Poliolefin bazındaki polimerlerin optik özellikleri
Optical properties of polyolefine based polymers
- Tez No: 106246
- Danışmanlar: PROF. DR. F. ŞENEL BOYDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polimer kompozit, optik özellikler, geçirgenlik, soğurma, optik enerji aralığı, Polymer composites, optical properties, transmittance, absorbance, optical energy gap. VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Polimer malzemelerin hafif, ucuz ve kolay işlenebilir olması onların cam, metal gibi diğer malzemelerin yerini alması, uygulamada birçok özelliklerinin araştırılmasını gerektirmektedir. Polimer kullanımındaki en önemli konulardan biri onların henüz tam olarak anlaşılamayan makroskopik optik özellikleridir. Bu çalışmada polipropilen (PP) ve alçak yoğunluklu polietilen (AYPE) bazındaki polimer kompozitlerin geçirgenlik/soğurma özellikleri araştırılmıştır. Alçak yoğunluklu polietilen temeli, kalınlıkları 52-150 um arasında değişen AYPE / PP elyaf (%10 - %50 PP elyaf), AYPE/elmas (%0,3-%l,5 elmas); polipropilen temelli kalınlıkları 30-225 um arasında değişen PP/%20 AYPE polimer kompozitlerin ve kalınlıkları sırasıyla 32-270 um ve 28-318 um arasında değişen saf AYPE ve PP örneklerinin 200-2100 nm dalga boyu aralığında spektrumları incelenerek UV-görünür bölgedeki optik soğurma spektrumları yardımıyla bulunan optik enerji aralığı (Ed, Ej, AE) ve geçirgenlik değerleri (xuv, te, xv) liste halinde verilmiştir. Polimerlerin yapısı ve sınıflandırılması hakkında bilgiler verilerek iletken ve yalıtkan malzemelerin bant modellerinden kısaca söz edilerek optik bant aralığını elde etmede yararlandığımız kristal ve amorf yarı iletkenlerin bant yapısı ve Davis-Mott modeli açıklanmıştır. Madde-ışık etkileşimi ve malzemelerin karakteristik parametrelerinden ışık geçirgenlik katsayısı (xv), direk solar geçirgenlik katsayısı (xe) ve UV geçirgenlik katsayısı xuv hesaplama yöntemleri verilmiştir. Değişik kalınlıklarda hazırlanan 28 ayrı örnekte yapılan ölçümlerde AYPE/ PP elyaf için en düşük E; değerleri %20PP elyaf katkılı örnekte gözlenmiştir. Farklı kalınlıklı PP/%20 AYPE örneklerinde Ej değerleri değişmemekte xuv değerleri, PP örneklerinde olduğu gibi kalınlık arttıkça, AYPE/elmas örneklerinde ise xuv değerleri katkıların yüzdeleri arttıkça azalmaktadır. Sonuç olarak hem direk hem indirek geçiş mekanizmalarının varlığı söz konusudur. Polimer- polimer kompozitleri oluşturan organik katkılar mevcut yapıyı değiştirmeden doldurucu rol oynarlar; inorganik katkılar ise aşırı molekül oluşumunda önemli değişikliklere neden olarak yapıyı değiştirirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Many properties of polymeric materials (light, cheap, easily processable) which make them take place of other materials like glass and metal should be investigated. The main interest in the use of polymers lies in their macroscopic optical properties which are not fully understood. In this study the transmittance / absorbance of polypropylene (PP) and low density polyethylene (LDPE) based composites are investigated. The optical energy gap values (Ed, Ej, AE) and the transmittances (xuv, xe, tv) which are determined by examining the spectra of low density polyethylene based but differently doped organic LDPE/fiber (10%- 50% PP fiber) and inorganic LDPE/diamond (0,3%-l,5% diamond) polymer composites with the thicknesses of 52-150 um. PP based 20% LDPE doped polymer composites with the thicknesses of 28-318 urn, pure LDPE samples with the thicknesses of 32-270 u,m and pure PP samples with the thicknesses of 28-318 um in the wavelenght range 200-2100 nm and with the help of the optical absorption spectra in the UV- visible range are listed. Besides giving information about the structure and classification of polymers, the band structure, s of conducting and non conducting materials are given briefly and the band structure of crystalline and amorphous semi-conductors (Davis-Mott Model) which helped us to determine the optical band gap are explained. The effect of radiation on materials and the methods for calculating some of the characteristic parameters UV transmission coefficient xuv, light transmission coefficient xv and direct solar transmission coefficient xe are given. In the measurements of 28 different samples which were prepared in different thickness, among all LDPE/fiber samples, the lowest E; value is observed for 20%PP fiber additives. In the PP/20% LDPE samples with different thicknesses E; values doesn't show a significant change. In PP samples the value of xuv decreases as the thicknesses increase and in LDPE/diamond it decreases as the percentage of the additives increases. The result indicate mechanisms of both direct and indirect transitions exist. The organic additives, forming polymer-polymer composites play a filling role without changing the original formation while inorganic additives gives rise to significant changes in supramolecular formation (SMF).