Matbaa artığı kağıtların broyler altlık materyali olarak kullanılması üzerine bir araştırma
A Research of using printing-office waste papers as a litter material for broiler
  1. Tez No: 106126
  2. Yazar: EYÜP BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YETİŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: altlık, matbaa artığı kağıt, broyler, karkas performansı), litter, printing-office waste paper, broiler, carcass performance)
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Yüksek Lisans tezi MATBAA ARTIĞI KAĞITLARIN BROYLER ALTLIK MATERYALİ OLARAK KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Eyüp Başer Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR 2001, 30 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR Prof. Dr. Oktay YAZGAN Yrd.Doç.Dr. İskender YILDIRIM Bu çalışma, kıyılmış matbaa artığı kağıtların broyler altlık materyali olarak kullanılmasının uygunluğunu araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 5 oda ve her odada 2 m2 lik 3 bölme olmak üzere toplam 1 5 bölmede yürütülmüştür. Bir bölmede 26 adet olmak üzere günlük yaşta toplam 390 adet karışık cinsiyette Avian broyler civcivi yetiştirmeye alınmıştır. Altlık kombinasyonları ise %100 Talaş(T); %75T+%25Kağıt(K); %50T+%50K; %25T+%75K ve %100K şeklinde oluşturulmuştur. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinden muamelelerin canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma, yaşama gücü, karkas randımanı, göğüs apsesi ve ayak anormallikleri üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Altlıkta kekleşme olmasına rağmen, kıyılmış matbaa artığı kağıtların yalnız veya odun talaşı ile farklı oranlarda karıştırılarak broyler altlık materyali olarak kullanılabileceği görülmüştür. (
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis A RESEARCH OF USING PRINTING-OFFICE WASTE PAPERS AS A LITTER MATERIALS FOR BROILER Eyüp Baser Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR 2001, 30 Page Jury : Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR Prof. Dr. Oktay YAZGAN Yrd.Doç.Dr. İskender YILDIRIM This study was carried out to investigate the suitability of utilising chopped printing-office waste paper as a litter material for broilers. This experiment was conducted total 1 5 pens, in five rooms with 3 pens (2 m2) in each room. In total, 390 day-old mixed sex Avian broiler chicks were reared with 26 birds in each pen. Litter combinations were 100% wood shavings (WS); 100% chopped printing-office waste paper (CPWP); a mix of 75% WS and 25% CPWP; 50% WS and 50% CPWP; 25% WS and 75% CPWP. According to findings of this research, type of litter had no significant effect on body weight gain, feed consumption, feed conversion ratio (FCR), viability, carcass yield, incidences of breast blisters and leg abnormalities. In the conclusion, the findings obtained from this research it has been showed that chopped printing-office waste paper (CPWP) alone or mixed in different percentages with wood shavings (WS) could be used as an alternative litter material for rearing broilers, in spite of increasing the incidence of litter caking. (