Concentration on the core region (İstanbul metropolitan area) and economic development of Turkey 1950-1985
- Tez No: 10558
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Demography
- Anahtar Kelimeler: nüfus dağılımı, çekirdek alan, nüfus yoğunlaşması, dengeli nüfus dağılımı, ekonomik gelişmişlik düzeyi, distribution of population, core area, concentration, level of economic development Scientific Code
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZET IKEDA Zeynep Yüksek Lisans Tezi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doc.Dr. Ayşe GEDİK Ekim 1990, 220 sahife Çekirdek Alanlardaki nüfus yığılımı ve bu süreci etkileyen faktörler ekonomik gelişmişlik çerçevesinde incelenmiştir. Nüfus yığılım süreci, gelişmiş ülkelerde tepe noktası 1970'ler olan ve 1980'den sonra tekrar yükselmeye başlayan ters-U şeklindedir. Kısaca, nüfus yığılımını 1970'lerden sonra dengeli bir nüfus dağılımı izlemiştir. Çekirdek Alan olarak İstanbul Metropoliten Alanının (İMA) alındığı Türkiye'de de benzer bir sürecin yaşanması oldukça ilginçtir. Bu sürecin etmenleri incelendiğinde ise Türkiye ile gelişmiş ülkeler arasında benzerlikler olduğu ortaya çıkmıştır. Buna rağmen 1970'1erde yaşanan dengeli nüfus dağılımının gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'deki sebepleri değişik kaynaklardan doğmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONCENTRATION ON THE CORE REGION (ISTANBUL METROPOLITAN AREA) AND ECONOMIC DEVELOPMENT OF TURKEY : 1950-1985 IKEDA, Zeynep M.S. in City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Ayşe Gedik October 1990, 220 Pages The urbanization process of developed countries and the factors effecting this process are investigated in the frame of level of economic development. Similar conservative economic policies encountered both in the Capitalist Western Developed Contries and Turkey in the 1980 ' s has increased the functions of metropolitan areas. Such new economic policies caused the reconcentration of the population in these metropolitan areas. As a developing country, the similarities and differences of the urbanization process of Turkey compared with the developed countries has been put forward for the core area of Turkey, which is defined as the Istanbul Metropolitan Area (IMA), as a case study.