Delimitation issues on urban conservation areas in Turkey
- Tez No: 10557
- Danışmanlar: BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Koruma alanı, koruma sınırları, değişiklik kararları, koruma plânları, koruma kurulları, Conservation area, conservation boundaries, alteration decisions conservation plans conservation councils
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
TÜRKİYE'DE KENTSEL KORUMA ALANLARININ SINIRLANDIRILMASI SORUNLARI Şöhret Şensoy Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Dölümü Şehir Planlama Programı, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Inst. Baykan Günay 207 Sayfa, Şubat 1990 ÖZET Bu tezin konusu, kentlerimize gerçek kimliğini veren sit alanlarının sınırlandırılması (tanımlanması) sorununun tartışılması ve bu sınırlarda yapılan değişikliklerin gerek kentlerimiz gerekse koruma alanları üzerindeki etki lerini ortaya koymaktır. ülkemizde bugüne kadar 102 kentsel sit alanı belirlenmiş tir (İstanbul dışında). Bunların 71 'inde daha sonra alman kararlarla koruma sınırları değiştirilmiştir. Bu değişikliklerin nedenleri nelerdir? Koruma alanları sınırlarında yapılan değişiklikler koruma alanlarını ve dolayısıyla kentlerimizi nasıl etkilemektedir? Çalışmada bu sorunlara yanıt aranmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde, koruma alanları ve sınırları ve bunların saptanmasına ilişkin sorunlar açıklanmış, çalışma sırasında izlenen yöntem kısaca aktarılmıştır. -iv-İkinci bölümde, koruma alanları ve sınır kavramlarına ilişkin tanımlar tartışılmıştır. Bu kapsamda, koruma olgusuna Türkiye ve dünyadaki yaklaşımlar ve gelinmeler incelenmiştir. üçüncü bölümde, Türkiye,' de koruma alanı ve sınırları konusundaki. gelişmeler, başlangıcından bugüne araştırılmış ve karar mekanizmaları - kurulların yapısı - açıklanmıştır. 1972 yılından 1909 yılma kadar belirlenmiş koruma alanları ve bunlara ilişkin değişiklik kararları dördüncü bölümün konusunu oluşturmaktadır. Alınan değişiklik kararlarının dönemlere ve kurullara göre değerlendirilmesi yapılmış olup, sit sınırlarındaki değişiklik tipleri belirlenmiştir. Değişiklik kararlarının arkasındaki nedenler bu bölümde verilmiştir. Beşinci bölümde koruma alanları ile planlame ilişkileri anlatılmıştır, öncelikle sit alanlarının biçim ve kent içindeki konumlarına göre sınıflaması yapılarak tipoloji oluşturulmuştur. Bu tipoloji içinde sınır değişikliklerinin kent bütünü ve koruma alanı üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Planlama sürecinde koruma alanlarına yaklaşımlar ve koruma planlarının sit alanı sınırlarına karşı tutumları yine bu bölümde ince lenmiştir. Altıncı bölümde, Ankara kentsel koruma alanları ele alınarak, sınır değişiklikleri ve bunların yarattığı sorun tartışılmıştır. _v-Son bölümde, sorunlar özetlenmiş, genel bir değerlendirme yapılmış, sorunların çözümüne ilişkin öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
DELIMITATION ISSUES OF URBAN CONSERVATION AREAS IN TURKEY Şöhret Şensoy Faculty of Architecture Department of City and Regional Planning City Planning Program, M.S. Thesis Supervisor: Instructor Baykan Günay 207 Pages, September 1990 ABSTRACT The subject matter of this thesis is the discussion of the problem of delimitation issues of urban conservation areas which identify our towns and to discuss the affects of alterations of conservation boundaries on both the towns and the conservation areas. In our country, from 1972 till 1989,102 urban conservation areas have been registered (excluding Istanbul). Boundaries of 71 of them are alterated after their first registration decisions. What are the reasons of those alterations? How do these alterations affect the conservation areas and consequently our towns? I've tried to answer such questions in this survey. In the first chapter, I've explained the problems -i-of subject of conservation areas and bounderies, and determinations. Then the methodology I've followed during this survey is given. In the second chapter, concepts and definitions of conservation areas and boundaries are discussed. In this context, conservation approaches and its progress in the world and in Turkey are also identified. In the third chapter the process of determination of conservation areas and boundaries in Turkey referring to the inital implementations are investigated. Decision Mechanisms and the structure of councils in th°se mechanisms are clarified. Number of registered conservation areas from 1972 to 1989, their alteration decisions are defined in the forth chapter. An evaluation alteration decisions according to councils and years are made and typologies on alterations on conservation bounderies are determined. Reasons lying behind the alteration decisions are also examined in this section. In the fifth chapter, relationship between conservation areas and planning are discussed. Especially a typology is formed after classifying conservation areas according to their forms and situation in the cities. In this typology effects of alterations on the whole town and conservation area are examined. The approaches of con servation plans on conservation areas and boundaries in the planning process is another subject matter of this chapter. -XI-In the sixth chapter the results of the survey in conservation areas of Ankara are discussed. In the last chapter, problem are summarized, a general evaluation and recommendations for solution of problems encountered in conservation bounderies are studied.