Sinüzodial olmayan şebekelerden beslenen lineer olmayan yüklerde, harmonik akım ve gerilimlerin güç faktörü üzerine etkilerinin incelenmesi
The Investigation of harmonic current and voltage waveform effects over factor in nonsinusoidal supplied nonlinear loads
  1. Tez No: 106267
  2. Yazar: BURAK AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEREN YILDIRMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik filtreler, Filtreler, Güç faktörü, Harmonikler, lineer olmayan, sinüzoidal olmayan akım, sinüzoidal olmayan gerilim, Economical filters, Harmonics, Nonlinear loads, Nonsinusoidal current, Power factor XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Güç sistemine bağlanan elemanların akım ve gerilim şeklinin sinüzoidal olması istenir. Bu durum sisteme lineer elemanların bağlanması sonucu elde edilebilir. Halbuki, günümüzde gittikçe artan sayıdaki lineer olmayan elemanlar güç sistemine bağlanması ile sinüzoidal olmayan büyüklüklere ortaya çıkmakta ve bunlar da harmonikleri doğurmaktadır. Bu çalışmada, harmonikler genel olarak incelenmiş ve bunların etkilerinin giderilmesine yönelik kullanılan filtreler araştırılmıştır. Fütreleme işleminde kullanılacak elemanların hem bozulmayı azaltacak hem de güç faktörünü düzelterek ekonomik bir çözüm olacağı düşünülmüştür. Bu çalışmanın birinci bölümünde, harmoniklerle ilgili tanımlar ve matematiksel bağıntılar verilmiştir. İkinci bölümde harmoniklere sebep olan elemanlar genel olarak incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde harmoniklerin güç sistemine etkileri verilmiş ayrıca bu etkiler maddeler halinde sıralanmıştır. Çalışmanın ana konusu olan güç faktörünün incelenmesi ve düzeltilme yollan dördüncü bölümde irdelenmiştir. Bu bölümde, ortaya çıkan harmonik etkiler ise filtre çeşitleri ve bunlara ait genel tanımlar ile beşinci bölümde verilmiştir. Altıncı bölümde sunulan uygulama devresi ile sonuçlar alınarak teorik çalışmalar doğrulanmış ve elde edilen sonuçlar yedinci bölümde anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Current and voltage waveform of the elements which are connected to power system is desired to be sinusoidal. This condition can be obtain by connecting linear elements to the system. Consequentlu, increasing number of nonlinear elements cause nonsinusoidal quantities in power system. Existence of nonsinusoidal quantities mean the existence of harmonics in power system. In this study, it is examined the harmonics in general and the filters which are used to eliminate effects of harmonics are studied. Filters are examined in two ways: One of them is decreasing of distortion and the other one is to provide the most economic filter with high power factor. In the first chapter of this study, general mathematical expressions and concepts for harmonics are given. In the second chapter, elements which are caused to harmonics are examined in general. In the third chapter effects of harmonics are given and also the effects are listed in order. Examined and improved power factor correction which are main topic of this study is explained in the fourth chapter. In fifth chapter some kinds of harmonic filters and their general definitions are given. The experimental circuit is discussed in chapter six to verify the teorical researchs. As a result of chapter six, conclusions are revealed in chapter seven.