Evaluation of the mineral resource wealth of Turkey using the annual unit regional value approach
- Tez No: 10581
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, mineral kaynağı, Yıllık Birim Bölgesel Değer, nicel jeoloji, zaman-petrografi birimi, Q-analizi vı, Turkey, mineral resource, Annual Unit Regional Value, quantitative geology, time -pet rographic unit, Q- Analysis
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
TÜRKİYE'NİN MİNERAL KAYNAKLARI POTANSİYELİNİN YILLIK BÖLGESEL DE9ER YAKLAŞIMI İLE DEÖERLEND1R1LMES1 SBIEHI, Abdel RAHMAN Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan ERLER 133 Sayfa, Eylül 1990 ÖZET Türkiye'nin mineral kaynakları potansiyeli, Yıllık Birim Bölgesel Değer (BBD/Y) yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Türkiye'nin jeolojisi, harita birimleri bir zaman-petrografi birimleri kümesine çevrilerek, 1:500.000 ölçekli Türkiye jeolojisi haritasının nokta sayımı ile nicelleştirilmiştir. iller arasındaki jeolojik benzerlik Q-analizi ile denetlenmiştir. ilk grup, 11 kayaç türü bulunduran ve her çift arasında 10 benzer birim olan, Ankara, Erzurum, Kayseri, Malatya ve Sivas illerini içermektedir. Türkiye'nin illerinde 1979-1987 yıllarında üretilen minerallerin değerleri toplanmış ve 1981 TL eşdeğerine çevrilmiştir. Toplamlar ilin alanına ve daha sonra çalışmanın kapsadığı 9 yıla bölünerek BBD/Y 1er elde edilmiştir. Toplam mineral kaynaklarında, Türkiye'nin illeri arasında Zonguldak en yüksek BBD/Y e sahiptir. Buna karşın, Sakarya'nın BBD/Y' i, illerin ortalama değerinden iki standart sapma daha aşağıdır. Yapı malzemeleri, yakıtlar, metaller ve ametaller mineral altsektörleri ile bazı seçilmiş mineraller için de BBD/Y 1er hesaplanmıştır.Türkiye'nin minerallerinin BBD/Y değerleri 1967 A.B.D. $ eşdeğeri olarak standart hale getirildikten sonra araştırılmış ve A.B.D. eyaletleri ve diğer ülkeler ile karşılaştırılmış tır. Toplam mineral kaynakları için Türkiye'nin BBD/Y' si, A.B.D. eyaletleri ortalamasından bir standart sapma daha aşağıdaki değere yakın olarak bulunmuştur. Türkiye bu durumda İngiltere, A.B.D. ve Güney Afrika'ya göre daha az fakat Kanada ve irlanda'ya göre daha fazla gelişme göstermektedir. Türkiye'nin mineral altsektörlerinin (yakıtlar, metaller ve ametaller) BBD/Y analizleri A.B.D. ve ingiltere ile aşağı-yukarı aynıdır, çünkü her üç ülkede de yakıtlar en yüksek BBD/Y değerin vermektedir. Jeolojik çeşitlilik ve mineral kaynaklarının çeşitliliği arasındaki ilişki Türkiye'nin 18 tane daha mineral kaynağı üretebileceğine ve bütün illerinin (Kütahya ve Uşak dışında) beklenenden daha az sayıda mineral ürettiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE MINERAL RESOURCE WEALTH OF TURKEY USING THE ANNUAL UNIT REGIONAL VALUE APPROACH SBIEHI, Abdel Rahman Faculty of Engineering Department of Geological Engineering, Ph. D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ayhan ERLER 133 pages, September 1990 t ABSTRACT The mineral resource wealth potential of Turkey was evaluated using the Annual Unit Regional Value (URV/Y) method. The geology of Turkey was quantified by point counting the 1:500,000 scale geologic map of Turkey, assigning a set of time-petrographic units for map units. The geologic similarity among provinces was checked by Q-Analysis. The first group includes Ankara, Erzurum, Kayseri, Malatya and Sivas, all of which have 11 rock types and with 10 similar units existing between each pair. The value of mineral commodities produced during 1979-1987 in the provinces of Turkey was accumulated and deflated to 1981 TL. The totals were divided by the area of the provinces and then to 9 (the number of years covered by the study) to yield the URV/Y. For total mineral resources, Zonguldak has the highest URV/Y among the provinces of Turkey. In contrast, URV/Y of Sakarya was found to be more than two standard deviations below the mean value of the provinces. The URV/Y ' s for mineral subsectors (construction materials, fuels, metals and iiinonmetals) and for some selec-ted mineral commodities were also calculated. The URV/Y of mineral commodities of Turkey was investigated, after standardizing the value to deflated 1967 U.S. $, and compared to those of the U.S.A. and other countries. For total mineral resources, URV/Y of Turkey was found to be close to one standard deviation below the mean value of the U.S.A. Such a position of Turkey indicates that it is underdeveloped with respect to the United Kingdom, U.S.A. and South Africa, but is overdeveloped with respect to both Canada and Republic of Ireland. The analysis of URV/Y by mineral resource subsectors (fuels, metals and nonmetals) showed Turkey to be mostly similar to both U.S.A. and United Kingdom, since the three countries have URV/Y ' s concentrated in. Fuels. Investigation of the relationship between the geologic diversity and mineral resource diversity indicated that Turkey is expected to be producing 18 mineral commodities more, and all the provinces, except Ktahya and Uak, produced fewer mineral commodities than expected.