Hoek-Brown ölçütünün fisürlü killerin yenilme davranışlarına uygulanabilirliğinin araştırılması
Investigation of the applicability of the Hoek-Brown criteria to the failure behaviour of the fissured clays
- Tez No: 105659
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT ULUSAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fisürlü kil kütlesi, GMI, GSI, Hoek-Brown görgül yenilme ölçütü, kaya kütlesi, plaka yükleme deneyi, şev duraylılığı, Fissured clay mass, GMI, GSI, Heok-Brown empirical failure criterion, rock mass, plate loading test, slope stability
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
HOEK-BROWN ÖLÇÜTÜNÜN FİSÜRLÜ KİLLERİN YENİLME DAVRANIŞINA UYGULANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Harun Sönmez Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mphendisliği Bölümü ÖZ Toprak zeminlerin dayanım ve deformasyon özellikleri çoğu kez laboratuvar deneyleriyle yeterli duyarlılıkta belirlenebilmektedir. Buna karşın, bir tür süreksizlik olan fisürler tarafından bölünmüş kil kütlelerinde, bir kaç milimetreden bir kaç santimetreye kadar değişen fisür aralıkları nedeniyle, çoğu kez fisürlerle birlikte kil kütlesini temsil edebilecek boyutlarda örselenmemiş örneklerin alınması mümkün olamamaktadır. Bu koşulda, analizlerde doğrudan kil malzemesinin dayanımı kullanıldığı için olması gerekenden daha yüksek güvenlik katsayılan hesaplanmakta ve tasarım bu katsayılarla yapılmaktadır. Fisürlü killerin dayanımlarının fisürleri de içerecek şekilde belirlenebilmesini amaçlayan bu çalışmada, fisürlü kil kütleleriyle kaya kütleleri arasındaki benzerlikler dikkate alınarak, öncelikle kaya kütlelerinin dayanımlarının belirlenmesinde yaygın olarak kullanılan Hoek-Brown yenilme ölçütü ve GSI Sınıflama Sistemi birlikte değerlendirilmiştir. Bu ölçüt ve sistemden kaynaklanan sorunlar belirlenerek, bunların aşılması yönünde, ölçütte ve sınıflama sisteminde değişiklikler yapılmıştır. Ayrıca, GSI Sınıflama Sistemi hem kaya, hem de fisürlü kil kütleleri için birlikte kullanılabilecek şekilde değiştirilerek GMI (Geological Mass Index-Jeolojik Kütle İndeksi) adı verilen bir sistem geliştirilmiştir. Çalışmanın son aşamasında ise, özgün Hoek-Brown yenilme ölçütü esas alınarak, kil malzemesinin drenajsız doruk ve artık makaslama dayanımlarının arasında bir dayanıma sahip fisürlü kil kütlesinin drenajsız doruk makaslama dayanımlarının belirlenebileceği biryöntem önerilmiştir. Önerilen yöntem, sadece kısa süreli duraylılık koşulunun (drenajsız koşulların) geçerli olduğu fisürlü kil kütlelerindeki mühendislik tasarımlarında kullanılabilir. Bu çalışma kapsamında yapılan yaklaşımlar ve öneriler fisürlü Ankara kilinde yapılan plaka yükleme deneyleriyle yapay olarak oluşturulan ve aynı kil içerisinde meydana gelmiş doğal şev duraysızlıklarının geriye dönük analizleriyle de sınanmış ve uygulanabilirlikleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE APPLICABILITY OF THE HOEK-BROWN CRITERIA TO THE FAILURE BEHAVIOUR OF THE FISSURED CLAYS Harun Sönmez Hacettepe University, Geological Engineering Department ABSTRACT Strength and deformation characteristics of the soils usually can be accurately determined by laboratory testing. While, in the clay masses divided by fissures which are a kind of discontinuity, preparation of representative undisturbed samples is almost impossible, since mean fissure spacings vary from a few millimetres to tens of centimetres. In many engineering projects, in this condition, high strength parameters from intact clay material are employed in the analyses and consequently, high factors of safety are obtained. In this study, it is aimed to determine the strength of the fissured clays accurately. By considering the similarities between the jointed rock masses and fissured clays, the Hoek-Brown empirical failure criterion was evaluated in conjunction with GSI Classification System. Some problems arising from both the criterion and the system were discussed. Some modifications both to the failure criterion and the GSI System were suggested to overcome these problems. In addition, GMI (Geological Mass Index) System, which is the modification of the GSI System, was developed and suggested to be used for the classification both for rock and fissured clay masses. In the last stage of the study, a method was proposed to estimate the undrained peak shear strength of fissured clay masses with strength between the undrained peak and residual shear strength of intact clay material. The suggested method can be applied only to short-term cases where* undrained conditions prevail. The approaches and methods proposed in this study were tested and confirmed by the back analyses of natural slope failures and those created artificially by plate loading tests in the fissured Ankara clay.