Yem kısıtlamasının Japon bıldırcınlarında (coturnix coturnix Japonica) büyüme-gelişme ve bazı karkas özellikleri üzerine etkisi
Effect of feed restriction on growth performance and some carcass traits of Japanese quail (coturnix coturnix Japonica)
  1. Tez No: 105687
  2. Yazar: OSMAN KALPAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Yem Kısıtlaması, Büyüme-Gelişme, Karkas, Quail, Feed restriction, Growth and carcass. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET YEM KISITLAMASININ JAPON BILDIRCINLARINDA (Coturnix cotumix japonica) BÜYÜME-GELİŞME VE BAZI KARKAS ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ KALPAK, Osman Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bünyamin SÖĞÜT Temmuz 2001, 52 Sayfa Bu araştırma, ad libitum tüketimin % 20 ve 30'u oranında yem kısıtlamasının Alman (Genotipl) ve Fransa. (Genotip2) orijinli Japon bıldırcınlarının büyüme- gelişme ve bazı karkas özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaca ulaşmak için aynı gün yumurtadan çıkmış günlük toplam 363 adet Japon bıldırcını (Genotipl=178 ; Genotip2= 185) şansa bağlı olarak her genotip içinde 3 gruba ayrılmıştır. Bütün civcivler günlük canlı ağırlıkları 0.0 1 g hassasiyetle tartıldıktan sonra 8 cm kalınlığında odun talaşı üzerinde büyütülmüştür. Denemede 1. grubu kontrol, 2. grubu %20 yem kısıtlama (ad libitumun %80'i), 3. grubu ise %30 yem kısıtlama grubu (ad libitumun %70'i) oluşturmuştur. İlk iki hafta başlama yemi ( %28 HP, 2900 kcal/kg ME ). 2. hafta sonundan 6. hafta sonuna kadar ise geliştirme yemi ( %24 HP, 2800 kcal/kg ME ) verilmiştir. Yemleme bütün hayvanlara ilk iki hafta aynı koşullarda ad libitum olarak yapılmıştır. Yem kısıtlaması 2. hafta sonundan 4. hafta sonuna kadar (2 hafta) sürdürülmüştür. Ağırlık kontrolü, çıkıştan itibaren her hafta olmak üzere 6. Hafta sonuna kadar devam etmiştir. İncelenen özelliklere ait veriler S AS (1988) istatistik paket programında en küçük kareler yöntemiyle analiz edilmiştir. İkinci haftada Grupl, 2 ve 3 'ün ortalama canlı ağırlıkları sırasıyla. 62.67±0.80, 61.68±0.79 ve 62.55±0.84 g (P>0.05). Yem kısıtlaması uygulaması gerçek olumsuz etkisini yem kısıtlamasının uygulandığı son hafta olan 4. haftada göstermiştir. Dördüncü haftada Grupl, 2 ve 3 'ün ortalama canlı ağırlığı sırasıyla, erkeklerde 133,70±2.04, 124.80±2.02 ve 124.31±2.04 g (PO.01): dişilerde 134.64±2.18, 129.71±2,37 ve 123.73±2.18g(P0.05). Genotipl ve Genotip2'nin karkas, but ve göğüs ortalama ağırlıkları sırasıyla 1 14.71± 1.72 ve 127. 1 1± 1.77 g: 27.12±0.43 ve 29.36±0.44 g; 38.54±0.68 ve 42.24±0.71 g olarak saptanmıştır. Genotipl ve 2'de karkas randımanı, Grupl, 2 ve 3 için sırasıyla, 68.62±0.73 ve %68.63±0.70, 69.64±0.81 ve %67.95±0.78, 69.80±0.70 ve %69.36±0.73 olarak bulunmuştur. Bu araştırmanın sonucunda, bıldırcınlarda ikinci hafta sonunda başlatılan ve iki hafta süren yem kısıtlamasının olumsuz etkileri gelişmenin 6. haftasındatelafi edilebildiği ve karkas özelliklerinde önemli bir farklılık olmadığı görülmüştür. Denemede elde edilen sonuçlar tavuklarda elde edilen sonuçlara paralellik göstermiştir. Sonuç olarak, bıldırcın yetiştiriciliğinde ikinci haftadan sonra iki hafta süreyle % 30'a varan bir yem kısıtlaması yapılabileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT EFFECT OF FEED RESTRICTION ON GROWTH PERFORMANCE AND SOME CARCASS TRAITS OF JAPANESE QUAIL (Coturnix coturnix japonica) KALPAK, Osman Msc, Animal Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Bünyamin SÖ?ÜT July 2000, 52 pages This study was conducted to investigate effects of feed restriction (80 and 70 % of ad libitum consumption) on growth performance and some carcass traits of Germany (genotypel) and Netherlands (genotype2 origin of Japanese quail). To accomplish this goal, 1 -day-old 363 Japanese quail were divided into 3 groups randomly; the first, second and third groups were control, 20 % and 30 % feed restricted, respectively. All chicks were weighed by 0.01 g sensitivity and reared on 8 cm deep wood shavings. They were provided ad libitum access to a commercial starter breeder diet containing 28 % CP and 2900 kcal of ME/kg for 14 days and provided commercial finisher breeder diet containing 24 % CP and 2800 kcal of ME/kg. for 28 days. Feed restriction was started at the end of 14 days after hatching and lasted two weeks. During the trail, control group had ad libitum access to the feed but second and third group had 80 and 70 % of the control group, respectively. Birds were weighed individually every week. Analysis of Variance was carried out on data using the General Linear Model procedure of base S AS software. At the end of 14 days after hatching, average body weights of Group 1, 2 and 3 were 62.67±0.80, 61.68i0.79 and62.55±0.84 g (P>0.05). Feed restriction had negative effect on quail growing at the end of 4th week after hatching, which was last week of feed restriction practice. At 4th week, average body weights for groupl, 2 and 3 were 134.36±2.18, 125.34i2.19 and 124.85±2.18 g (PO.01) for males and 135.00±2.25, 124.17±2.29 and 130,76i2.49 g (PO.01) for females, respectively. At the end of trial, average body weights were 161.70±1.44 and 186.49il.41 g (PO.01) for Genotypel and 2; 163.56il.45 and 184.63il.40 g for male and female (PO.01), respectively. Average body weights of Groupl, 2 and 3 were 174.24il.72, 174,27±1.71 and 173.77Ü.80 g (P>0.05), respectively. Average carcass, leg and breast weights of Genotypel and 2 were 114.71Ü.72 and 127.1 lil.77 g, 27.12±0.43 and 29.36i0.44 g, 38.54i0.68 and 42.24i0.71 g, respectively. Carcass yields of groupl, 2 and 3 of Genotypel and 2 were 68.62i0.73 and 68.63i0.70 %, 69.64i0.81 and 67.95i0.78 %, 69.80i0.70 and69.36i0.73 %, respectively. As it was seen, body weights of feed restricted quail were significantly lower than control group during the trail. Two weeks after restriction ended, however, body weights were no longer different. As a result, the effect of feed restriction during growing period for quail in this study were similar to those iiiobserved in chickens. These dala indicate that by 30 % feed restriction can be practiced for two weeks during growing period of quail.