Cebir öğretiminde yapılan yanlışlar ve yanılgıların teşhisi ve alınması gereken tedbirler
Diagnosing of misconceptions and mistakes that have been made on teaching algebra and the precautions that must be taken
- Tez No: 106140
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI SULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Teaching Mathematics, Teaching Algeabraic, Misconceptions, Diagnostic Test
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CEBİR ÖĞRETİMİNDE YAPILAN YANLIŞLAR VE YANILGILARIN TEŞHİSİ VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER Nilgün CEYLAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç.Dr.Hacı SULAK 2001, 125 Sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Hacı SULAK Prof. Dr. Hasan ŞENAY Doç Dr. Durmuş BOZKURT Bu araştırmada, cebir öğretiminde yanılgıların tespiti ve alınması gereken tedbirlerin neler olacağı sorusuna cevap arandı. Araştırmada Konya ve Afyon illerinin merkez ilçelerindeki ilköğretim okullarının 5. ve 7. sınıf öğrencileri evren olarak alındı. Evrendeki oram koruyacak şekilde Konya ilinin Karatay, Selçuklu ve Meram ilçelerinden üçer ilköğretim okulu, Afyon ilinden de iki ilköğretim okulu seçildi. Seçilen ilköğretim okullarının beşinci sınıflarından 328, yedinci sınıflarından 290 öğrenciye Teşhis Testi uygulandı. Elde edilen veriler analiz edildi. İstatistiki sonuçlara göre % 5 'in üzerindeki yanılgılar değerlendirmeye alınmıştır. Ayrıca öğretmenlerden, Teşhis Testi'ndeki her soru için öğrencilerden bekledikleri basan yüzdeleri ahndı. Beklenen basan yüzdeleri ile gerçekleşen başarı yüzdeleri karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda beklenen basan yüzdesi ile gerçekleşen basan yüzdesi arasında büyük ölçüde uyuşmazlık olduğu görüldü. Neticede; öğrencilerir^harfli ifadelerin anlamlarında, harfli ifadelerdeki dönüşümü kavramada, çarpma işleminde, farklı harflerin farklı sayılan göstermesinde, parantez kullanmada ve çıkarma işlemini uygulamada, benzer olmayan harfli ifadelerin toplamada ve çıkarmada, sayılarla harfli ifadeleri toplama, çıkarma ve çarpmada, toplama işleminin değişme ve birleşme özelliği ile çarpmanın toplama ve çıkarma üzerine dağılma özelliğini uygulamada, harfli ifadeleri karşılaştırmada, alan kavramının anlamında, çok kenarlı geometrik şekillerin çevresini bulmada, günlük hayatta karşılaştıklan problemleri anlamada, sözel olarak ifade etmede, probleme uygun model kurmada ve problem çözme basamaklarında ciddi yanlışlıklan ve yanılgıları vardır. Anahtar Kelimeler : Matematik Öğretimi, Cebir Öğretimi, Yanılgılar, Teşhis Testi i
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIAGNOSING OF MISCONCEPTIONS AND MISTAKES THAT HAVE BEEN MADE ON TEACHING ALGEBRA AND THE PRECAUTIONS THAT MUST BE TAKEN.j Nügün CEYLAN Selçuk University Instute of Sciences Departman of Mathematics Education Supervisor: Yrd. Doç.Dr.Hacı SULAK 2001, 125 Page Jury :Yrd. Doç. Dr. Hacı SULAK Prof. Dr. Hasan ŞENAY Doç. Dr. Durmuş BOZKURT In that following investigation misconceptions on teaching Algebra have been determined and answers have been searched for the questions of what the precautions that must be taken. In this investigation, the fifth and seventh class students of the schools in subdivisions of Konya and Afyon have been selected as a prouche. Protecting the percentege in the pravince, three schools from each Karatay, Selçuklu and Meram of Konya and two schools from Afyon have been seleceted. Diagnosing tests were applied on the 328 students in the seventh classes of the choosen schools. The abtained data were analysed. According to the statistics results, errors over 5 % were evalvated. Furthermore, expected succeeding percentages for each question in the diagnosing test were taken from the teachers. Expected succesding percentages and the real ones were compared. It was seen that there was a disscord at a great degree between both percentages. As result the students have serious defections, in the meaning of alphabetical statements, in comprehending transformation in the alphabetical statements, in multiplication operation, in showing different numbers in different letters, in using the parenthesis and in substraction operation, in adding and substracting alphabetical statements with numbers, in using the change and combine property of addition and substruction, in comparing the alphabetical statements, in the meanings of area concept, in finding out the periphery of mutliedged geometric figures, in comprehending the problems they face in their daily lifes, in expressing orally, in building up a suitable model to the problem, in orders solving the problem.