Killi zeminlerin kireçle stabilizasyonu: Ankara kilinde indeks, şişme ve dayanım özellikleri açısından bir inceleme
Lime stabilization of clay soils: An investigation on index, swelling and strength properties of Ankara clay
- Tez No: 105556
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANDAN GÖKÇEOĞLU, PROF. DR. REŞAT ULUSAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankara clay, flocculation, lime column, lime stabilisation, pozzolanic reaction, swelling
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
KİLLİ ZEMİNLERİN KİREÇLE STABİLİZASYONU: ANKARA KİLİNDE İNDEKS, ŞİŞME VE DAYANIM ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN BİR İNCELEME Mehmet Celal Tonoz Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı OZ Yüksek şişme potansiyeline sahip Ankara kilinde iyileştirme amaçlı çalışmaların son derece sınırlı olması ve kireç kolonu tekniğinin uygulanmamış oluşu dikkate alınarak, bu çalışmada, Ankara kentinin güneyinde seçilen bir alandan alınan örnekler üzerinde, laboratuvar koşullarında kireç stabilizasyonu uygulanmış ve bunun Ankara kilinin indeks, dayanım ve şişme parametreleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda yürütülen çalışmalar, laboratuvar koşullarında kireç kolonu tekniği ve kireç-toprak zemin karışımı tekniğinin uygulanması şeklinde iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Kireç kolonu tekniğinin uygulanması öncesinde ve sonrasında örneklere ait indeks, dayanım ve şişme deneyleri sonuçlarının değerlendirilmesiyle, örnekler içerisinde oluşturulan kireç kolonlarının etki yarıçapının, kolon çapının iki katı olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanısıra, kireç-toprak zemin karışımı tekniğinden elde edilen verilere göre, iyileştirme amacıyla zemine karıştırılacak optimum kireç miktarının %4 ve kür süresinin de 28 gün olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Ankara kilinin özellikle önemli miktarda monmorillonit türü kil minerali içermesi nedeniyle, örneklere kireç karıştırılması yeterli derecede flokülasyon ve pozolanik reaksiyonların oluşmasına neden olmuştur. Bu reaksiyonların bir sonucu olarak, kireç stabilizasyonu uygulanan örneklerde %84 oranında dayanım artışı ve şişmenin önlenmesi sağlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Ankara kili, flokülasyon, kireç kolonu, kireç stabilizasyonu, pozolanik reaksiyon, şişme. Danışman : Yrd. Doç. Dr. Candan GÖKÇEOĞLU, Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı Eş Danışman : Prof. Dr. Reşat ULUSAY, Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı
Özet (Çeviri)
LIME STABILIZATION OF CLAY SOILS: AN INVESTIGATION ON INDEX, SWELLING AND STRENGTH PROPERTIES OF ANKARA CLAY Mehmet Celal Tonoz Hacettepe University, Engineering Faculty, Department of Geological Engineering, Applied Geology Division ABSTRACT By considering that investigations on remedial measures for Ankara clay with high swelling potential are very limited and lime column technique has not been previously applied on the clay, in this study, lime stabilization technique is applied in laboratory conditions on the samples from an area at the south of the city of Ankara, and the effects of this technique on index, strength and swelling properties of the clay are investigated. For these purposes, a study consisting of two stages, application of lime column and lime-soil mixture design, was realised. The assessments on index, strength and swelling characteristics of the samples before and after application of the lime column technique in laboratory indicated that the distance of the stabilized zone from the lime column is approximately two times of the diameter of the lime column. In addition, on the basis of data derived from lime-soil mixture design technique, the optimum lime content and curing time were determined as 4% and 28 days, respectively. Due to presence of considerable amount of montmorillonite type clay mineral in Ankara clay, mixture of lime to the samples resulted in sufficent flocculation and pozzolanic reactions. As a result of these reactions, lime stabilisation techniques applied in this study resulted an increase in strength as 84% and prevented swelling of the clay.