PLC ve Uygulamaları
PLC and applications
- Tez No: 105742
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Programlanabilir Mantık Denetleyiciler, Programmable Logic Controllers
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
IV PLC VE UYGULAMALARI ÖZET Bu çalışmada PLC(Programmable logic Controller) incelenerek, bir dağıtım sisteminin PLC ile denetlenmesi uygulaması gerçekleştirilmiştir. Giriş Bölümünde PLC'lerin gelişiminden, röleli ve kontaklı sistemlere göre avantaj lanndan ve kullanıldıkları uygulamalardan bahsedilmiştir. PLC'nin tarihçesi de bu bölümde verilmiştir. Literatür Özeti Bölümünde ise bu çalışmanın hazırlanması aşamasında incelenen yayınlanmış kitap ve makalelerden söz edilmiştir. Genel Bilgiler Bölümünde PLC'lerin çalışma mantığı, yazılım ve donanım özellikleri konularına yer verilmiştir. Materyal ve Metot Bölümünde TSX37 Serisi Mikro PLC>'lerin yazılımları ve program yazımı anlatılmıştır. Bulgular Bölümünde PLC ile denetlenen bir dağıtım sistemine ait programın PC 'de yazılarak PLC 'ye aktarılması açıklanmıştır. Tartışma Bölümünde PLC 'ler ile röleli kontrol sistemleri karşılaştınlmıştır. Sonuç ve Öneriler Bölümünde TSX37 serisi Mikro PLC'lerin farklı ve daha karmaşık uygulamalarda kullanılabileceğinden bahsedilmiş ve bu konudaki uygulamaların devre şemaları ve kaynak kodları eklerde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
PLC AND APPLICATIONS ABSTRACT In this work, Programmable Logic Controller (PLC) examined and an application realized on control of a distrubition system with PLC. Chapter 1 introduces the PLCs and discusses the advantages over control systems working with relays and contacts. The history of PLCs is also given in this chapter. In the Literature Survey Chapter, Chapter2 published books and papers examined during the thesis working are summarized. Logical operation,software and hardware properties of PLCs described in Chapter3. Software and programming of TSX 37 model PLCs described in“Material and Method”Chapter. Written program to control a distrubition system with PLC on the PC and then transferred to PLC is given in Chapter5. Chapterö compares the logic controllers with control systems having relays. Conclusion Chapter explains that TSX 37 Micro PLCs can be used in much more complex and different applications.