A Comparison of road user costs and road user charges on the Turkish highways
  1. Tez No: 10526
  2. Yazar: CANSEN AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Road Dser Costs, Road User Charges
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET TÜRKİYE KARAYOLLARINDA YOL KULLANICI MALİYETLERİ İLE YOL KULLANICI KATILIM PAYLARININ KARŞILAŞTIRILMASI AKKAYA, Cansen Yüksek Lisans Tezi, lnş.Müh.Böl. Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Rüştü YÜCE Eylül 1990, 150 Sayfa Bu çalışma, genel olarak iki bölümde ele alınmaktadır. Bunlardan birinci bölüm olan araçların üst yapıya verdikleri tahribatın km bazında maliyetlerinin tesbiti (Road User Cost) çalışmanın teknik kısmını oluşturmaktadır. Çalışmaya bu alanda diğer ülkelerde yapılan çalışmalar incelenerek başlanmış olup, ara etaplarda Karayolları Genel Müdürlüğü uzmanları ile görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Ülkemize göre adaptasyon yapılmakla beraber bütünü üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmayan Pakistan Modeli uyarlanarak gerçekleştirilmiş olan, Karayolları Genel Müdürlüğünün bir modeli dikkate alınmıştır. Gerek Pakistan çalışması, gerekse Karayolları Genel Müdürlüğü çalışması Dünya Bankası Uzmanları tarafından incelenmiş bir çalışmadır. Ancak bu modellerde kullanılan matematiksel formülasyonlarda bazı değişiklikler yapılmıştır.Çalışmanın sonucunda trafik gruplarına göre, taşıt sınıfı gözönünde bulundurularak, taşıt başına kilometrede 1 yıllık toplam maliyet hesaplanmıştır. Bu hesaplamalarda, grubu temsil eden trafik ve toplam kilometre gözönünde tutularak ağırlıklı ortalama alınmış ve Türkiye genelinde taşıt cinsine bağlı maliyetler bulunmuştur. Bu maliyetler, minimum, extra ve toplam maliyetler olmak üzere taşıt başına 1 km için yıllık maliyetleri göstermektedir. özellikle değişik araç kullanıcılarından km bazında vergi olarak toplanan gelirlerin hesaplanması (Road User Charges) bu çalışmanın ikinci kısmını oluşturmaktadır. Maliye Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Devlet istatistik Enstitüsünden alınan veriler kullanılarak çalışma tamamlanmıştır. Çalışmanın bu bölümünde yol kullanıcılarından (yol kullanımından dolayı oluşan) alınan taşıtı km başına vergiler hesap edilmiştir. Çalışmanın sonucunda Türkiye Karayollarında devlet yolu kullanımı nedeni ile oluşan yol kullanıcı maliyetleri ile yol- kullanıcılardan toplanan dolaylı veya dolaysız vergiler karşılaştırılmış ve bu alanda gerek Türkiye'de Karayolları Genel Müdürlüğünce, gerekse diğer ülkelerde ilgili kuruluşlarca daha önce yapılmış olan tüm çalışmalarında ışığında bir değerlendirme yapılarak bu konu ile ilgili çeşitli bulgular ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARISON OF ROAD USER COSTS AND ROAD USER CHARGES ON THE TURKISH HIGHWAYS AKKAYA, Cansen Master's Thesis, Civil Engineering Thesis Supervisor : Prof.Dr. Rüştü YÜCE September 1990, 150 Pages This study is composed of two parts in general.“Determination of Road User Costs”is the first part of the study which covers the technical aspects. At the beginning of the study the related previous studies on this subject made in several countries, were examined. The studies were carried out in consultation with the experts from the General Directorate of Highways (KGM). In this thesis, the principles of a case study eleborated by KGM were taken into consideration and consequently the KGM1 s study was updated with some adaptations, Both the Pakistan and the KGM case studies have been examined and approved by the World Bank Experts. In the thesis some alterations were made in the mathematical formula tions which were used in the above mentioned models. At the end of the first part, the total annual construction and maintenance costs per vehicle per kilometer of road were calculated for different traffic groups and vehicle types. Then, the weighted average figures were calculated among these traffic groups taking into account the respective lengths of road network for each group. As a result, total average annual cost of damage caused by each vehicle typetravelling ön Turkish State Highway Network was obtained. The second part of the study is entitled“Determination of Road User Charges”. The data collected from the Ministry of Finance, the Ministry of Internal Affairs and the State Institute of Statistics were used in this part of the study. In this second part of the study, annual tax revenues per vehicle per kilometer obtained from road users due to their utilization of the roads were calculated. Finally, the road user costs due to usage of State Highways and direct and indirect taxes which are paid by road users in Turkey were compared for each vehicle type. With the consideration of the related previous studies, made by the related institutions both in Turkey and in other countries, evaluations are made about the subject and several results are obtained. Key Words s Road User Costs, Road User Charges, 11