Application of one-dimensional quantitative basin modelling at the Demre-1 well, western Taurids, Turkey
Tek-boyutlu kantitatif basen modelleme yönteminin Batı Toroslarda yer alan Demre-1 kuyusuna uygulanması
- Tez No: 10582
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKSENİN ESELLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basin Modelling, Organic Geochemistry, Hydrocarbon Generation, Basen Modellemesi, Organik Jeokimya, Hidrokarbon Türümü
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ABSTRACT APPLICATION OF ONE-DIMENSIONAL | QUANTITATIVE BASIN MODELLING AT THE DEMRE-1 WELL, WESTERN TAURIDS, TURKEY U?UR, Feridun Alp M. Sc. in GEOE Supervisor: Asst.Prof.Dr.jGöksenin Eselleri September 1990, 101 Pages In this thesis, the“one-dimensional quantitative basin modelling”method, combining geological, hydrodynamic, thermodynamic and geochemical data for the prediction of quantified hydrocarbon potential, was applied to the study of hydrocarbon generation and migration at the Demre-1 well. All available data on geologic age, thickness, lithology and porosity of individual layers, paleobathymetry, paleosurface temperatures and paleoheat flow values at the time of deposition were used as input data for modelling. A detailed pressure, temperature, maturation and hydrocarbon generation history was then established by the computer aided simulation of the basin evolution started at ill-245 mabp and continued up to the present. The calibration of the model inputs, and thus the the model outputs, was provided by the optimization procedure, in which some initially estimated input data were corrected until the present-day, computed values of optimization parameters in output (vitrinite reflectance, bore-hole temperatures, etc. ), matches to that of measured values. Following the optimization, the computed hydrocarbon generation amounts, which are based on the assumed organic matter content (i.e 1% total organic carbon made up of 100 % Type-II or Type-III kerogen) were converted to the actual generation values by using organic geochemical data obtained from the Demre-1 well. The combined results of quantitative basin modelling and organic geochemical analyses showed that, the maximum oil generation phase has never been reached at the Demre-1 well; and the maximum hydrocarbon generation amount is 0.113 gHC/lOOgrock which is not enough to create economical accumulations in the area. Computed excess-head values, at present, showed that the sedimentary sequences at the Demre-1 well, are in hydrostatic balance and open to free meteoric water circulation which may result in biological degradation and water washing of the hydrocarbons.
Özet (Çeviri)
ÖZET TEK-BOYUTLU KANTİTATİF BASEN MODELLEME YÖNTEMİNİN BATI TOROSLARDA YERALAN DEMRE-1 KUYUSUNA UYGULANMASI U?UR, Feridun Alp Yüksek Lisans Tezi; Jeoloji Müh. Böl. Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Göksenin Eseller Eylül 1990, 101 Sayfa Bu tezde, bir havzanın hidrokarbon potansiyelinin kantitatif olarak değerlendirilmesinde, jeolojik, hidrodinamik, termodinamik ve jeokimyasal verileri bir arada kul lanarak yaklaşım sağlayan,“tek boyutlu kantitatif basen modelleme”yöntemi Demre-1 kuyusuna uygulanarak hidrokarbon türüm ve göçü incelenmiştir. Modellemede, kuyudaki birimlerin eldeki mevcut tüm jeolojik yaş, kalınlık, litoloji ve porozite bilgileri, paleobatimetri, paleoyüzey sıcaklıkları ve paleoısı akısı tahminleri temel girdi verileri olarak kullanılmıştır. Demre-1 kuyusunda 245 milyon yıl öncesinden başlayıp günümüze kadar devam eden evrim, bir sonraki aşamada bilgisayar kullanımıyla yeniden canlandırılarak, basenin geçirdiği basınç, sıcaklık,olgunlaşma ve hidrokarbon türüm tarihçeleri elde edilmiş tir. Kullanılan girdi verilerinin ve dolayısıyla model sonuçlarının kalibrasyonu ise, güncel için hesaplanan optimizasyon parametreleriyle (vitrinit yansıması, kuyu sıcaklıkları vs), bu parametrelerin kuyuda ölçülen değerleri arasın da belli bir uyum sağlanana kadar ilgili girdi verilerinin düzeltilmesi esasına dayanan optimizasyon işlemi ile yapılmıştır. Modelin optimizasyonunu izleyen aşamada, program tarafından belli organik madde içeriği varsayılarak (% 100 Tip-II veya Tip-III kerojenden oluşan % 1 toplam organik karbon) hesaplanan hidrokarbon türüm miktarları, kuyudan elde edilen organik jeokimyasal veriler kullanılarak gerçek türüm miktarlarına çevrilmiştir. Kantitatif basen modelleme ve organik jeokimya sonuçlarının birlikte değerlendirilmesiyle, Demre-1 kuyusundaki hiçbir seviyenin maksimum petrol türüm evresine ulaşmadığı ve en yüksek türüm miktarı olarak bulunan 0-113 gHK/100 g. kayaç değerinin de temsil edilen alanda ekonomik rezervler oluşturmak için yetersiz olduğu görülmüştür. Demre-1 kuyu sunda hesaplanan günceldeki su yükseliş farkı değerleri, kuyudaki tüm istifin hidrostatik dengede ve serbest meteorik su dolaşımına açık olduğunu, dolayısıyla bu durumun hidro karbonların su ile yıkanması ve biyolojik bozunmasma yol açabileceğini göstermektedir.