The Initiatives for local employment creation as a part of local development
  1. Tez No: 10561
  2. Yazar: OYA BUMİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Girişimler, Yerel Büyüme, Girişimcilik, İstihdam, işsizlik, işgücü, ekonomilerde yeniden yapılanma. vm
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
ÖZET iSTîHDAM SA?LAMADA YEREL BiRiŞîMLER BUMîN, Oya Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doc. Dr. Ayda ERAYDIN Eylül, 1990,242 Sayfa Bugün as gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya bulunduğu önemli sorunlardan biri hızlı kalkınmanın sağlanması, diğeri gelir dağılımındaki eşitsizlik, üçüncüsü de işsizlik sorunudur, işsizlik problemi neden olduğu olumsuz sosyo ekonomik etkiler nedeniyle, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde çözümüne öncelik verilmesi gereken bir problem alarak baskı yaratmıştır. te yandan, dünya deneyimleri“ yukarıdan büyüme/gelişmeye dayalı toplanma-yayılma”modellerinin işsizlik probleminin ve diğer sosyo-ekonomik problemlerin çözümünde yetersiz olduğunu göstermiş ve“yerel büyüme”modelleri giderek önem kazanmaya başlamıştır. Batılı toplumlarda işsizlik sorunu, yaşanan hızlı ekonomik yapılanma sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkarken, henüz gelişmekte olan ülkelerde nüfus artış hızının oldukça yüksek VIdüzeyde seyretmesi ve istenilen seviyeye indirilememesi, az gelişmişliğin kendisi ile beraber nedendir» issizlik probleminin yanısıra, mevcut işgücünün bilgi ve beceri düzeyinin düşük olusu, bu ülkelerde daha yüksek üretkenlik düzeyine ulaşmada. engel oluşturmaktadır. Ekonomik kalkınma teknoloji üreten bir toplum haline dönüşmeyi zorlar iken, hızlanan teknolojik gelişme, emek tasarruf edici yönde olup yatırımlara sermaye yoğun bir karakter kazandırmaktadır. Ancak ileri toplumlarda issizlik sorunu ortaya çıksa bile temel secim ileri teknolojilere dayalı bir sanayileşme olarak açıkça belirtilmiş olup, emek fazlasını ortadan kaldırmak için bu tür sanayinin yanısıra diğer farklı üretim ve hizmet etkinliklerinin desteklenmesi kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede temel araçlardan biri - yerel yeniden yapılanma ve gelişim politikalarının bir parçası olarak -“yerel istihdam girişimleri”olarak belirtilmektedir.“ Yerel istihdam Girişimleri”, issizlik probleminin çözümünde gelişmekte olan ülkeler için de, farklı nedenlerle ve bu ülkelere özgün bir yorumla kullanılabilir bir modeldir. istihdam problemi. Kalkınma sürecinde olan Türkiye'nin de çözüm bekleyen ana sorunlarından biridir. Zira kentlerdeki açık ve kırsal alandaki gizli issizliğin önlenememesi, Türkiye'de ekonomik olduğu kadar sosyal sonuçları bakımından da sanayileşme yolunda bir darboğaz teşkil etmektedir, öte yandan, Türkiye ileri teknolojilere dayalı sanayileşme modeli içinde yer almaya VIIçalışırken, Batılı toplumlarda olduğu gibi atıl kalabilecek işgücüne alternatif istihdam olanakları yaratmayı“ genel kalkınma politikaları içinde düşünmek sorundadır. Bu tez kapsamında, klasik politika ve araçlarının ötesinde varolan insangücünün bir sermaye olarak değerlendirildiği, yerel- bölgesel kaynakların en rasyonel biçimde kullanıldığı ve verimlilik artısının amaçlandığı yeni bir modelin- issizlik problemine çözüm bulmak üzere kurulması amaçlanmakta ve bir saha araştırması olarak Elazığ-Keban Bölgesinde, ”girişimcilik" kültürünü geliştirmeyi amaçlayan böyle bir model oluşturulmaktadır. Bu model örgütsel yapı, finansman, eğitimsel ve yönlendirme araçlarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LOCAL INITIATIVES FOR EMPLOYMENT CREATION BUMİN, Oya M. S in Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayda ERAYDIN September, 1990242 Pages Today, one of the most important problems of the less developed or newly developing countries is the provision of rapid development, the other is the existence of unequal distribution and the third is the unemployment problem. Unem ployment due to its negative socio-economic impacts has creat ed a pressure for handling to it in the less developed or newly developing countries and also in the advanced countries“unemployment”phenomenon is still relevant. However, world experiments showed that, recently the development“from above”model became insufficient in the solution of these problems and specifically unemployment. Thus the concept of“local development”gained attention throughout the world economies.“Unemployment”emerged as a problem in the advanced countries because of“economic restructuring”process since IIIthe 1970s and 1980s. Economic growth reinforced them to reorganize and rationalize the production relations, tried to create new industries which mainly depend upon intensive high technologies. Thus labour side was ignored and employment capacity was reduced. However, even unemployment problem emerged in the highly developed countries, the basic strategy was already determined as an industrialization process depend upon high technology, and in order to remove the labour sur - plus, apart from high-technology industries, the encouragement of other production and service activities in a local base was decided. In this framework, the importance of local employment initiatives