Konya içme suyu şebekesinde su kayıplarının belirlenmesi
Determination of water losses in Konya drinking water network
- Tez No: 106147
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL BURDURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaçak su, Kayıp su, Pilot bölge, Debi, İsale hattı, Şebeke 111
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA İÇME SUYU ŞEBEKESİNDE SU KAYIPLARININ BELİRLENMESİ Ahmet DEMİR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman:Prof. Dr. Yüksel BURDURLU 2001, 66 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Yüksel BURDURLU Üye: Prof. Dr. Kemal GÜR Üye: Doç. Dr. M. Emin AYDIN Bu çalışma ile yaklaşık 800 000 nüfusun yaşadığı Konya Kentinin îçme Kullanma ve Endüstri Suyu Şebekesinde meydana gelen su kayıp ve kaçaklarının belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaçla üretilen ve tüketilen su miktarları tespit edilmiş ve bu miktarların doğruluğu elektronik debi metrelerden kontrol edilmiş ve kuyulardan gelen debi ile pompa çıkışındaki debinin birbirine eşit olduğu gözlenmiştir. Tüketilen su ise tahakkuk miktarlarından elde edilmiştir. Ancak sayaçlar üzerinde yapılan inceleme ve deneylerde eski sayaçların hatalı okuma yaptığı tespit edilmiştir. Şebekedeki kayıp ve kaçakların tespiti için sayaçsız kullanım yerlerine belli sürelerde sayaç takılarak okumalar yapılmış, bu sonuçlar yıllık tüketime dönüştürülerek, tüketimin olduğu ancak ne kadar olduğu bilinmeyen kullanım yerlerindeki su miktarı belirlenmiştir. Sonuç olarak üretilen su miktarından tahakkuk ettirilen su miktarı ve diğer kullanım yerlerinde kullanılan su miktarı çıkarılarak şebekedeki bilinmeyen kaçaklardan ve illegal bağlantılardan kaynaklanan kayıp su miktarı tespit edilmiştir. Tespit edilen bu miktarın toplam üretim içerisindeki oranının %22.78 olduğu görülmüştür. Kayıp suyun en asgari seviyeye düşürülmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF WATER LOSSES IN KONYA DRINKING WATER NETWORK Ahmet DEMİR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervision Prof.Dr. Yüksel BURDURLU 2001, 66 Pages Jury : Prof. Dr. Yüksel BURDURLU Member: Prof. Dr. Kemal GÜR Member: Doç. Dr. M. Emin AYDIN In this study Water losses and leaks of domestic and Endustrial water distribution network were determined in Konya. This water distribution network is currently serving to the city center of Konya with about 800,000 population. In order to determine water losses and leaks the amount of water produced and consumed were measured. The measurements were checked by using electronic flow measuring devices. The amount of water supplied by boreholles was observed to be equal to the amount of water at the pumps. The amount of water consumed was determined from water bills.However during the testing of flow measuring devices, it is observed that especially old flow measuring devices were recording the flow with error. At some using points without any measuring device in the network, measuring devices installed for sometime and flows were measured from this measurements anual usage at these palaces were calculated. The billed quantity of water and other amounts of water determined by calculation substructed from the produced amount of water the difference then, is considered as due to the water losses or illegal usage of water from the network.lt was found that the water leakage was 22.78 % of the total production. Some measures are proposed in order to redyce the amount of water losses and leakes from the network. Key words : Water loss, water leakage, flow rate, water transmission, network, pilot area. IV