Mikrodalga ile sülfürlü minerallerin (pirit, kalkopirit, sfalerit ve galenit) etkileşiminin incelenmesi
Investigation of the effect of microwave treatment of sulphide minerals (pyrite, chalcopyrite, sphalerite and galena)
- Tez No: 105660
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Mikrodalga, sülfürlü mineraller, pirit, kalkopirit, galenit, sfalerit, flotasyon, mikroflotasyon, manyetik ayırma, Microwave, sulphide minerals, pyrite, chalcopyrite, galena, sphalerite, flotation, microflotation, magnetic separation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
IV MİKROGALGA İLE SÜLFÜRLÜ MİNERALLERİN (PİRİT, KALKOPİRİT, SFALERİT VE GALENİT) ETKİLEŞİMİNİN İNCELENMESİ Nurullah Metin CAN Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Cevher Hazırlama Anabilim Dalı OZ Bu çalışmada, mikrodalga enerjinin sülfürlü saf mineraller (pirit, kalkopirit, galenit ve sfalerit), bu minerallerin yapay kanşımları ve Pb/Zn ve Cu cevherlerinin yüzebilirliklerine ve manyetik alınganlıklarına etkisi incelenmiştir. Deneylerde, -425+212 um, -212+106 um ve -106+38 um tane boyunda hazırlanan saf mineral örnkeleri ile -106 um tane boyunda cevher örnekleri kullanılmıştır. Saf mineral örneklerine 600, 950 ve 1300 W gücünde 5, 20, 60, 90, 120 ve 240 saniye süreyle mikrodalga enerji uygulandıktan sonra mikroflotasyon ve manyetik ayırma deneyleri yapılmıştır. Cevherler ile yapılan deneylerde, -106 um tane boyunda örnekler kullanılmış ve 1300 W güç seviyesinde 240 saniye süreyle mikrodalga enerji uygulandıktan sonra flotasyon ve manyetik ayırma deneyleri yapılmıştır. Daha sonra, mikrodalga uygulanmış ve uygulanmamış örneklerin mikroflotasyon/flotasyon ve manyetik ayırma sonuçlan karşılaştırmıştır. Mikrodalga deneyleri sırasında örneklerin eriştikleri en yüksek sıcaklıklar ölçülmüş ve XRD analizleri ile mineral yüzeylerindeki olası değişimler belirlenmeye çalışılmıştır. Deneyler sonucunda, pirit, kalkopirit ve galenit çok hızlı bir şekilde ısınarak ~700-900°C'ye, sfalerit ise ~130°C sıcaklığa erişmiştir. Pirit, kalkopirit ve galenitin yüzebilirliği, eriştikleri yüksek sıcaklığa bağlı olarak yüzeylerinin okside olması nedeniyle, artan mikrodalga güç seviyesi ve işlem süresi ile azalmaktadır. Sfaleritin yüzebilirliğinde herhangi bir değişiklik saptanmamıştır. Manyetik ayırma deneyleri sonucunda, artan mikrodalga güç seviyesi ve işlem süresi ile pirit ve kalkopiritin manyetik alınganlığı artarken, galenit ve sfaleritin manyetik özelliklerinde herhangi bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Yapay karışımlar ve cevherler mikrodalga enerji uygulandığında çok fazla ısınmamış, ancak yüzme verimleri % 3-5 artmıştır. Yarı iletken özelliğe sahip olan sülfürlü mineraller elektriksel özelliklerine bağlı olarak mikrodalga enerjiden farklı etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
V INVESTIGATION OF THE EFFECT OF MICROWAVE TREATMENT ON SULPHIDE MINERALS (PYRITE, CHALCOPYRITE, SPHALERITE AND GALENA) Nurullah Metin CAN Hacettepe University, Mining Engineering Department, Mineral Processing Division ABSTRACT In this study, the effects of microwave energy on floatability and magnetic properties of pure sulfide minerals (pyrite, chalcopyrite, galena and sphalerite), their artificial mixtures and Pb/Zn and Cu ores were examined. In the experimental procedure, pure mineral samples that were prepared in -425+21 2um, -212+106 urn and -106+38 urn size fractions and the ore samples prepared in -106 urn size were used. Micro flotation and magnetic separation were applied to pure mineral samples after treating them with microwave energy at 600, 950 and 1300 Watt power levels for 5, 20, 60, 90, 120 and 240 seconds respectively. Having treated the ore samples by microwave energy at 1300 Watt power level for 240 seconds, flotation and magnetic separation experiments in -106 urn size fraction were carried out. Then, the results of microflotation, laboratory scale flotation and magnetic separation experiments of the microwave treated and non-treated samples were compared. During the microwave treatment experiments, the maximum temperature values of the samples reached were measured and also possible modifications on the mineral surfaces were determined by X-Ray Diffraction (XRD) analysis. It was found out that pyrite, chalcopyrite and galena were heated up very quickly and reached to ~700-900°C while the temperature of sphalerite could merely reached to ~130°C. Floatability of pyrite, chalcopyrite and of galena decreased when microwave power level and the duration of treatment were increased owing to the fact that the oxidation of mineral surfaces caused by high temperature. As expected, there was no change in the floatability of sphalerite. Magnetic properties of pyrite and chalcopyrite were improved by the increase of microwave power level and the duration of treatment, but no change was observed in the magnetic properties of galena and sphalerite under the conditions applied. When microwave was applied to the artificial mineral mixtures and the ores, they did not seem to be affected significantly. However, their flotation recoveries were increased by 3-5 %. The sulfide minerals under examination posses semi-conductive property, and they were affected in different levels according to their electrical properties.