Growth trends and dynamics of capital accumulation in underdeveloped regions: A case study in the eastern anatolia
Gelişmemiş bçlgelerde büyüme eğilimleri ve sermaye birikim dinamiği: Anadolu'nun doğu bölgesinde bir analiz
  1. Tez No: 10562
  2. Yazar: ASUMAN ERENDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: gelişmemişlik, bölge, büyüme eğilimleri, sermaye birikimi, büyüme dinamikleri -VI, underdevelopment, regions, growth trends, capital accumulation, dynamics of growth
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 401
Özet
GELİŞMEMİŞ BÖLGELERDE BÜYÜME E?İLİMLERİ VE SERMAYE BİRİKİM DİNAMİ?İ: ANADOLU'NUN DO?U BÖLGESİNDE BİR ANALİZ Asuman Erendil Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Ayda Eraydın 368 sayfa, Eylül, 1990 ÖZET Bu tez Türkiye'nin gelişmemiş bölgelerindeki büyüme eğilimlerini ve sermaye birikim dinamiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, Türkiye'nin doğu bölgesinde sekiz ili kapsayan bir analiz yapılmıştır. Analizde kapitalist üretim biçiminin yarattığı eşitsiz gelişmeyi baz alan teorilerden yararlanılmıştır. Tez, sermaye birikimi ile ilgili teorilerin bir Özetini, Türkiye'de mekanın oluşmasına etkide bulunan temel eğilimlerin ve sermaye birikim sürecinin genel bir çerçevesini, çalışma alanındaki büyüme ve sermaye birikim sürecinin istatistiksel analizini ve bu analize dayanarak bulunan gelecekteki gelişme eğilimlerini ve sonuç olarak da bu büyüme eğilimlerini bölgedeki sermaye birikim dinamikleri ile test eden bir saha çalışmasını içermektedir. İstatistiksel analiz, incelenen alanda gelir kaybının varolduğunu göstermektedir. Bu kayıp, sermayenin kârlıyatırım yapabilme olanaklarının daha yüksek olduğu düşünülen bölgelere doğru akmasından kaynaklanmaktadır. Diğer yandan, bölgede yapılan saha çalışması, incelenen bölgede sermaye birikimi ve büyüme olanaklarının varolduğunu göstermektedir. Ancak bu durum, sermayeyi yerinde tutmayı sağlayacak mekanizmaların geliştirilmesi ve bölgenin iç dinamiklerinin harekete geçirilmesiyle sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
GROWTH TRENDS AND DYNAMICS OF CAPITAL ACCUMULATION IN UNDERDEVELOPED REGIONS: A CASE STUDY IN THE EASTERN ANATOLIA Asuman Erendil Faculty of Architecture Department of City and Regional Planning, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Ayda Eraydın 368 pages, September, 1990 ABSTRACT This thesis aims at evaluating the growth trends and dynamics of capital accumulation in underdeveloped regions in Turkey by analyzing eight provinces in the eastern Anatolia, with reference to the theories based on imbalanced development in the capitalist mode of production. It includes a summary of the theories about capital accumulation, a general outline of the main trends and impacts of capital accumulation on the formation of space in Turkey as an underdeveloped country, a statistical analysis on the growth trends and the process of capital accumulation in the study area and the expected future developments with respect to these trends and finally, a case study which tests the trends with the dynamics of capital accumulation and potentialities in the study area. The statistical analysis has indicated that there is a decline in the income generated in the study area, due to -111-the capital flow to the regions which are perceived to be more developed in terms of providing opportuniti es for profitable econoraic activity. The case study, on the other hand, has shown that there is a possibility of capital accumulation and growth if the internal dynamics are activated by improving the mechanisms of keeping the capital in the region.