Elektronik ticaret
Electronic commerce
- Tez No: 106271
- Danışmanlar: PROF. DR. M. YAHYA KARSLIGİL, DOÇ. DR. OYA KALIPSIZ, DOÇ. DR. SELİM AKYOKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kurumlar arası elektronik ticaret, elektronik ticaret, iş-akışlan, ajanlar, RosettaNet, eCom, BizTalk, XML. XI, Business-to-Business, electronic commerce, workflow management, agents, RosettaNet, eCom, BizTalk, XML. Xlt
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
ÖZET Elektronik ticaret, internet üzerindeki tüketiciye ve kurumlara yönelik tüm işlemleri kapsamaktadır. Dünya ve Türkiye'de tüketiciye yönelik elektronik ticaret çok yaygm olarak gerçekleştirilmektedir. Kurumlar arası bilgi değişimi ve bilgiyi işleme standart olmadığı için kurumlar arası elektronik ticaret çok az sayıda gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle günümüzde, kurumlar arasındaki teknolojik uyumu sağlamak, globalleşen dünyamızda önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurumlar arası uyumu sağlayabilmek için çok çeşitli elektronik ticaret yapılan geliştirilmektedir. Bu kurumlar arası elektronik ticaret yapılan arasında eCom, RosettaNet ve BizTalk'un özellikle incelenmesi gerekmektedir. Bu yapılar temel olarak XML (extensible Markup Language)'i almaktadır. XML, Java'nın sunduğu taşınabilir kod gibi, bilgi dünyasına taşınabilir veriyi sunarak büyük bir ilerleme elde edilmesini sağlamıştır. Böylelikle kod, veri ve veriyi sunuş teknikleri farklı sınıflara aynlmıştır. Bu tez çalışması ile eCom, RosettaNet ve BizTalk kurumlar arası elektronik ticaret yapılan incelenmiş ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile 3 satıcı kurum arasında kurumlar arası elektronik ticaret modeli tasarlanmış, tasarlanan kurumlar arası elektronik ticaret modelini gerçekleştirmenin kolay olmadığını göstermek amacıyla bu alım- satım işlemi, gelişmekte olan Microsoft BizTalk Server 2000 ile modellenmiştir. Kurumlar arası elektronik ticaret yapılarını tek bir standartta toplayabilmek için RosettaNet'in sunduğu kurumlar ve ürünler sözlüğü tüm endüstriler için gerçekleştirmeli, eCom yapısı gibi marketin dinamik olması sağlanmalı ve BizTalk'un sunduğu yazılım parçalan içerilmelidir. Ancak bu şekilde bütünleşik bir kurumlar arası elektronik ticaret sistemi kolayca sunulabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Electronic Commerce includes all online transactions from businesses to the consumers and businesses on the internet. Business-to-Consumer electronic commerce is implemented tremendously however, cause of data transfer and data processing technics are not standard between businesses, Business-to-Business electronic commerce is implemented in small numbers in Turkey and World. Thus, today in our global world interoperability between businesses is the most important problem. Many frameworks are developed to solve the problem of interoperability between businesses. eCom, RosettaNet and BizTalk frameworks are the most promising ones. All of these frameworks are based on the documents, XML (extensible Markup Language). Like Java which is serving portable code on the internet, XML is serving portable data on the internet. With these emerging technologies code, data and data presentation technics are classified into different categories. eCom, RosettaNet, BizTalk frameworks are searched and Business-to-Business electronic commerce is designed to model buyer-seller processes between Turkish Air Force Commandant, Turkish Army Force Commandant and three seller firms. After that, designed model is implemented in Microsoft BizTalk Server 2000 to demonstrate how difficult to perform Business-to-Business electronic commerce. As a result, an integrated Business-to-Business electronic commerce, should include all markets like RosettaNet 's solution, should be dynamic like eCom framework and should have implementation details like BizTalk framework. Only with this way market can be implemented easily.