Toplam verimli bakım ve bir işletmede uygulama çalışmaları
Total productive maintanence and implementation studies in a plant
  1. Tez No: 106227
  2. Yazar: HASAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAY GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Verimli Bakım, Teçhizat, 6 büyük kayıp, Otonom bakım, İyileştirme vıı, Total Productive Maintenance, Equipment, 6 Major Losses, Autonomous Maintenance, Improvement Vlll
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Verimliliğin imalat sanayisinde öneminin giderek daha çok arttığı günümüzde verimliliği artırmaya yönelik, kayıpları azaltmaya yönelik felsefe ve metodolojiler işletmelerin başarılarının anahtarı olmaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde toplam verimli bakım kavramı anlatılmış, tarihçesi, hangi aşamalardan geçerek bugünkü halini aldığı anlatılmış ve diğer güncel ve güçlü üretim sistemleri ile ilişkileri ortaya konulmuştur. İkinci bölümde toplam verimli bakımın hayati önem verdiği altı büyük kayıp üzerinde detaylı olarak durulmuş, bu kayıpların etkilediği genel teçhizat verimliliğini arttırmak için araç olacak formül üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde toplam verimli bakım uygulamasının oniki adımı tarif edilmiş, izlenmesi gereken yol belirtilmiştir. Dördüncü bölümde toplam verimli bakım uygulamasının vazgeçilmez bir elemanı olan küçük grup faaliyetleri anlatılmış, yapı içerisindeki önemleri belirtilmiştir. Beşinci bölümde atölye ortamında yapılan uygulamalar örnek teşkil etmeleri amacıyla ortaya konulmuştur. Sonuç bölümünde, toplam verimli bakım uygulamasına başlarken nelere dikkat edilmesi gerektiği, hangi şartların mevcut olması gerektiği, işletmelerin genellikle düştükleri hatalar ve bunlara karşı alınması gereken önlemler belirtilmiştir. Başarılı bir toplam verimli bakım uygulaması için dikkat edilmesi gereken hususlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, as the importance of efficiency and productivity within production industry increases, approaches and methodologies to increase productivity and eliminate losses become a key element for companies' successes. In the first part of this study, the concept of Total Productive Maintenance (TPM) is explained in detail; the history, evolution and interactions of TPM with other current and dominant production systems were examined. In the second part of this study, the six major losses, which are significant counterparts of TPM are analyzed thoroughly and the formula to increase the equipment efficiency, affected by the 6 major losses, is investigated. In the third part, the twelve steps of TPM implementation are defined and the way to be followed is described. In the fourth part, small group activities having a profound role in TPM implementation are explained and their importance in the structure are mentioned. In the fifth part, workshop implementations are given as examples. In the conclusion part, the conditions that must be present and the factors that must be considered carefully before giving start to TPM implementation, and the mistakes made by the plants and the corrective actions to be taken against these mistakes are explained. Points to be taken into account for a successful TPM implementation are mentioned.