Foresight on defense technologies in Turkey
Türkiye savunma teknolojileri uzgörüsü
- Tez No: 105807
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ATİLLA ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Savunma ve havacılık, uzgörü, Delphi metodolojisi XVII, Defense and aerospace, foresight, Delphi methodology XVI
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
ÖZET Savunma ve havacılık sektörü, teknoloji, ekonomi ve toplum üzerinde önemli etkileri olan sektörlerden biridir. Son yıllarda sektör önemli zorluklarla karşılaşmıştır. Özellikle soğuk savaşın sona ermesi, sektörün değişikliklere daha kısa sürede ayak uydurmasını zorunlu kılan kritik faktörlerden birisi olmuştur. Artan globalleşmeyle birlikte geleceğin belirsizliklerinin de arttığı bir gerçektir. Dolayısıyla stratejik düşünme ve planlama görevlerinde olanların gelecekte karşılaşılacak zorluklara karşı nasıl hareket edeceklerini planlarken oldukça geniş bilgilere sahip olmaları gerekmektedir. Bu araştırmada Türkiye için bir pilot savunma ve havacılık teknolojileri uzgörü çalışması uygulanmıştır. Bu pilot çalışmanın gerçekleştirilmesinde İngiltere'nin 1995'de yaptığı uygulama referans olarak alınmıştır. Çalışma iki turdan oluşan bir Delphi metodolojisinin uygulanması suretiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları İngiltere uzgörü çalışmasında tanımlanan ''olay" 1ar kullanılarak analiz edilmiş olup her iki ülke sonuçları da karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Türkiye'nin global işbirliği gereksiniminin yüksek olduğunu, rekabet gücünün düşük, savunma ve havacılık teknolojilerinin Türkiye'de gerçekleşmesine en çok mali kaynak eksikliği ve teknolojik yetersizliğin engel teşkil ettiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Defense and Aerospace sector is one of the most important sectors that have influence on the technology, economy and the society. Sector has had to face significant challenges over resent years. A critical factor was the end of the cold war, requiring the sector to be far more responsive to change. Coupled with the increasing globalization of the industry it is clear that the future has a high degree of uncertainty. It is therefore essential that those responsible for the strategic thinking and planning have the broadest range of knowledge when planning the way in which they will respond to future challenges. In this research a pilot defense and aerospace foresight study was conducted. Defense and Aerospace Technology Foresight study of the UK (1995) was used as a reference for this study. Delphi methodology was used to implement the study and it was executed in two rounds. The results of Turkish Defense and Aerospace Foresight study have been analyzed by using the events of UK Foresight study and they were evaluated and discussed both for Turkey and the UK. The results discovered, high global collaboration need, low competitiveness, and high lack of funding and technological feasibility hindrance in realization.