Haliç siluetinin oluşum-değişim süreci ve kentsel imge yönünden ele alınması
The Formation-changing process of the silhouette of Haliç and consideration of this process according to the city image
  1. Tez No: 106268
  2. Yazar: ESER YÜCETÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE YENEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Haliç coğrafi mekanı, siluet, oluşum, değişim ıx, Haliç geographical area, silhoutte, formation, changing
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Haliç ilkçağlardan başlayan, Roma Dönemi ve Bizans Dönemin ile gelişen, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan çok zengin ve değerli bir geçmişe sahiptir. Bulundurduğu anıtsal mimari yapılar ve geleneksel doku ile çok önemli bir tarihi merkez konumundadır. Çalışmanın amacı Haliç coğrafi mekanının gelişim biçimini, genel özelliklerini ve Haliç silueti oluşum sürecini irdelemek; ilkçağlardan 21. yüzyıl başına kadar olan dönem arasında iki bin yıl boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Haliç siluetini etkileyen unsurları, silueti oluşturan etkenleri ortaya koymaktır. Bu amaçla Haliç siluetinin oluşumunu etkileyen unsurlar genel olarak irdelenmiş, Haliç'te silueti oluşturan etkenler ise belirlenen kırılma noktalan ışığında beş ayrı dönemde değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede, ölçek, boyut, mimari tarz, renk, doku ve işlev açısından önemli ve siluete hakim yapılar çalışma kapsamında irdelenmiştir. Haliç ve çevresi; mimari, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve birarada bulunmaları sebebiyle teker teker taşıdıkları kıymetten daha fazla önemi olan, kültürel ve doğal çevre elemanlarının birlikte bulunduğu bir bölgedir. Ülkemizin ve insanlığın geçmişinde önemli bir rolü olan Halic'in korunarak gelecek nesillere ulaştırılması için yapılması öngörülenler iki başlık altında değerlendirilmiştir:. Haliç coğrafi mekanında bölgenin tarihi kimliği ile uyumlu bir işlevsel dönüşüm sağlamak, (bölge bütününe iki boyutlu yaklaşım). Haliç coğrafi mekanını üçüncü boyutta inceleyerek yeni yapılanma koşulları getirmek, (bölge bütününe üç boyutlu yaklaşım) Bu çalışma sonucunda Haliç coğrafi mekanının barınma fonksiyonunu yitirmeden, metropoliten alan ölçeğinde bir kültür-turizm ve bunlara bağlı olarak tarihi ticaret merkezi olarak planlanması ve tarih boyunca üstlendiği işlevleri sürdürebilmesinin gerekliliği saptanmış; yapılacak planlamanın üçüncü boyuttaki etkisinin önemi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Haliç' s rich and valuable history, beginning at the ancient times, growing through the Roman and Byzantium periods, has reached today through the Ottoman period. Monumental buildings and traditional urban pattern in the area make Haliç an important historical center. The aim of this study is research the progress of Haliç' s geographical area and formation process of the silhoutte with its general features; to bring up the elements and the factors which had affected this silhoutte of Haliç, a place which has been hosting many civilizations for 2000 years, from the ancient times to the beginning of the 21st century. With this aim, the elements of Haliç silhoutte are examined and the factors forming this silhoutte are considered in five different periods of time through determined break points. The dominating buildings of the silhoutte which are important in scale, dimension, architectural style, colour, texture and function are also examined in this study. The natural environment and cultural elements of Haliç, which take their real value from being together, have architectural, historical, aesthetic and artistic quality. Haliç has an important role in the past of humanity and our country. Things which are predicted for the preservation of Haliç as a heritage, for the future, are gathered under two main titles:. To provide a functional transformation harmonious with the historical identity of the region in the Haliç geographical area (two dimensional approach to the whole region).. Studying the Haliç geographical area in third dimension in order to bring up new building conditions (three dimensional approach to the whole region). As a result, it has been pointed out the importance of the effect of planning in the third dimension and that it is important to plan the geographical area of Haliç as a cultural-touristic and a historical commercial center in scale of metropolitan area and it is necessary sustaining its historical functions.