Konya'da yeşil alan tesisi için satışı yapılan bazı tohumların tohumluk özelliklerinin belirlenmesi ve farklı ortamlarda çimlenme ve çıkışlarının tespiti üzerine bir araştıtrma
Investigation on determination of some characters of seeds selling for green areas in Konya and determination of germiniation and emergences in different planting conditions
- Tez No: 106164
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT MÜLAYİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: yeşil alan, çim bitkisi tohumlan, tohumluk özellikleri, çıkış, green area, grass seeds, seed peculiarities, emergence
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
oz Yüksek Lisans Tezi KONYA'DA YEŞİL ALAN TESİSİ İÇİN SATIŞI YAPILAN BAZI TOHUMLARIN TOHUMLUK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ VE FARKLI ORTAMLARDA ÇİMLENME VE ÇIKIŞLARININ TESPİTİ ÜZERİNE BİR ARAŞTTRMA Özlem BİLİR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mevlüt MÜLAYİM 2001, Sayfa: 43 Jüri: Doç. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Yrd. Doç. Dr. Ahmet TAMKOÇ Yrd. Doç. Dr. Serpil ÖNDER Bu araştırma Konya'da yeşil alan tesisi için satışı yapılan buğdaygillerden sertifikalı 3 adet Lolium perenne, 3 adet Festuca rubra ve 3 adet Poa protensis çeşidinin tohumluk özelliklerinin tespiti ve her bir türden tohumluk özellikleri yüksek bulunan Lolium perenne“Belida”, Festuca rubra“Tridano”ve Poa pratensis“Conni”çeşitlerinin, 2000 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde bahçe toprağı, ahır gübresi ve pomzanın hacim esasına göre yapılmış 8 farklı ortamında, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yetiştirilerek; çıkış tarihi (gün), fide boyu (cm), dip kaplama (1-5 ıskalası), sıklık (adet/dm2), yaprak eni (mm), sap kalınlığı (mm) ve rejenerasyon kabiliyetinin (mm/15gün) belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre tohumluk özellikleri 3 Lolium çeşidi, Festuca rubra'mn“Tamara”ve“Tridano”çeşitlerinde standartlara uygun bulunmuştur. Lolium perenne“Belida”da en kısa çıkış tarihi (4 gün), fide boyu (8,27 cm), dip kaplama (5.0) ve sıklık (273.45 adet/dm2) değerleri, Festuca rubra 'Tridano“ da rejenerasyon kabiliyeti (39.32 mm/15 gün) ve Poa pratensis ”Conni" çeşidinde yaprak eni (2.41 mm) ve sap kalınlığı (1.48 mm) değerleri açısından en yüksek değerler tespit edilmiştir. Çim yetiştirme ortamı olarak 1 bahçe toprağı + 1 ahu* gübresi karışımı veya 1 bahçe toprağı + 1 ahır gübresi + 1 pomza karışımının kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION ON DETERMINATION OF SOME CHARACTERS OF SEEDS SELLING FOR GREEN AREAS IN KONYA AND DETERMINATION OF GERMINATION AND EMERGENCES IN DIFFERENT PLANTING CONDITIONS Özlem BİLİR Selçuk University Graduate School of Natural And Applied Science Department of Field Crops Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM 2001, Fage: 43 Juri: Assoc. Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Ass. Prof. Dr. Ahmet TAMKOÇ Ass. Prof. Dr. Serpil ÖNDER This research was conducted to determine of seed pecularities of three registered varieties of Lolium perenne, Festuca rubra and Poa pratensis. Among from theese varieties, Lolium perenne“Belida”, Festuca rubra“Tridano”and Poa pratensis“Conni”, which their seed pecularities were considered to be high, seeds were planted in 8 different media, randomly at Selçuk Üniv. Agr. Fac. in 2000. These media were contained of blending of garden soil, stable dung and pumice in various amount. All the trials were triplicated. After planting the seeds, research data were observed from their behaviours such as, date of seedlings height (cm), basal plant coverage (1-5 scala), density (number/dm2), leaf width (mm), stem thickness (mm) and regeneration capability (mm/ 15 days). According to the results obtained, two varieties Lolium perenne“Belida”, Festuca rubra“Tamara”and Festuca rubra“Tridano”, out of the total varieties examined were found to be conformable standard. Lolium perenne“Belida”showed the shortest emergence period (4 days), seedling height (8.27 cm), basal plant coverage (5.0) and density (273.43 shoots/dm2). Festuca rubra“Tridano”showed the highest value in regeneration capability (39.32 mm/15 days) and Poa pratensis“Conni”, highest values were observed in leaf width (2.41 mm) and stem thickness (1.480 mm). Optimum growth media conditions were found as below: 1 garden soil + 1 stable dung or 1 garden soil + 1 stable dung + 1 pumice mixture.