Kahramanmaraş yöresi orman içi dinlenme alanlarında ekonomik incelemeler ve projeksiyon
Economic investigations and projections of forest interior recreational areas in Kahramanmaraş region
- Tez No: 105874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Koruma Kullanım Dengesi, Rekreasyon, Muhafaza Ormanı, Taşıma Kapasitesi, Dinlenme Yerleri, Protection and Usage Balance, Recreation, Protection Forest, Carrying Capacity, Recreational Places II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ YÖRESİ ORMAN İÇİ DİNLENME ALANLARINDA EKOMOMİK İNCELEMELER VE PROJEKSİYONLAR YAŞAR TÜRKLEŞ KSÜ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI DANIŞMAN : Doç. Dr. Özden GÖRÜCÜ Yü: 2001, Sayfa: 101 Jüri : Özden GÖRÜCÜ : Selçuk İNAÇ : Çetin BEDESTENCİ Bu araştırma, Kahramanmaraş Milli Parklar Başmühendisliği görev alanı içerisinde bulunan Kahramanmaraş ve Gaziantep illerindeki orman içi dinlenme yerlerinin tanıtılması, ekonomik yönden incelenmesi ve gelir giderinin karşılaştırılarak gelecek yıllarda bu alanlar için ne tip uygulamalar getirilmesi gerektiğinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu çerçevede, orman içi dinlenme yerlerinin gelir ve giderleri ortaya konulmuştur. Araştırmamızda dinlenme yerlerinin gelirini; kapı girişi ile tesislerin kiraları, giderlerini ise cari yatırımlar oluşturmuştur. Geliri etküeyen faktörlerin ise ziyaretçiler olduğu belirlenmiştir. Giderlerin büyük kısmını ise dinlenme yerlerinde çalışan işçi ücretleri oluşturmaktadır. Dinlenme yerlerine kullanım planıyla tespit edilen yıllık kapasitesinin altında ziyaretçi girmektedir. Bu da dinlenme yerlerinin gelirinin düşük kalmasına sebep olmaktadır. Dinlenme yerlerinin gelirini oluşturan ziyaretçilerin gün geçtikçe çeşitlenerek artan rekreasyon talepleri karşılanarak gelirin yükseleceği tespit edilmiştir. Dinlenme yerleri İşletmeciliğinin idarenin denetimi altında özelleştirilmesi ile giderlerin azaltılacağı ve hizmetlerin aksamayacağı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Kahramanmaraş Milli Parklar Başmühendisliği görev alanı içerisinde bulunan orman içi dinlenme yerlerinin gelirinin artırılması ve işletme maliyetlerinin düşürülmesi için gereken önlemler ve öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ECONOMIC INVESTIGATIONS AND PROJECTIONS OF FOREST INTERIOR RECREATIONAL AREAS IN KAHRAMANMARAŞ REGION Yaşar TÜRKLEŞ DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDID SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Superviser: Asc. Doç. Dr. Özden GÖRÜCÜ Year: 2001, Pages: 101 Jury : Özden GÖRÜCÜ : Selçuk İNAÇ : Çetin BEDESTENCİ This study has been carried out in forest interior recreational areas in Kahramanmaraş and Gaziantep provinces which are located in the responsibility areas of Kahramanmaraş National Parks Directorate for their presentation, investigation from an economic point of view, and determination of possible future applications in these areas by comparing revenme and expenses. In this context, the income and expenses of forest interior recreational areas have been presented. In this study, the income of forest interior recreational areas is the total of the entrance charges and the rent of the facilities; the expense is made up from the current investment cost and worker's salaries. The income is closely pertaining to the number of visitors. The worker's salaries promote the big proportion of the expenses. The number of the visitors of forest interior recreational areas is loverthan the annual capacity determined by the application plan, which causes lower income with respect to expected income. It is concluded that the income would rise by meeting the recreational varying demands of visitors, which have been increasing and; the privatization of the management of the forest interior recreational places would decrease the expenses and would not hamper the services. As a result, necessary actions and suggestions to increase the income and to reduce the management cost of forest interior recreational places in Kahramanmaraş National Forest Directorate have been presented.