Yağ asitlerinin kromatografik analizleri ve ayırma veriminin incelenmesi
Chromatografik anlysis of fatty acids and investigation of selectivity factor
  1. Tez No: 106115
  2. Yazar: MUSTAFA KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gas chromatography (GC), fatty acids, separation factor (Rs)
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAĞ ASİTLERİNİN KROMATOGRAFİK ANALİZLERİ VE AYIRMA VERİMİNİN İNCELENMESİ Mustafa KURT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Ana Bilim Dalı Danışman:Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KARA 2001, 56 sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KARA Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Yrd. Doç. Dr. Zafer YAZICIGİL Yağlan meydana getiren yağ asitlerinin, bağ izomer yapılarının, miktarlarının ve özelliklerinin tayin edilmesi için genellikle GC, FTIR, HPLC gibi teknikler kullanılmaktadır. Bu tez çalışmamızda; soya ve fiziksel rafinasyona tabi tutulmuş ayçiçeği yağı kullanılarak, yağ asitlerinin türevlendirme metotlarının [metil ester (FAME) ve trimetil silan (TMS)] ve kolon sıcaklık programlarının ayırma verimi üzerindeki etkisi incelenmiş ve kromatoğrafik ayırmalar için optimum parametreler ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Deneylerde HP 6890 Gaz Kromatografi cihazı, SP 2380 (60 m x 0,25mm id x 0,2 um film kalınlığı) kapiler kolon ve alev iyonlaşma detektörü ile kullanılmış, taşıyıcı gaz olarak hidrojen gazı seçilmiştir. Bazı literatürde belirtilmiş olan kolon sıcaklık programlarının yanında yeni bir sıcaklık programının yağ asitlerin trans ve cis izomerlerinin ayrılmasında çok etkili olduğu görülmüştür. Sıcaklık programlarındaki farklılıklara göre TMS ve FAME türevlerinin Rs değerleri sırasıyla 1.98-5,21 ve 1.05-2.82 arasında değiştiği gözlenmiştir. Anahtar KelimelenGaz kromatografisi (GC), yağ asitleri, ayırma gücü (Rs).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CHROMATOGRAFİC ANALYSIS of FATTY ACİD and INVESTIGATION of SELECTIVITY FACTOR Mustafa KURT Selçuk University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assist. Prof.Dr. Hüseyin KARA 2001, 56 pages Jury: Assist. Prof. Dr. Hüseyin KARA Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Assist. Prof. Dr. Zafer YAZICIGİL In general, GC,FTIR, HPLC techniques are used for determination of trans fatty acids, the structure of bond isomer, the quantify and properties of oil. In this work, the optimum parameters which are derivation methods of trans fatty acids and the column temperature programming on the separation efficiently, for chromatographic separation were determined in the refineries of sun flower oil and soybean oil. In the experiments HP 6890 gas chromatography, SP 2380 (60 m x 0.25mm id x 0.2 fim film thickness) capillary column and FID were used and H2 was selected as carrier gas. In addition to the column temperature programming for separation of fatty acid and their trans isomers given in some literatures and the new temperature programming was very ettertive their efficiently was also investigated. As a conclusion, the obtained derivation wear indicated the variation according to variation of temperature programming. Generally, Rs values of TMS and FAME derivations are noticed in the range of 1.98-5.21 and 1.05- 2.82. resplendently.