Aygır Gölü'nde ağ kafeslerde yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalığı'nın (Oncorhynchus mykiss, w., 1792) büyümesi üzerine bir araştırma
A Study on the growth of rainbow trout (oncorhynchus mykiss, w., 1792) raised in net cases in the Aygir lake
- Tez No: 105699
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Oncorhynchus mykiss, Aygır Lake, Growth, Cage culture. Ill
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET AYGIR GÖLÜNDE AĞ KAFESLERDE YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞININ {Oncorhynchus mykiss,\\., 1792) BÜYÜMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YAŞAR, Bülent Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Kenan GÜLLÜ Ocak 2001, 32 sayfa Bu çalışmada; Aygır Gölü'nde ağ kafeslerde yetiştiriciliği yapılan Gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss), mevcut göl suyu şartlarında, pelet yemlerle yemlenmek suretiyle büyüme durumu incelenmiştir. Bu çalışma Aygır Gölü'nde 3600 adet Gökkuşağı alabalığı üzerinde yürütülmüştür. Deneme çalışmasında balıklar kafeslerden örnekleme yapılarak alınmıştır. Deneme balıklan DSİ TXL Bölge Müdürlüğünün Elazığ'daki Keban Barajı alabalık üretim istasyonundan temin edilmiştir. Balıklar A ve B grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Kafesler ahşaptan yapılmış olup, ağ havuzlar, 210 denye 9 numara ve 12 mm göz açıklığmdaki düğümsüz ağlardan oluşmuştur. Kafesler içten içe 3.5x3.5x3.5 m ebatında dizayn edilmiştir. Balıklar kafeslere 42 adet/m3 olacak şekilde stoklanmıştır. Kafeslerde kullanılan ağların yosunlanmasını önlemek amacıyla antifauling (yosun önleyici) boyalar kullanılmıştır. Denenme çalışmasında özel sektöre ait yem fabrikalarından temin edilen pelet yem kullanılmıştır. Balık büyüklüğüne bağlı olarak 2,3 ve 4 numara pelet yemler kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre kullanılan yemde %45.64 ham protein, %1 1.22 ham yağ ve %82.2 oranında organik madde tespit edilmiştir. Deneme çalışmasında balıklar elle yemleme metoduyla her gün 3 öğün yenilenmişlerdir. Verilecek yem miktarının tespitinde; su sıcaklığı ve çardı balık ağırlığı kriter olarak alınmış olup, alabalık için yemleme programı çizelgesine göre; 18 °C'de canlı balık ağırlığının 1.9'u, 20 °C'de 1.4'ü ve 18 °C'de 1.7'si hesap edilerek yem miktarı belirlenmiştir. Deneme çalışması 3 Temmuz 1999 ile 25 Eylül 1999 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Deneme çalışması boyunca ortalama oksijen düzeyi 6.7 ± 0.3 mg/1, ortalama su sıcaklığı 18.5 ± 2.5 °C ve ortalama pH 8 olarak tespit edilmiştir. Deneme çalışması sonucunda balıklardaki canlı ağırlık artışı 191.89, yem değerlendirme katsayısı 1.05, ağırlıkça oransal büyüme % 237.7, boyca oransal büyüme %42.13, spesifik büyüme oram %1.45, kondisyon faktörü 1.55 ve ölüm oram ise %2.34 olarak saptanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar; ağ kafeslerde Gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinin Doğu Anadolu Bölgesi'nin yetiştiriciliğe uygun mevcut göl ve göletlerinde de rahatlıkla uygulamaya koyulabileceğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Oncorhynchus mykiss, Aygır Gölü, Büyüme, Ağ kafes balıkçılığı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE GROWTH OF RAINBOW TROUT ( Oncorhynchus mykiss, w., 1792) RAISED IN NET CASES IN THE AYGDl LAKE YAŞAR, Bülent Msc. Thesis, Fisheries Science Supervisor : Asst. Prof. Dr. Kenan GÜLLÜ January 2001, 32 pages In this study, the growing performance of Rainbow trout {Oncorhynchus mykiss) fed by pelleted feed in Aygır Lake water condition was investigated. To achieve this goal, 3600 Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) bought from Keban Dam Fish Production Institution of DSİ IX. District Manager in Elazığ were used in the lake during this study. Fish were taken out randomly from cages. They were divided into two groups as A and B. The cage were made by wood. The net and mesh size were 210/9 number and 12 mm, respectively. Size of cages were 3.5 x 3.5 x 3.5 m, 42 fish /m2. Antifauling paint was used to prevent mossing of the net. Feed were bought from a commercial feed meal Inc. According to fish size, number 3.4 and 5 pelleted feed were given to animals. Crude protein, rough lipid and organic matter of the feed were 45.64, 11.22 and 82.2 %, respectively. Fish were fed three times a day by hand. To account feed quantity, water temperature and live fish weight were taken as a base. According to pelleted feeding table for Rainbow trout, feed qualities were calculated by 1.9, 1.4, and 1.7 times of live weight at 18, 20 and 18 °C water temperature. This study was carried out between July 3rd and September 25 * of 1999. During the study, mean oxygen level, water temperature and pH were 6.7± 0.3 mg/ 1, 18.5± 2.5 °C and 8, respectively. At the end of study, live weigh gain, FCR, relative growth in weight, relative growth in length, specific growth, condition factor and mortality were found as 191.89 of, 1.05, 237%, 1.45%, 1.55 and 2.34, respectively. As a result, it can be said that Rainbow trout in net cages can be raised in suitable condition of East Anatolian region's lakes.