Humanitarian intervention: The evolution of the idea and practice
İnsani müdahale: Kavram ve uygulamanın gelişimi
- Tez No: 105136
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnsani Müdahale, İnsan Haklan, Karşmama, Egemenlik, Kuvvet Kullanımı, Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi, Uluslararası Banş ve Güvenliğin Tehdidi, Yedinci Bölüm, İç Savaş, Soğuk Savaş Sonrası, Liberya, Kuzey Irak, Somali, Ruanda, Bosna, Kosova. vı, Humanitarian Intervention, Human Rights, Nonintervention, Sovereignty, Use of Force, United Nations, Security Council, Threat to International Peace and Security, Chapter VII, Civil War, Post-Cold War, Liberia, Northern Iraq, Somalia, Rwanda, Bosnia, Kosovo IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
oz İNSANİ MÜDAHALE: KAVRAM VE UYGULAMANİN GELİŞİMİ Kardaş, Şaban Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Elcim 2001, 222 sayfa Bu çalışma insani müdahalenin kavram ve pratikte gelişimini incelemektedir. Bir veya birkaç devletin, ya da uluslararası örgütün, hedef hükümetin rızasına karşı, BM'nin onayı olarak veya olmayarak silahlı kuvvet kullanımı veya tehdidi yoluyla hedef ülkenin vatandaşlarını gözeterek yoğun insan hakları ihlallerini önlemek veya sona erdirmek için giriştikleri zorlayıcı eylemler olarak tanımlanan insani müdahale, uluslararası hukuk, siyaset bilimi ve moral felsefenin tartışmalı konulan arasında olagelmiştir. Soğuk Savaş sonrası gelişmeler bu tartışmayı yeniden canlandırdı ve buna mukabil konu artarak uluslararası ilişkiler disiplinin kapsamına girdi. İnsani amaçlarla kuvvet kullanımı moral olarak çekici gelse ve yüzyıllardan beri varolsa da, bunun uygulanması kuvvet kullanımını düzenleyen uluslararası normlara bağlı olarak düzensiz olmuştur. Bu yüzden, insani müdahaleye verilen yer, değişen uluslararası sistem ve buna bağlı olarak kuvvet kullanımına ilişkin normlardaki değişmelere göre değişiklik göstermiştir. Mevcut uluslararası sistem BM Anlaşmasında şeklini bulan egemenlik, karışmama ve kuvvet kullanmama gibi normlara dayandığından, insani amaçlarla kuvvet kullanımı uluslararası legal ve politik düzence önemli ölçüdesınırlandırılmıştır. Buna rağmen, insan haklarının yalnızca dışardan güç kullanımıyla korunabileceği anlar da olacaktır. Bu bağlamda bu çalışmanın temel tezi şöyledir; insan haklan ihlalleri uluslararası meselelerdir ve bir hükümetin egemenlik ve karışmama prensipleri uyarınca korunması yönündeki taleplerini geçersiz kılıp, uluslararası müdahaleyi haklılaştırabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HUMANITARIAN INTERVENTION: THE EVOLUTION OF THE IDEA AND PRACTICE Kardaş, Şaban M. S., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı October 2001, 222 pages This study examines the evolution of the idea and practice of humanitarian intervention. Defined as forcible action by a state, a group of states or international organizations to prevent or to end gross violations of human rights on behalf of the nationals of the target state, through the use or threat of armed force without the consent of the target government, with or without UN authorization, humanitarian intervention has been one of the controversial topics in international law, political science and moral philosophy. The post-Cold War developments reheated this debate; consequently the issue is increasingly covered by international relations discipline. Although using force for humanitarian purposes seems morally attractive, and has been present for centuries its application was irregular, depending mainly on international norms regulating the use of force. Therefore, the place given to humanitarian intervention has changed in accordance with the changing international system and the consequent shifts in norms on the use of force. Since the current international system is based on norms of sovereignty, nonintervention and non-use of force, embedded in the UN Charter, using force for iiihumanitarian purposes is severely limited by the international legal and political order. Yet, there might be times where human rights might be protected only through the use of force by the outsiders. Against this background, the main thesis of the study is that human rights violations are matters of international concern and may nullify a government's claims to protection by the principles of sovereignty and nonintervention, thus invite international intervention.