Toplam kalite yönetimi, kalite güvence modeli ISO 9001 ve gemi inşaatındaki uygulamaları
Total quality management, quality model ISO 9001 assurance applications in naval architecture
  1. Tez No: 106254
  2. Yazar: UĞUR BUĞRA ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURTEN VARDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, TKY, Toplam kalite yönetimi, ISO 9001, Kalite güvencesi, Quality, TQM, Total Quality Management, ISO 9001, Quality Certificate
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
ÖZET Çalışmanın ilk aşamasında Kalitenin tarihte kat ettiği aşamalar incelenmiş ve kalite felsefesinin doğuşuna hizmet verenler ve yaklaşımları incelenmiştir. Kalite'nin kelime anlamından başlayarak“kalite nedir?”sorusuna cevap aranmıştır. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde, Kalite kontrol ve kalite kontrol sistemleri incelenmiş, bu sistemlerin nasıl planlanması gerektiği konusu araştırılmıştır. Kalite güvencesi ve kalite sistemi oluşturulması hususunda bilgiler verilmiştir. Toplam kalite yönetimine sahip bir firmaya neler kazandırdığı konuşu anlatılmıştır. Beşinci bölümde uluslar arası standartlardan ve gelişmesinden bahsedilmiştir. Bunu izleyen bölümde kalite ve kalite güvence sistemleriyle ilgili uluslar arası kuruluşlar anılmıştır. Yardımcı olması açısından Türkiye'deki belgelendirme kuruluşlarına değinilmiştir. Yedinci bölümde kalite güvence standartları serisine geçilmiştir. Burada üzerinde durulması gereken ISO 9001 maddeleridir. Bu amaçla bu maddelerin kullanıcı için olan açıklamaları, maddelerin iyi anlaşılabilmesi için detaylı olarak verilmiştir. Sonrasında ISO 9001 standartları serisinin şirket için sağladığı faydalar anlatılmıştır ve ISO 9001: 2000 revizyonundan bahsedilmiştir. Sekizinci bölümde Gemi İnşaat sektöründe ISO 9001 'in nasıl uygulanacağı anlatılmış ve Ekler Bölümünde bir tersanenin kalite el kitabı örneği verilmiştir. Daha sonraki bölümde ise diğer standartlardan kısaca bahsedilmiştir. Literatür araştırması sırasında ISO 9001: 2000 versiyonunun proses oryantasyonuna açık olduğu gözlenmiştir. Bunun sonucunda tersaneler için daha kolay adapte olacakları bir sistemin hazırlandığı kanaatine varılmıştır. Yapılan çalışmanın Gemi inşaat sektöründeki tüm şirket ve bireylere faydalı olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Firstly in this study strating with a literal definition of quality for“what is quality”is seached. Contributors to the quality conceptsand their approaches are investigated. In the third and fourth sections, total quality management concepts are are investigated. Information on a quality certificate and a quality systems is given and their advantages for a company with a total quality management system are given detail. In the following section international standarts and their developments are investigated. And in the followin section, the international organizations for quality and quality certificated systems are mentioned. Organizations for the certification in Turkey are given for on assistance. In the following section, the series of the quality certification standarts are introduced. The most important subjects in this section is ISO 9001 items. For this reason, explanations of the items for users are given in detail for a clear understanding of each. Afterawards, the advantages of employing the series of ISO 9001 standarts for the company and 2000 version of the ISO 9001 are mentioned. In the eight section, the way of applying ISO 9001 to ship building industry is given and the quality handbook of a shipyard in appendix as a sample in the proceeding section, other standarts is given. In the literature search, it's observed that 2000 version of ISO 9001 is awailable for proces orientation. Furthermore, it's believed that the newer version is easier for the shipyard to became convenient with. Whit this study, assistance for the companies and induviduals in the ship bulding industry is aimed.