Removal preconcentration and separation of phenolic compounds on various sorbents from wastewater
Fenollü bileşiklerin çeşitli sorbentlerle atık sulardan uzaklaştırılması,önderiştirilmesi ve ayrılması
  1. Tez No: 105635
  2. Yazar: İSMAİL ABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR SALİH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: poli(HEMA-EGDMA), fenollü bileşikler, tutunma, önderiştirme, ayırma, poly(HEMA-EGDMA), phenolic compounds, adsorption, preconcentration, separation Advisor Prof. Dr. Bekir SALİH, Hacettepe University, Department of Chemistry, Physical Chemistry Section
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
FENOLLÜ BİLEŞİKLERİN ÇEŞİTLİ SORBENTLERLE ATIK SULARDAN UZAKLAŞTIRILMASI, ÖNDERİŞTİRİLMESİ VE AYRILMALARI İsmail Abay Hacettepe Üniversitesi, Kimya Bölümü, Fizikokimya Anabilim Dalı ÖZ Fenol, n'ıtro fenoller ve kloro fenoller gibi fenolik türler, canlı organizmalar için oldukça toksik özelliğe sahiptirler. Temelde bazı endüstri kuruluşlarının atık sularından gelen bu bileşikler çevreye yayılmadan önce atık sudan uzaklaştırılmalıdırlar. Bununla beraber, fenolik bileşikler matrikslerden ve diğer bileşiklerden kromatografik teknikler kullanılarak ayrılmalı ve bazı fenolik türlerin yüksek toksik özelliğinden dolayı düşük tayin sınırlarının belirlenmesi için katı sorbent üzerinde önderiştirilmeleri yapılmalıdır. Sunulan bu çalışmanın amacı, poly(HEMA-EGDMA) ve |3-siklodextrin bağlanmış poly(HEMA-EGDMA) polimerik partiküllerin fenolik türlerin uzaklaştırılması, ayrılması ve önderiştirmesi için spesifik sorbent olarak kullanılmasını geliştirmektir. Hidrofobik - hidrofobik etkileşim özelliğine sahip olan |3-siklodextrin, glutar aldehid çapraz bağlayıcısı kullanılarak polimerik partiküller üzerine modifiye edilmiştir. p-siklodextrin bağlı partiküllerin karakterizasyonundan sonra poly(HEMA-EGDMA) ve (3-siklodextrin modifiye edilmiş polimerik partiküller üzerine fenolik türlerin adsorpsiyonu incelenmiştir. Fenolik türlerin poly(HEMA-EGDMA) üzerine adsorpsiyonu 1.92-28.2 mg/g, 3-siklodextrin modifiye edilmiş polimer üzerinde adsorpsiyonu 87-365 mg/g olarak bulunmuştur. Modifiye edilmiş polimer üzerinde fenolik türlerin önderiştirmesi 60 kattan daha fazla bulunmuştur. Fenolik türlerin geri kazanımları, desorpsiyon ortamı olarak % 100 metanol kullanıldığında oldukça yüksek bulunmuştur. Fenolik türlerin desorpsiyonu, o-kloro fenol hariç, % 90 dan daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Modifiye edilmiş poly(HEMA-EGDMA) partikülleıi, yüksek mekanik mukavemete, büyük yüzey alanına ve biyolojik ve kimyasal karalığa sahiptir. Bundan dolayı, bu polimerik partiküller yüksek basınç ve sıcaklık altında kromatografik uygulamalar için etkin olarak kullanılabilir. Bu çalışmada, p-siklodextrin ile modifiye edilmiş polimerik partiküller HPLC kolonunda test edilmiş ve fenolik türlerin birbirlerinden ayrılabildikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
REMOVAL, PRECONCENTRATION AND SEPARATION OF PHENOLIC COMPOUNDS ON VARIOUS SORBENTS FROM WASTEWATER Ismail Abay Hacettepe University, Department of Chemistry, Physical Chemistry Section ABSTRACT Phenolic species such as phenol, nitro phenols and chloro phenols are highly toxic compounds for living organizms. These compounds mainly coming from waste waters of some industries should be eliminated from waste waters before interring the environment. However, phenolic compounds should be separated from the matrix and the other compounds using chromatographic techniques and preconcentrated on a solid sorbent to determine the low concentration of the phenolic species in the environment. The submitted study is dedicated to develop poly(hydroxyethyl methacrylate-ethyleneglychol dimethacrylate) and (3-cyclodextrin-attached poly(hydroxyethyl methacrylate-ethyleneglychol dimethacrylate) polymeric microbeads as a specific sorbent for removal, separation and preconcentration of phenolic species. 3-cyclodextrin for the hydrophobic-hydrophobic interaction was modified onto the polymeric microbeads using glutar aldehyde spacer arm. Then phenolic species adsorption onto the plain and (3-cyclodextrin modified polymeric microbeads were studied after the characterization of modified polymeric microbeads. The maximum adsorption of phenolic species was observed between 1.92-28.7 mg/g plain polymer and 90-300 mg/g p-cyclodextrin modified polymer. Preconcentration of phenolic species onto the modified polymer was found more than 60-folds. Recovery of the phenolic species was really high in our study when 100 % methanol eluent was used. Desorption ratio of phenolic species were found more than 90 % except o-chloro phenol. The modified poly(hydroxyethyl methacrylate-ethyleneglychol dimethacrylate) microbeads have high mechanical strength, large surface area, and biological and chemical stability. So that these polymeric microbeads could be used efficiently for the chromatographic applications under the high pressure and high temperature conditions. In this study, these polymeric microbeads in HPLC column were tested and phenolic species were separated.