragmentation indicates a dual process of increasing social and spatial polarization on the urban sphere. Despite the overall homogeneity of the suburban community in comparison to the urban society, the study of Bahçeşehir demonstrates that these new suburban areas have also an inner social and cultural diversity. Two main social groups of this inner fragmentation in Bahçeşehir are on the one hand, a well-educated, executive-professional group which has a more modern and child-oriented familistic lifestyle, and on the other an entrepreneurial group of Anatolian origins which has a more traditional lifestyle. Other characteristics of the suburban communities, the rise of a feeling and discourse of insecurity among the suburbanites, and the withdrawal of the suburbanites from the city life, are also observed in Bahçeşehir. These two groups are also differentiated in terms of the significance attributed to the security of the suburban settlement.