Konya Ovası'nda uygulanan bir kapalı drenaj sahasında proje performansının belirlenmesi ve drenajın toplulaştırmada arazi değerlendirilmesine etkisi
Determination of project performance on the a subsurface drainage are of Konya Plain and the effect of drainage to land analysis on consolidation
- Tez No: 106181
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Etkin porozite, drenaj katsayısı, işletme parseli, arazi toplulaştırma, parsel endeksi, proje performansı, Effective porosity, drainage coefficient, working plot, land consolidation, plot index, project performance. ii
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Doktora Tezi KONYA OVASI'NDA UYGULANAN BİR KAPALI DRENAJ ALANINDA PROJE PERFORMANSININ BELİRLENMESİ ve DRENAJIN TOPLULAŞTIRMADA ARAZİ DEĞERLENDİRMESİNE ETKİSİ Nazım YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dab Danışman : Prof Dr. Nîzamettin ÇİFTÇİ 2001, Sayfa: 97 Bu çalışmanın amacı; sulama ve drenaj projelerinin beraber uygulandığı taran alanlarında, proje uygulama kriterlerinin arazi şartlarında tesbit edilmesidir. Bu amaçla Konya Ovasında uygulanan, bir kapalı drenaj proje sahası içerisinde yer alan Arazi Toplulaştırma (AT) alanında bulunan iki (3 ve 4 no'lu lateraller) drenaj laterali (L3,L4) üzerinde çalışılmıştır. Hidrolik yükseklikler, dren debileri, etkin porozite, drenlerin çalışması ile ilgili toprakta taban suyunun hareketi gözlemleri yapılmıştır. Aynı proje sahası içerisinde yeralan KOS VI AT sahasında 12 işletmeye ait parseller AT öncesi ve AT sonrası toprak değerlendirmeleri yapılarak arazi toplulaştırmasında parsel hareketinde değer denkliğine ait yeni sonuçlar karşılaştınlmıştır. Deneme sahasında hesaplanan etkin porozite, arazi şartlarında % 10-11 arasında, drenaj katsayısı 2,048-1,965 mm/gün ve 130 cm toprak derinliğinde Glover-Dumm metoduna göre hesaplanan dren aralığı ise tarla bitkileri için 78 m dir. Arazi toplulaştırmasından sonra drenaj sisteminin çalışması ile proje sahasında parsel endeksinde % 11,7 hk değer artışı görülürken, işletme parsellerinde %26,1 ile -% 34,1 arasında alan farklılığı gözlenmiştir. Aynı derece grubundaki parsel endeksinde % 6,7 ile -%1,1 arasında değer sapması hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DETERMINATION OF PROJECT PERFORMANCE ON THE A SUBSURFACE DRAINAGE AREA OF KONYA PLAIN AND THE EFFECT OF DRAINAGE TO LAND ANALYSIS ON CONSOLIDATION Nazım YILMAZ Selçuk University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ 2001, Page: 97 The aim of this research is to determine the criterions of practicing project on land condition, applied on both irrigation and drainage projects. Therefore two (3 and 4 laterals) drainage laterals (L3,L4) were selected to work to which is on land consolidation (LC) area of covered drainage project area of the Konya plain. Hydraulic differences, drain flows, effective porosity, drains works and the movement of the underground water at the same soil part were analysed. Belonging to 12 workings at the same project area on Konya plain 6'th LC area, plots were analysed before and after land consolidation and new results were investigated about the value equality on movement of plot at land consolidation. The effective porosity accounted on the test area on land condition is between 10% and 1 1%, drainage coefficient is between 2.048 and 1.965 mm/day and according to Glover-Dumm Method, drain spacing is 78 m. for field plants at 130 cm soil depth. After land consolidation by the work of drainage system, there were an increasing value on plot index by 11.7% and at the working plots there were an area difference between 26.1% and - 34.1% values. At the same degree group on plot index, between 6.7% and -1.1%, there were a value deviation accounted.