Tarihi çevrelerin planlanması ve küreselleşme kavramı ile etkileşiminin değerlendirmesi
Planning of the historical environment and evaluation of its interaction with globalization concept
- Tez No: 106206
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Tarihi çevre, küreselleşme, koruma, planlama, esnek planlama. vıı, Historical environments, globalization, protection, planning, and flexible planning. vin
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Günümüzde ekonomik süreçlerin bir yansıması olan küreselleşme birçok kavramı etkilediği gibi Kentsel tarihi çevrelerin korunması ve planlanması kavramlarını da etkilemiştir. Koruma, planlama ve küreselleşme bağlamında bu etkileşimin boyutları ve nasıl olduğu anlaşılmaya çalışılmaktadır. Sanayi toplumundan, bilgi toplumuna geçiş sürecinde değişen üretim biçimleri olan fordizm, postfordizm kavramlarıyla beraber ekonomik anlamdaki değişimler ve toplumların nasıl etkilendiği açıklanmıştır. Bu çerçevede mekanın, teknolojinin getirdiği bilişim, iletişim ve ulaşım olanaklarından etkileniş biçimi olan sınırlarının kalkmasıyla, geleneksel planlama anlayışının neden değiştiği üzerinde durulmuştur. Küreselleşmenin getirdiği değişim sürecine katılan mekan, ulus ve yerellik kavramlarıyla beraber postmodernizmin; Tarihi çevrelerin planlanmasıyla olan etkileşimi açıklanmaya çalışılmıştır. Küresel sürecin meta haline gelme ve her şeyin sadece kar güdülme amacına yönelmesini teşvik etmesi üzerinde durulmuş ve tarihi çevrelerin planlama politikalarında küresel olgulara entegre olma çabası içindeyken, bu olguları koşullan çerçevesin de nasıl lehine çevirebileceği tartışılmıştır. Planlama anlayışının ekonomik sorunlardan etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu bilerek, toplumsal yararın küresel değerler karşısında göz ardı edilmediği bir planlama anlayışı üzerinde durulmuştur. Küreselleşme sürecine katılmak, gelişmeleri takip etme adına ve ülkenin kalkınması için önemli bir gerekliliktir. Bunun için tarihi çevrelerin planlanmasında; kimliğini kaybetmeyen tarihi çevreler için sosyal ve ekonomik değişimlere ayak uydurabilen çevreci, eşitlikçi, esnek bir planlama anlayışı hayata geçirilmesi gerekmekte ve bu bağlamda mevcuttaki koruma kanununun kurumsal, eylemsel ve finansal açıdan eksiklikleri giderilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Globalisation that is a reflection of the economical process today has affected not only a number of consepts but also concepts related to the protection and planning of the historical environment. The dimensions of this interaction how it is happening within the context of protection, planning and globalization is trying to be mastered and analyzed. Fordism, postfordism that are the production styles that have changed during the transition from the industrial society to the information community and changes in economic field and the way in which societies are affected by this fact are explained. Within this framework, the reason why conventional planning conception has changed together with the removal of the borders that is the type of being affected by the information technology, communication and transportation brought about by space and technology is dwelled on. It aims to explain interaction between the historical environmental planning and the concepts of space, nation and locality as well as the concept of post modernism, which are incorporated into the process of change brought about by globalization. It deals with the global process turning into commodity and the fact that the globalization encourages everything to lean towards only seeking to obtain profit, while the historical environments are trying to integrate with global phenomenon in the planning policies, how it can make these phenomenon work in its favor within the framework of its unique conditions has been discussed. It also deals with a notion of planning in which social benefit is not disregarded vis-a-vis global values, bearing in mind that it is inevitable that the concept of planning will be affected by the economical problems. Getting involved in the globalization process is an important necessity in the name of following the developments and for the development of the country. For this, in the planning of the historical environments, environmentalist, egalatarian, flexible planning concept that can keep pace with social and economical changes for historical environments that have not lost their identiy must be put into practise and in this context, corporate, operational and financial shortcomings of the present protection law must be dispelled.