Vic-dioksimlerin aminobenzoat türevlerinin sentezi ve metal komplekslerinin incelenmesi
The Synthesis of vic-dioxime derivaties with aminobenzoates and investigation of metal complexes
- Tez No: 106182
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DİNÇER BEDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: v/c-Dioksim, metil ve etil o- ve p-aminobenzoat, Cu(II), Ni(II), Co(II) metal kompleksleri u, v/'c-Dioxime, methyl and ethyl o- and p-aminobenzoate, Cu(II), Ni(II), Co(H) metal complexes iv
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Doktora Tezi wc-DÎOKSİMLERİN AMÎNO BENZOAT TÜREVLERÎNÎN SENTEZÎ VE METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Ramazan GÜP Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. A. Dinçer BEDÜK 2001, Sayfe: 101 Jüri: Prof. Dr. A Dinçer BEDÜK Prof. Dr. Mustafe YILMAZ Prof Dr. İbrahim KARATAŞ Prof Dr. Mustafe PEHLİVAN Yrd. Doç. Dr. Ahmet GÜLCE Bu çalışmada, o- ve p-amino benzoik asidin metil ve etil esterleri ile vic- dioksimlerin reaksiyonundan on iki yeni ligand ve bunların bazı geçiş metalleri ile kompleksleri sentezlendl Bunun için önce an/ı-kloroglioksim, anrî-dMoroglioksim ve anti- klorofenilglioksim literatürlere göre sentezlenmiştir. Sonra bu v/c-dioksimler o- ve p-amino benzoik asidin metil ve etil esterleri ile reaksiyona sokularak, vic- dioksimlerin amino benzoat türevleri elde edilmiştir. Elde edilen bu ligandlarm Ni(II), Cu(II) ve Co(II) asetat tuzlanyla kompleksleri yapılmıştır.Sentezlenen on iki ligand ve otuz altı kompleksin yapılan, elementel analiz, İR, ^-NMR spektroskopisi ve magnetik süsseptibilite teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis THE SYNTHESIS of v/c-DIOXIME DERIVATIVES WITH AMINOBENZO ATES and INVESTIGATION of METAL COMPLEXES Ramazan GUP Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK 2001, page: 112 Jury: Prof. Dr. A Dinçer BEDÜK Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Prof. Dr. İbrahim KARAT AŞ Prof Dr. Mustafa PEHLİVAN Yrd. Doç. Dr. Ahmet GÜLCE In this study, twelve new ligand were synthesized by the reaction of methyl and ethyl ester of o- and p-amino benzoic acid with vic-dioximes, and some transition metal complexes of these ligands were isoleted. Firstly awft'-chloroglyoxime, awft'-dichloroglyoxime and anti- chlorophenylglyoxime were synthesized according to previously reported literatures. Then the reactions beetween these compounds with methyl and ethyl esters of o- and p-amino benzoic acid furnished novel v/c-dioxime derivatives mwith aminobenzoate. Finally, the complexes of these ligands with Ni(II), Co(II), Cu(II) acetat salts were isolated. The structures of both ligands and complexes were characterized by IR and ^-NMR spectroscopy, elemental analysis and magnetic susceptibility measurements.