Konya yöresinde yaygın olarak kullanılan bazı dipkazanlarda çalışma derinliğinin toprak özelliklerine etkisi
The Effect on soil properties of working depth widely used some subsoilers in Konya region
  1. Tez No: 106139
  2. Yazar: ALPER TANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: dipkazan, bozulma alam, görüntü işleme, toprak, subsoiler, failure pattern, image processing, soil
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA YÖRESİNDE YAYGIN OLARAK KULLANILAN BAZI DİPKAZANLARDA ÇALIŞMA DERİNLİĞİNİN TOPRAK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Alper TANER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin ÖĞÜT 2001, 64 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Hüseyin ÖĞÜT Prof. Dr. Kazım ÇARMAN Doç. Dr. Fikret DEMİR Bu çalışmada, farklı ayaklara sahip olan 3 adet dipkazan, nadas ve anız toprak şartlarında, 30, 40, 50 cm iş derinliğinde denenerek, penetrasyon direnci, porozitesi, hacim ağırlığı ve toprak içerisinde meydana gelen bozulma alam belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, ayak tiplerine bakıldığında Model DPT tipi ayak ile çalışmada en iyi penetrasyon direnci elde edilmiştir. Hacim ağırlığı değerleri anız şartlarda, nadas şartlardan % 6.39 oranında daha büyük çıkmıştır. Hacim ağırlığı değerleri, derinlikle artış göstermiştir. Ayak tiplerinde ise en düşük hacim ağırlığı değerleri eğimli ayaklı ve Model DPT dipkazanlarda elde edilmiştir. Porozite değerleri nadas tarla şartlarında, anız tarla şartlarından % 5.53 oranında daha büyük çıkmıştır. Porozite değerleri derinlik parametresinde önemli çıkmıştır. Ayak Tiplerinde ise en iyi porozite değeri Model DPT ayaklı ve eğimli ayaklı dipkazanlarda elde edilmiştir. Bozulma alam değerleri iş derinliğinin artması ile artarken, en büyük bozulma alanı değeri Model DPT ayaklı dipkazanda elde edilmiştir. Tarla x Derinlik interaksiyonunda bozulma alam değeri önemli çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis THE EFFECT ON SOIL PROPERTIES OF WORKING DEPTH WIDELY USED SOME SUBSOILERS IN KONYA REGION Alper TANER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin ÖGÜT 2001, 64 Page Jury: Prof. Dr. Hüseyin Ö?ÜT Prof. Dr. Kazım CARMAN Assoc.Prof. Dr. Fikret DEMİR In this study, three different subsoilers with different leg types were used to determine penetration resistance, porosity, bulk density and the failure pattern in three working depths, namely 30, 40, 50 cm, under fallow land and stubble field conditions. It was concluded that the best penetration resistance was obtained by using Model DPT. The bulk density values in the fallow land conditions were 6,39 % more than in the stubble fields conditions. The bulk density values increased with working depth. The lowest bulk density values were found with subsoilers with angle and Model DPT. Porosity values in the stubble field conditions were found 5,53 % more than in the fallow land conditions. Porosity values were significant for depth factor. The best porosity values were obtained when Model DPT and subsoiler with angle were used. The biggest failure pattern values were found when Model DPT was used while failure pattern values increased with working depth. It was also found that field x depth interactions for failure pattern values were significant.