Çumra'daki bazı arazi toplulaştırma projelerinde toprak tuzluluğundan kaynaklanan arazi değerlendirme sorunları
Land evaluation problems resulted from soil salinity in some land consolidation projects for Çumra
- Tez No: 106127
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, Arazi değerlendirilmesi, Toprak endeks değerleri, Topraktaki değişken faktörler, Land consolidation, Land evaluation, Soil index, Changeable factors in the soil
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇUMRA'DAKİ BAZI ARAZİ TOPLULAŞTIRMA PROJELERİNDE TOPRAK TUZLULUĞUNDAN KAYNAKLANAN ARAZİ DEĞERLENDİRME SORUNLARI Mehmet ŞAHİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Danışman : Prof. Dr. Mehmet KARA 2001, Sayfa:61 Jüri : Prof. Dr. Mehmet KARA Doç. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ Yrd. Doç. Dr. Muhittin ÇELEBİ Bu araştırma, Konya - Çumra - Türkmenkarahüyük - Karkm - Küçükköy toplulaştırma sahalarında yürütülmüştür. Çalışmada, arazi toplulaştırması ile birlikte toprakta bulunan sınırlayıcı faktörlerden tuzluluğun değişimi ve bunun Toprak Endeks değerlerine etkisi ile arazi derecelerinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Araştırma sonunda, AT ile birlikte drenajın da uygulanmış olması, arazi derecelerinin iyileşmesini sağlamıştır. Tuzluluk yönünden sorunlu olan bölgelerde, Toprak Endeks değerindeki artışlar; Türkmenkarahüyük'te %53, Karkın'da %54, Küçükköy'de ise %32 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; toprak etüdleri ve derecelendirmenin, arazi değerlendirilmesinde etkili olan sınırlayıcı faktörlerin ıslahından sonraki koşullar dikkate alınarak yapılmasının daha doğru olacağı kanaatına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis LAND EVALUATION PROBLEMS RESULTED FROM SOIL SALINITY IN SOME LAND CONSOLIDATION PROJECTS FOR ÇUMRA Mehmet ŞAHİN Selçuk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Agriculturel Structures and Irrigation Supervisor : Prof. Dr. Mehmet KARA 2001, Page:61 Jury : Prof. Dr. Mehmet KARA Assist. Prof. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ Assist. Prof. Dr. Muhittin ÇELEBİ This research carried out in Konya- Çumra-Türkmenkarahüyük-Karkın- Küçükköy. In this study, in addition to land consolidation, variation of soil salinity that is one of the soil limiting factors and its effect on soil index degrees and variation taken place in land degrees were investigated. Results showed that; drainage application with land consolidation resulted in improvement of land degree. The area where the salinity was high, the increments of index values were calculated as 53%, 54% and 32% for Türkmenkarahüyük, Karkın and Küçükköy, respectively. As a result, it will be better to make the soil study and degrees after the consideration of improvement conditions of limiting factors used land evaluation.