Yumurtlama dömenindeki bıldırcınlarda (coturnix coturnix japonica) dinlendirme periyodunun yumurta verimi ve kuluçka özelliklerine etkileri
Effects of resting period on egg yields and hatching traits at quails (coturnix coturnix japonica) during laying period
- Tez No: 105754
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA SARICA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, kısa süreli dinlendirme periyodu, döllülük oranı, Quail, resting period, fertility ratio
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
m YUMURTLAMA DÖNEMİNDEKİ BILDIRCINLARDA (Cotumix cotumix japonica) KISA SÜRELİ DİNLENDİRME PERİYODUNUN YUMURTA VERİMİ VE KULUÇKA ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ ÖZET Bu çalışma, bıldırcınlarda kısa süreli dinlendirme periyotlarının kuluçkalık yumurta verimine etkilerini ortaya koymak ve dinlendirme periyodunun hangi yaşta uygulanması gerektiğini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla yumurtlama dönemindeki bıldırcınlar 5 gruba ayrılmış; birisi kontrol grubu olmak üzere 4 gruba farklı yaşlarda % 1 Zn içerikli yemin 5 gün verilmesi suretiyle kısa süreli yumurta verimi durdurularak dinlendirme uygulanmıştır. Uygulamalar aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir; 1. grup Kontrol; 2. grup 5. ay sonunda dinlendirme 3. grup 6. ay sonunda dinlendirme 4. grup 7. ay sonunda dinlendirme 5. grup 8. ay sonunda dinlendirme Tüm gruplarda toplam yumurtlama periyodu 10 ay olarak ele alınmıştır. Yumurta verimleri (bıldırcın/kümes) gruplarda sırasıyla 134.8, 163.8, 146.3, 154.2 ve 108.5 adet olarak belirlenmiştir (P0.05); yumurtlama dönemi sonu canlı ağırlıklar dişilerde 218.1, 212.2, 218.6, 210.7 ve 221.4 g (P> 0.05), döllülük oranları ise % 80.4, 81.4, 77.8, 79.2 ve 80.6 olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kısa süreli dinlendirme uygulamaları yumurta verimini olumlu yönde etkilemiş ; döllülük oranlarında önemli bir değişiklik olmamış; diğer özellikler açısından da kontrol grubu ile benzer sonuçlar sağlanmıştır. Ancak dinlendirme periyodunun geç dönemlerde uygulanması birçok özellikte olumsuzluklar yaratmıştır. Bulgulara göre; bıldırcınlarda döllülük oranını olumsuz hale getirmeden, 5-7 aylık yaşlarda kısa süreli dinlendirme uygulaması ile kuluçkalık yumurta veriminin arttırılabileceği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV EFFECTS OF RESTING PERIOD ON EGG YIELDS AND HATCHING TRAITS AT QUAILS ( Cotumix coturnix japonica) DURING LAYING PERIOD ABSTRACT The present study was carried out to investigate the effects of resting periods on egg yield and to determine the appropriate age for resting period. A resting period was applied to each treatment group, except the control group, using a ration supplemented with %1 Zn for 5 days to stop hans from laying. Groups were as fallows: 1 st group control 2 nd group resting at the end of the 5 th month. 3 rd group resting at the end of the 6 th month 4 th group resting at the end of the 7 th month 5 th group resting at the end of the 8 th month Laying period was lasted 10 months in all of the groups. Egg yields (quail/hen) were 134.8, 163.8, 146.3, 154.2 and 108.5 for 1 st, 2 nd, 3 rd, 4 th and 5 th groups, respectively (P0.05). At the end of the laying period live weights of females were 218.1, 212.2, 218.6, 210.7, 221.4 and fertility ratios were 80.4, 81.4, 77.8, 79.2, 80.6 %, respectively (P>0.05). Results indicated that while resting periods affected the egg yields positively, fertility ratio was not affected. There were no significant differences between control and other treatment groups in terms of other measured traits. However, resting application in later periods caused negative effects on most of the traits. It can be concluded that hatchable egg yield can be increased by means of resting period application at ages of 5-7 months without a negative effect on fertility ratio of quails.