Üç fazlı rezonans devreli inverter
Three phase resonant circuit inverter
- Tez No: 106245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HADİ SARUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıfır gerilim anahtarlama, sıfır akün anahtarlama, rezonanslı de hat, Zero voltage switching, zero current switching, resonant dc link. XI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Son yıllarda rezonans devreli inverter teknolojisi artan bir hızla yaygınlaşmaktadır. Rezonans devreli inverterlerin özellikle yüksek frekanslarda çalışabilmeleri bu teknolojiyi cazip kılan unsurların başında gelmektedir. Çünkü rezonans devreli dönüştürücülerde yan iletken elemanlar, sıfir akım anahtarlama (ZCS) ve sıfır gerilim anahtarlama (ZVS) ile iletim ve kesimdedir. Bu durum anahtarlama kayıplarının azalmasına ve yüksek frekanslarda çalışmaya imkan sağlamaktadır. Bunun sonucunda yüksek frekansta çalışmadan dolayı, aynı gücün daha düşük boyutlu elemanlar ile (bobin, kondansatör, trafo vb.) yüke verilmesi sağlanır. Aynı zamanda bu devrelerde elektromanyetik girişimler (EMİ) ve radyo frekansı girişimlerinden (RFI) dolayı oluşacak gürültüler en alt seviyededir. Bu çalışmada ilk olarak bir fazlı D ve E sımfı rezonans devreli inverterler ele alınmıştır. Bu devreler özellikle rezonans frekansının üstündeki çalışma noktalarında yüksek verimde çalışırlar. Sonra üç fazlı rezonanslı de hat inverterlere ait çok sayıda devre çeşidinin ayrıntılı analizi yapılmıştır. Bu bölümde incelenen rezonanslı de hat ve darbe genişlik modülasyonu (PWM) tekniğinin birleştirilmesi ile elde edilen yumuşak anahtarlamah inverterlerde, anahtarlar daha az gerilim stresi altında iletim ve kesimdedir. Özellikle paralel rezonanslı de hat inverterlerde (PRDCL) anahtarlar minimum gerilim stresine sahiptir. Son bölümde ise rezonans devreli inverterlerin endüstrideki uygulama alanlarına örnek olarak elektronik balastlar, motor tahrik sistemleri ve endüksiyonla ısıtmadan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent years, inverter technology with resonance circuit is became more popular rapidly. Since inverters with resonance circuit are able to run on the high frequency bands, this property yields this technology to be more attractive. Because resonant circuit inverters have such semiconductor elements that are either in turn on or turn off with zero current switching and zero voltage switching.They can operate in high-frequency bands and the switching losses can be decreased. As a result, because of operating in high-frequency bands, a constant power can be transfered to a load with small size elements (i.e. inductans, capacitor, transformer). At the same time, the noise which is produced by electromagnetic interference (EMI) and radio frequency interference (RFI) is in lower levels. In this study, one phase D and E class inverters are investigated firstly. This circuits can operate with high effiency while they are run over their resonance frequency. Later, 3-phase resonant DC link inverter circuits are analysed in detailed. Soft switching inverters that consist of resonant DC link and pulse witdh modulation (PWM) technology allow switches to be turn on and turn off under low voltage stress. Specially, switches have minimum voltage stress in the paralel resonant DC link inverter. In the last section, it is mentioned some industrial applications of the inverters with resonance circuit, such as electronics ballast, engine driver systems and heating with induction.