Kanada ırkı beyaz hindilerin performanslarının saptanması üzerine bir araştırma
A Study on performance of Canadian white turkey's
  1. Tez No: 105867
  2. Yazar: ALİ KEMALİ ÖZUĞUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz hindi, kesim yaşı, karkas performansı, karkas parçaları II, White turkey, Carcass performance, Slaughter age m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
K.S.U. FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KANADA IRKI BEYAZ HİNDİLERİN PERFORMANSLARININ SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ali Kemali OZUGUR DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Mesut KARAMAN Yıl : 2001, Sayfa :35 ÖZET Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Ünitelerinde yürütülen bu çalışma da, ülkemize yeni getirilen Beyaz Kanada ırkı (Big6) hindilerin performansları ve karkas özellikleri incelenmiştir. Çalışma için 50 adet erkek ve 50 adet dişi günlük beyaz hindi civcivi kullanılmıştır. 22 hafta süren çalışma boyunca serbest yemleme yapılmış, haftalık olarak canlı ağırlık, canlı ağırlık kazancı, yemden yararlanma oranı ve ölüm oranları tespit edilmiştir. Uygun kesim yaşının bulunması için 16, 18, 20, 22. haftalarda 4 erkek ve 4 dişi hindi kesime alınmıştır. Yem dönüşüm oranları 22 hafta sonunda erkek hindilerde ortalama 2.99 ve dişi hindilerde ise 3.23 olarak bulunmuştur. Karkas randımanı erkek hindilerin 16, 18, 20 ve 22. haftalarda sırasıyla % 82.34, % 82.44, % 81.88 ve % 83.27 dişi hindilerde ise % 82.73, % 85.53, % 81.11 ve % 85.01 olarak bulunmuştur. But, göğüs, kanat, sırt, boyun ve iç organlarının oranı tespit edilmiş ve özellikle göğüs oranının yaşla arttığı gözlemlenmiştir. Erkek hindilerin 22 hafta sonundaki canlı ağırlığı ortalama 18291.2±12.4 g ve dişi hindilerin canlı ağırlığı ortalama 14075.2+7.74 g olarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda karkas randımanındaki değişimlerin istatistiksel olarak önemli olmaması kesimin erken haftalarda yapılabileceği sonucunu doğursa da pazar istemlerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITU OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSTY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM MSc. THESIS ABSTRACT A STUDY ON PERFORMANCE OF CANADIAN WHITE TURKEYS Ali Kemali ÖZUGUR Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Mesut KARAMAN Year: 2001, Pages: 35 ABSTRACT This research was carried out to determine body weight gain, feed conversion efficiency and carcass characteristics of white Canadian turkeys at the experimental units of Animal Science Department, Agriculture Faculty, Kahramanmaraş Sutcu Imam University. In this study, 50 male and 50 female chicks were experimented. During the 22 weeks experiment, chicks were fed ad libitum and live body weight, feed conversion efficiency and mortality rates were determined weekly. To find out the best slaughter age, 4 male and 4 female turkeys were slaughtered in 2 weeks intervals starting from the week 16 to 22. Live weights of male and female turkeys, after 22 weeks, were observed as 18291.2+12.4 g and 14075.2+7.74 g respectively. Feed conversion efficiencies of male and female turkeys, after 22 weeks, were determined as 2.99 and 3.23 respectively. For each slaughter time-points, carcass performances for male and female turkeys were calculated as 82.34 %, 82.44 %, 81.88 %, 83.27% and 82.73%, 85.53%, 81.11%, 85.01% respectively. Statistical analysis indicated that the differences in carcass performance for different slaughter ages were not significant. These results suggest that white turkeys could be slaughtered in early weeks however consumers' demands should be considered.