Reyhanlı Tarım İşletmesinde yetiştirilen siyah alaca sığırların yetiştirme ve süt verim özellikleri
Breeding characteristics and milk yield traits of holstein cattle Reyhanlı Agricultural Facility
- Tez No: 105700
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Holstein, breeding characters, dairy performance. m
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET REYHANLI TARIM İŞLETMESİNDE YETİŞTİRİLEN SİYAH ALACA SIĞIRLARDA YETİŞTİRME VE SÜT VERİM ÖZELLİKLERİ ÇETİN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç.Dr. Galip BAKIR Haziran 2001, 47 sayfa Bu çalışmada, Reyhanlı Tarım İşletmesinde yetiştirilen 110 baş Siyah Alaca sürüsünde yürütülmüştür. Çalışmada 1990-1999 yıllan arasındaki süt verimi ve 1993-1998 yıllarına ait yetiştirme ile ilgili kayıtlar incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Siyah Alaca sığırların süt ve döl verim özelliklerine ait tanımlayıcı değerlerin belirlenmesidir. Süt verim kontrolleri ayda iki defa yapılmaktadır. Hayvanlar günde 2 kez sağılmaktadır. Yetiştirme özelliklerinden ilkine damızlıkta kullanma yaşı ortalaması 587.78±102.67 gün, ilkine buzağılama yaşı ortalama 892.12±116.98 gün, buzağılama aralığı ortalama 394.01±72.24 gün, servis periyodu ortalama 103.39±13.82 gün, gebelik başına aşım sayısı ortalama 1.58±16.21, buzağılama oranı % 85.30, buzağılarda 6. aya kadar yaşama gücü % 97.38, ölü doğum oranı, % 3.38, yavru atma oram % 2.49, ilk aşımda döl tutma oranı % 59.60, gebelik süresi ortalama 270.21 gün, sürüde yıllık yenilenme oranı % 20.50'dir. Buzağılarda sütten kesim yaşı ise 3 ay olarak tespit edilmiştir. Süt verimi tanımlayıcı değerlerinden laktasyon süresi ortalama 313.08+1.63 gün, laktasyon süt verimi ortalaması 6427.90±75.03 kg, 305 günlük süt verimi ortalaması 6208.42±69.39 kg, EÇ-305 günlük süt verimi ortalaması 6850. 03±7 1.73 kg ve kuruda kalma süresi ortalama 61.22±5.00 gün olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BREEDING CHARECTERISTICS AND MILK YIELD TRAITS OF HOLSTEIN CATTLE IN REYHANLI AGRICULTURAL FACILITY ÇETİN, Mehmet Msc, Animal Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Galip BAKIR June 2001, 47 pages This study was conducted on 1 10 Holstein cattle which are breed in Reyhanlı Aqriculturel Facility. In this study milk records obtained between 1990 and 1999 and reproduction records beetwen 1993 and 1998 were investigated. This study was to calculate the descriptive values of milk yield and reproductive traits of Holstein Friesian cattle. Milk yield controls performed two times a month. The animals milked two times a day. The means for the breeding characteristic, were as follows: Average age at first productive life 587.78±1 02.67 day, average age at first calving 892.12+116.98 day, average calving interval 394.01±72.24 day, average service period, 103.39±13.82 day, average number of inseminations pregnancy 1.58+16.21, calving rate 85.30 %, vitality of calves up to the 6 months of age 97.38 %, stillborn rate 3.38 %, abortion rate 2.49 %, pregnancy rate at the first insamination 59.60 % average pregnancy period 270.21 day, yearly renewing rate the in herd 20.50 %. The most intensive seasons for calving were fall and winter. The averages for the dairy characters the lengh of lactation 313.08+1.63 days, lactation milk yield 6427.90±75.03 kg, 305-day, milk yield 6208.42+69.39 kg, 305-2x-ME milk yield 6850.03±71.73 kg and dry period 61.22+5.00 days. The effect of year on lenght of lactation, lactation milk yield and 305- day milk yield was hihgly significant (PO.01).