Rezonanslı sıfır gerilim geçişli DC beslenme hatları
Resonant DC links with zero voltage transition
- Tez No: 106244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıfır gerilimde anahtarlama, sıfır akımda anahtarlama, rezonanslı de hat, yumuşak anahtarlamalı inverter. vıu, Zero voltage switching, zero current switching, resonant dc link, soft switching inverter. IX
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Bu çalışmada, temel rezonanslı DC hat (BRDCL) devrelerindeki problemlerin çoğunu çözen ve inverterler için yumuşak anahtarlama sağlayan yeni bir aktif bastırmalı paralel rezonans geçişli DC hat (ACQPRDCL) devresi sunulmuştur. Bu devre, temel olarak DC kaynak gerilimi ile yükü birbirine bağlayan bir ana anahtar ve çok kısa bir sürede DC bara gerilimini yumuşak bir şekilde sıfıra düşüren yardımcı devreden meydana gelir. Devredeki bütün yan iletken elemanlar, tam veya yaklaşık olarak sıfır gerilimde anahtarlama (ZVS) ve/veya sıfır akımda anahtarlama (ZCS) altında kapanır ve açılır. Ana anahtarda ve inverter eşdeğeri olan yükte hiçbir ek gerilim stresi meydana gelmez. Yardımcı elemanlar, çok kısa zaman aralıklarında makul seviyelerde gerilim ve akım değerlerine maruz kalır. Sunulan ACQPRDCL devresi detaylı olarak analiz edilmiştir. Devrenin öngörülen çalışma prensibi ve teorik analizi, 250 V, 1250W ve 40 kHz'lik IGBT'ü bir ACQPRDCL prototibi ile doğrulanmıştır. Sonuç olarak, ana elemanın sert anahtarlama ile çalışması durumuna göre, sunulan devrede ana anahtar kaybının %52 ve toplam kaybın %43 civarında azaldığı görülmüştür. Bu devrenin asıl amacının inverter kayıplarım azaltmak olduğu düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, a new actively clamped quasi parallel resonant dc link (ACQPRDCL) circuit, which overcomes most of the drawbacks of the basic resonant dc link (BRDCL) circuits and provides soft switching for inverters, is proposed. This circuit basically consists of a switch on the main current line and auxiliary circuit, which provides the soft decrease of dc link voltage to zero during a very short period of time. All of the semiconductor devices in the circuit are turned on and off under exact or near zero voltage switching (ZVS) and/or zero current switching (ZCS). No additional voltage stresses on the main switch and the inverter as an equivalent load occur. Also, the auxiliary devices are subjected to the voltage and current values at allowable levels in very short intervals of time. The proposed ACQPRDCL circuit is analyzed in detail. The predicted operation principles and theoretical analysis of the circuit are verified with a prototype of a 250 V, 1250 W and 40 kHz ACQPRDCL circuit. Consequently, in the proposed circuit, the main switch loss decreases about 52% and the total loss decreases about 43% with respect to the circuit operating under hard switching. It should be noted that the main aim of this circuit is to decrease the losses in the inverter.