Üretim planlama ve kontrol sisteminin temel girdilerine bağlı olarak toplu üretim planlamasının bilgisayar destekli optimizasyonu
Computer assisted optimization of aggregate production planning by means of basic inputs of production planning and control
- Tez No: 106255
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR B. CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üretim Planlama, Talep Tahmini, Toplu Üretim Planlaması, Ana Üretim Çizelgeleme, Excel Solver vnı, Production Planning, Demand Forecast, Aggregate Production Planning, Master Production Scheduling, Excel Solver rx
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Üretim planlama ve kontrol sistemi, endüstriyel işletmelerin stratejik karar/amaçlan ile üretim sahası arasında köprü görevi görür. Şirket vizyonundaki hedefler sayısal olarak belirlendikten sonra üretim planlama ve kontrol sistemi bu verilere bağlı olarak çalışmaya başlar. Üretim planlama ve kontrol sistemi üç safhada değerlendirilebilir; üretim planlama ve kontrolün girdileri, üretim planlama ve kontrolün bu girdilere bağlı olarak işleyişi ve son olarak üretim planlama ve kontrolün çıktıları/raporları. Üretim planlama ve kontrolün girdilerini oluşturan modüller tezin farklı bölümlerinde ele alınmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde üretim planlama hakkında genel bir bilgi verilmiş ve girdilerinin neler olduğundan bahsedilmiştir. İkinci bölümde, üretim planlama ve kontrol sisteminin tanımına ve organizasyonel açıdan öneminde yer verilmiştir. Ayrıca üretim tiplerinin sınıflandırılması ve üretim planlama ve kontrol sistemlerinin yönetim yaklaşımlarına kısaca değinilmiştir. Üçüncü bölümde sık kullanılan talep tahmin yöntemleri incelenmiş, hata oranını azaltabilmek için bilgisayarla kullanılan bir optimizasyon aracından bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde orta dönem planlama sınıfina giren toplu üretim planının tanımına yer verilmiş, bu planı hazırlarken kullanılan matematiksel yöntemlerden ve deneme yanılma yöntemlerinden bahsedilmiştir. Beşinci bölümde ana üretim çizelgeleme ve iki kademeli ana üretim çizelgeleme yöntemlerinden ve bu yöntemler için gerekli mamul ağacı yapısından söz edilmiştir. Sonuç bölümünde ise, işletmelerin üretim planlama ve kontrolün girdilerine vermesi gereken önem vurgulanmış ve toplu üretim planının bilgisayar aracılığıyla optimizasyonu çalışmasıyla işletmelerin elde edecekleri faydalar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Production planning and control system acts as a bridge between strategic decisions and objectives of manufacturing companies and manufacturing area. Once the targets of a company's vision are determined in numerically, production planning begins to work with regard to these inputs. Production planning and control system can be evaluated in three phases: inputs, engine, and outputs. In the first chapter, basic activities in a production system were defined and business functions affecting this system were given in order to focus on basic inputs. In the second chapter, definitions of production planning and control and organizational importance were given in detail. Moreover, classification of production types and organizational approaches of production systems were stated in brief. Demand forecasting methods were analyzed as an input to production planning and control system to develop a sound forecast with a least error. This would lead to production cost reduction in a greater degree. A computer assisted optimization method was also mentioned to reduce this deviation from actual data. In the third chapter, mathematical methods and non-mathematical methods used in developing aggregate production planning were examined. Outputs from aggregate production planning will be inputs to master production scheduling with respect to rough-cut capacity planning data. In the fifth chapter, master production scheduling methods, which are used in hierarchical format to schedule different models of a product family were given. In the sixth chapter, the issues about capacity and rough-cut capacity planning were analyzed. In the sixth chapter, an example was given to show optimal aggregate planning design using computer software for a manufacturing company. It was also developed a planning template using an iterative procedure. In the final chapter, a general brief of production planning systems and inputs affecting this system was explained. It was also showed that an aggregate planning with the minimum cost could be obtained accurately using a computer assisted planning. In the conclusion, the need for optimization of aggregate production planning and computer support in this plan were discussed. Also, some advantages of such an application for the companies were shown.