The Effect of visual perspective and level of information on attribution, emathy and attitude change
Görsel perspektif ve bilgi düzeyinin yükleme, empati ve tutum değişikliği üzerine etkisi
  1. Tez No: 105135
  2. Yazar: ÖNDER M. ÖZDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGİ ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yükleme, aktör-gözleyen yanlılığı, temel yükleme hatası, görsel perspektif hipotezi, bilgi işlem hipotezi, idama ilişkin tutum iv, Attribution, actor-observer bias, fundamental attribution error, visual perspective hypothesis, information processing hypothesis, attitude toward death penalty n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz GÖRSEL PERSPEKTİF VE BİLGİ DÜZEYİNİN YÜKLEME, EMPATİ VE TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖZDEM, M. Önder Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Bengi Öner Eylül 2001, 78 sayfa Bireylerin nedensel yüklemeleri 'aktör-gözleyen' yanlılığına maruz kalabilir. Bu yanlılığın ortaya çıkışında görsel perspektifin ve bilgi düzeyinin etkisi olduğu söylenmektedir. Bu tez çalışmasının temel amacı, görsel perspektif ve bilgi düzeyinin aktör-gözleyen yanlılığı üzerindeki göreceli etkilerini test etmektir. Bu amaçla, bu çalışmada, farklı bilgi düzeylerinin ve farklı görsel perspektiflerin, bireylerin içsel ve dışsal yükleme kullanımlanndaki etkileri araştırıldı. Buna ek olarak, katılımcılarda görsel perspektif ve bilgi düzeyine bağlı olarak idam cezasına ilişkin tutumlarında bir değişiklik var olup olmadığı incelendi. Deneyden bir hafta önce, katılımcıların idam cezasına ilişkin tutumları ölçüldü. Deney sırasında ise, katılımcılara bu çalışmanın yazan tarafından üretilen filmler izletildi. Katılımcılara; yaygınlık, tutarlılık ve belirginlik bilgileri iiideğişimlenerek hazırlanmış içsel veya dışsal yükleme yönelimli bilgilendirimler verildi. Bu bilgilendirimler, katılımcılara bir idam mahkumunun anılarıyla ilgili bir film izletilirken film içerisinde verildi. Gerçekte farklı kamera açılarıyla çekilmiş iki film vardı ve bu yolla katılımcıların görsel perspektifleri değişimlendi. Filmlerden biri aktörün gözünden, diğeri ise gözleyenin bakış açısından çekilmişti. Böylelikle, her biri değişik görsel perspektif ve bilgi seviyesini içeren 4 ayrı film gösterilmiş oldu. Deneyin sonunda katılımcıların idam cezasına ilişkin tutumları tekrar ölçüldü. Sonuçlara göre filmi aktörün gözünden izleyen katılımcılar, filmi gözleyenin bakış açısından izleyen katılımcılara nazaran aktörle daha fazla empati kurdular. İçsel yükleme yönelimli bilgilendirin! alan katılımcılar daha fazla 'yatkınlık' yüklemeleri yaptılar ve dışsal yükleme yönelimli bilgilendirin! alan katılımcılar daha fazla 'durum' yüklemeleri yaptılar. Filmi aktörün gözünden izleyen katılımcılardan içsel yükleme yönelimli bilgilendirin! alan katılımcılar, dışsal yükleme yönelimli bilgilendirin! alan katılımcılara nazaran daha az dışsal yüklemeler yaptılar. Katılımcıların idam cezasına ilişkin tutumları, görsel perspektiflere veya bilgi düzeylerine bağlı olarak değişmedi. Bu çalışmanın bulguları tez içerisinde tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF VISUAL PERSPECTIVE AND LEVEL OF INFORMATION ON ATTRIBUTION, EMPATHY AND ATTITUDE CHANGE ÖZDEM, M. Önder M. S., Department of Psychology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Bengi Öner September 2001, 78 pages Causal attributions of individuals can be subject to actor-observer bias. Visual perspective and level of information are said to have an effect on the occurrence of this bias. The main aim of the present thesis is to test the relative effects of visual perspective and level of information on the actor observer bias. For this aim, in the present study, the effects of different levels of information and different visual perspectives on individuals' usage of external and internal attributions were examined. In addition to this, the presence or absence of an attitude change toward death penalty due to participants' visual perspective and level of information was also examined. One week before the experiment, the participants' attitudes toward death penalty were measured. And then, during the experiment, films that were produced by the author of this thesis were shown to the participants. The participantswere given either internal or external attribution oriented instructions, which were prepared by manipulating consensus, consistency and distinctiveness information. These instructions were given in the film, which was about the memories of a death penalty criminal. In fact, there were two films shot with different camera angles and by this way, the visual perspectives of the participants were also manipulated. One of the films was shot with the actor's eye point of view and the other one was shot with observer's point of view. Therefore there were four films where each film constitutes two different levels of visual perception and instruction. At the end of the experiment, participants' attitudes toward death penalty were measured again. According to the results, the participants who watched the film shot with the actor's eye point of view empathized with the actor more than did the participants who watched the film shot with the observer's point of view. The participants who took internal attribution oriented instruction were found to make more dispositional attributions and the participants who took external attribution oriented instruction tended to make more situational attributions. Among the participants who watched the film from actor's eye point of view, the ones taking internal attribution oriented instruction made less external causal attribution than did the ones taking external attribution oriented instruction. The participants' attitudes toward death penalty were not changed due to their visual perspectives or level of information. The findings of this study were then discussed.